Λίγες ημέρες αφότου, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, Έλον Μασκ, κατέθεσε την πρόταση εξαγοράς του Twitter, έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θέλησε να αστειευτεί αναφορικά με τα μελλοντικά του σχέδια και τα επόμενα επιχειρηματικά του βήματα. Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Ελον Μασκ έγραψε χαρακτηριστικά: «Στη συνέχεια, θα αγοράσω την Coca-Cola για να βάλω και πάλι μέσα κοκαΐνη», αναφερόμενος στην αρχική συνταγή του δημοφιλούς αναψυκτικού το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, το 1886 ως τονωτικό για διάφορες παθήσεις.
Είναι γεγονός ωστόσο, πως το Twitter δεν μπορεί φυσικά, να συγκριθεί με την κορυφαία εταιρεία αναψυκτικών στο κόσμο η κεφαλαιοποίηση της οποίας ξεπερνά τα 284 δισεκατομμύρια δολάρια. Υπενθυμίζεται πως ο Μασκ για πρώτη φορά, είχε αστειευτεί για την εξαγορά του Twitter το 2017, όταν αντάλλασσε tweets με τον κωμικό Ντέιβ Σμιθ. Αυτή τη στιγμή, η περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη αγγίζει τα 253 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ ο αντίπαλός του και Νο.2 στον κόσμο, Τζεφ Μπέζος αξίζει 162 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μάλιστα, ο Ελον Μασκ πήγε το αστείο ένα βήμα παραπέρα καθώς σε ένα άλλο «υποθετικό σενάριο», ότι δηλαδή θα αγοράσει τα McDonald’s για να φτιάξει τις… μηχανές παγωτού, εκείνος απάντησε λίγο αργότερα με την ατάκα «Εντάξει, δεν μπορώ να κάνω θαύματα».
Επιφυλάξεις από επενδυτές πως θα γίνει το deal
Την ώρα όμως που ο Ελον Μασκ επιστρατεύει το χιούμορ του για να σχολιάσει το μεγαλύτερο deal του αιώνα, στο χώρο της τεχνολογίας, κάποιοι επενδυτές τηρούν τις επιφυλάξεις τους για το αν ο Mr. Tesla θα ολοκληρώσει την εξαγορά της Twitter Inc. Οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο ο Μασκ να μην έχει την απαραίτητη οικονομική ρευστότητα ώστε να χρηματοδοτήσει το ποσό των 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πρέπει να καταβάλει, ενώ μπορεί να αποφασίσει κατά της πώλησης μερικών μετοχών της στην Tesla Inc, που θα είναι ίσως αναγκαία για να βρει τα χρήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της εξαγοράς του Twitter.
Ο ίδιος έχει προηγούμενα υπαναχωρήσει. Νωρίτερα μέσα στο μήνα αποφάσισε την τελευταία στιγμή να μην πάρει μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο του Twitter. Το 2018, ο Μασκ είχε προχωρήσει σε μία ανάρτηση στο Twitter ότι είχε «διασφαλίσει τη χρηματοδότηση» για μία συμφωνία 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων (68,34 δισεκατομμυρίων ευρώ) αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της Tesla, αλλά τελικά δεν προχώρησε με σχετική προσφορά.
Επιπρόσθετα, ο Μασκ θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε περίπτωση αποχώρησής του από τη συμφωνία. Το ποσό αυτό της αποζημίωσης, αποτελεί μόλις ένα μικρό μέρος της περιουσίας του, η οποία εκτιμάται από το Forbes στα 240 δισεκατομμύρια δολάρια. «Υπάρχει μεγάλο ποσοστό σοβαρού ρίσκου για το επόμενο εξάμηνο που απαιτείται χρονικά για την ολοκλήρωση της συμφωνίας», δήλωσε ο Κρις Πουλτζ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου (Kellner Capital). Εκπρόσωποι του Μασκ δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αιτήματα σχολιασμού.
Η τιμή των μετοχών του Twitter στη Νέα Υόρκη μειώθηκε κατά 2,1% στα 48,68 δολάρια, μειωμένη αισθητά από την τιμή της συμφωνίας εξαγοράς στα 54,20 δολάρια αφήνοντας μία πιθανότητα 62% για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters. Το ποσοστό αυτό είναι σχετικά χαμηλή πιθανότητα για μία τελική συμφωνία, όπως δηλώνουν επενδυτές, με δεδομένο ότι είναι απίθανο ο Μασκ, που δεν έχει επενδύσει σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα βρεθεί αντιμέτωπος με έρευνα σχετικά με κινήσεις να μονοπωλήσει την αγορά. Η τιμή των μετοχών της Tesla μειώθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 12% την Τρίτη, καθώς εξαφανίστηκαν 126 δισεκατομμύρια δολάρια από τη μετοχική της αξία, μετά από ανησυχίες ότι ο Μασκ θα πρέπει να πωλήσει μετοχές στην εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων, προκειμένου να πληρώσει το ποσό των 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ολοκλήρωση της εξαγοράς του Twitter.
Ο Ρόι Μπέχρεν, μέλος της διοίκησης στην επενδυτική εταιρεία Westchester Capital Management που διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ότι η αποζημίωση του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων δεν είναι ένα αρκετά μεγάλο ποσό, ώστε ο Ελον Μασκ να σκεφτεί δύο φορές την αποχώρησή του από τη συμφωνία. «Με βάση την καθαρή περιουσία του και το μέγεθος της εξαγοράς, η αποζημίωση είναι μικρότερη από αυτή που θα περίμενε κάποιος», δήλωσε ο Μπέχρεν.