Διάγγελμα Μακρόν: Στέλνουμε απόψε άλλη μια φρεγάτα και επιπλέον εναέρια μέσα στην Κύπρο

Η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται επικίνδυνα, καθώς η διεθνής κοινότητα προχωρά σε στρατιωτικές και διπλωματικές κινήσεις με φόντο τις συγκρούσεις μεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ και Ιράν.

Σε διάγγελμά του, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την αποστολή πρόσθετων στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο, περιλαμβανομένων μιας φρεγάτας, επιπλέον αεροσκαφών και του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle με τη συνοδεία του στη Μεσόγειο. Ο Μακρόν τόνισε ότι η Γαλλία θα συντονίσει τις ενέργειές της με τους «Έλληνες φίλους μας» και θα υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο των συμμάχων της, σημειώνοντας ότι δύο γαλλικές στρατιωτικές βάσεις υπέστησαν περιορισμένες ζημιές από ιρανικά drones.

Παράλληλα, ο Μακρόν καταδίκασε τη Χεζμπολάχ για επιθέσεις κατά του Ισραήλ, προειδοποιώντας ότι μια ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στο Λίβανο θα αποτελούσε «επικίνδυνη κλιμάκωση και στρατηγικό λάθος».

Η ένταση επεκτείνεται και στη διπλωματική σφαίρα, με τον Πρόεδρο Donald Trump να διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Ισπανία, επικρίνοντας παράλληλα και το Ηνωμένο Βασίλειο για την αντίδρασή του στη σύγκρουση. Ο Trump ανέφερε ότι πλέον το Ιράν δεν διαθέτει τα μέσα να συνεχίσει τον πόλεμο, ενώ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν στρατιωτική προστασία δεξαμενόπλοιων που διασχίζουν τα Στενά του Ορμούζ, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, οι επιθέσεις στη Μέση Ανατολή συνεχίζονται με ένταση: εκρήξεις σημειώθηκαν στη Ντόχα, το Άμπου Ντάμπι και το Ντουμπάι, ενώ η Βρετανία απέστειλε ελικόπτερα και αντιτορπιλικό στην Κύπρο για την αντιμετώπιση drones. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ισοπέδωσαν κτίριο στο οποίο θα εκλεγόταν ο νέος ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ενώ ανακοινώθηκε η δολοφονία του διοικητή της δύναμης Quds στο Λίβανο.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν απείλησαν με πλήγματα σε όλα τα οικονομικά κέντρα της Μέσης Ανατολής, ενώ έκλεισαν το Στενό του Ορμούζ, μέσω του οποίου διακινείται περίπου το 20% της παγκόσμιας ημερήσιας κατανάλωσης πετρελαίου. Η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να εκτοξευτεί, φτάνοντας έως και τα 200 δολάρια ανά βαρέλι σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ISNA.

Η συνεχιζόμενη ένταση έχει προκαλέσει τεράστιες αναταράξεις στις μεταφορές: από το Σάββατο έχουν ακυρωθεί περίπου 19.000 πτήσεις στη Μέση Ανατολή, αφήνοντας χιλιάδες ταξιδιώτες εγκλωβισμένους.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή