Τετάρτη, 31 Μαΐου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ερντογάν: Οργανώνει εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου παρουσία Πούτιν

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να επισκεφθεί τον ερχόμενο μήνα την Τουρκία

Μοιραστείτε το

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να επισκεφθεί τον ερχόμενο μήνα την Τουρκία με αφορμή τα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου στις 27 Απριλίου, είπε χθες Τετάρτη, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο κ. Πούτιν ενδέχεται να έρθει στην Τουρκία για την τελετή των εγκαινίων. Ειδάλλως ενδέχεται να συμμετάσχει διαδικτυακά σε αυτήν», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στα τηλεοπτικά δίκτυα A Haber και ATV.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι ο πυρηνικός σταθμός στο Άκουγιου αποτελεί επένδυση ζωτικής σημασίας για την Τουρκία, αφού θα αναβαθμίσει το ενεργειακό δίκτυο της χώρας.

Βάσει χρονοδιαγράμματος, ο πρώτος αντιδραστήρας στο Άκουγιου θα τεθεί σε λειτουργία φέτος και το έργο δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2025.

Η ανέγερση του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία συμφωνήθηκε το 2010 με θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρίας Rosatom. Ο πυρηνικός σταθμός στην επαρχία της Μερσίνας, στα νότια παράλια της Τουρκίας, θα έχει τέσσερις αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 4,8 GW.

Η στήριξη της Μόσχας για τον πυρηνικό σταθμό

Αξίζει να σημειωθεί πως το περασμένο καλοκαίρι, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που αντιμετώπιζε η Ευρώπη, λόγω των μειωμένων ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δημοσίευμα του Bloomberg αποκάλυπτε ότι με εμβάσματα ρωσική κρατική εταιρεία χρηματοδοτεί την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου.

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι η ρωσική κρατική εταιρεία στέλνει εμβάσματα σε μια θυγατρική της που έχει αναλάβει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού.

Κατά τις πληροφορίες αυτές, η Rosatom Corp. έστειλε το καλοκαίρι περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία κατασκευής με έδρα την Τουρκία, επίσημα γνωστή ως Akkuyu Nuclear JSC, ενώ προγραμματίζονταν άλλα δύο παρόμοια εμβάσματα, σύμφωνα με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους με άμεση γνώση του θέματος.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θεωρείται κρίσιμος για την Τουρκία, προκειμένου να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της. Αναμένεται να καλύψει το 10% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μόλις τεθούν σε λειτουργία και οι τέσσερις αντιδραστήρες.

Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν οικονομικούς δεσμούς που χρονολογούνται δεκαετίες πίσω και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να μην αποξενώσει το Κρεμλίνο από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από τον μεγαλύτερο δανειστή της Ρωσίας, τη Sberbank PJSC, η οποία βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η χρηματοδότηση θα καλύψει όλες τις ανάγκες προμηθειών για το έργο του Άκουγιου τα επόμενα δύο χρόνια, είπαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, ζητώντας να μην κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Ένας από τους αξιωματούχους περιέγραψε τα εμβάσματα ως χειρονομία καλής θέλησης του ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον ρόλο του Ερντογάν σε μια συμφωνία ορόσημο.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.