«Εντάξει, αυτό είναι κάπως εκεί έξω» – Σπάνιες πολύχρωμες αστραπές από την κάμερα αστροναύτη

Ο «φωτογράφος» αστροναύτης της NASA, Ντον Πετίτ ξαναχτύπησε.

Αυτή τη φορά με ένα βίντεο ενός σπάνιου ατμοσφαιρικού φαινομένου από την κούρνια του ψηλά πάνω από τη Γη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ενώ ο ISS βρισκόταν σε τροχιά πάνω από τη Νότια Αμερική, ο Πετίτ κατέγραψε αυτά που είναι γνωστά ως Transient Luminous Events ή TLEs. Πρόκειται για φωτεινές, πολύχρωμες λάμψεις φωτός ταχύτερες από τις αστραπές και μερικές φορές αναφέρονται ως “sprites”.

Ο Pettit μπόρεσε να δει τα sprites ακριβώς από πάνω, κοιτάζοντας προς τα κάτω σε αυτό που είναι γνωστό ως ναδίρ, το κατώτατο σημείο μιας θέσης. “Εντάξει, αυτό είναι κάπως εξωπραγματικό και εξυπηρετεί τον Uber-Geek που κρύβετε μέσα σας”, ανέφερε ο Pettit στο X(πρώην Twitter μαζί με το βίντεο. “Άποψη του ναδίρ για τα Transient Luminous Events (TLE ) ή τους κεραυνούς της ανώτερης ατμόσφαιρας”.

Ο Pettit ήταν σε θέση να δει τα αντικείμενα από ακριβώς ψηλά, κοιτάζοντας προς τα κάτω αυτό που είναι γνωστό ως ναδίρ, το σημείο ακριβώς κάτω από μια συγκεκριμένη τοποθεσία. “Εντάξει, αυτό είναι κάπως εκεί έξω και εξυπηρετεί το εσωτερικό σας Uber-Geek”, δημοσίευσε ο Pettit στο X (πρώην Twitter μαζί με το βίντεο. “Άποψη ναδίρ των παροδικών φωτεινών γεγονότων (TLE) ή της ανώτερης ατμοσφαιρικής αστραπής.”

Το βίντεο καταγράφει περίπου έξι δευτερόλεπτα αντικειμένων πάνω από τη λεκάνη του Αμαζονίου.

Σπίθες όπως αυτές που κατέγραψε ο Πετίτ εμφανίζονται πολύ πιο ψηλά από τις κανονικές αστραπές. Το όνομά τους είναι ένα ακρωνύμιο για τις διαταραχές της στρατόσφαιρας που προκύπτουν από την έντονη ηλεκτροδότηση των καταιγίδων.

Οι Sprites δημιουργούνται όταν οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που δημιουργούνται από τους κεραυνούς εκτοξεύονται προς τα πάνω, δημιουργώντας εκρήξεις πλάσματος στην ιονόσφαιρα, που βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης. Δεν είχαν καταγραφεί με κάμερα μέχρι το 1989.

ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή