Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διατάσσει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα

Το Διεθνές Δικαστήριο έκρινε ότι έχει την δικαιοδοσία να αποφασίσει λήψη μέτρων στην υπόθεση της προσφυγής κατά του Ισραήλ για γενοκτονία

Μοιραστείτε το

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε ότι το Ισραήλ οφείλει «να λάβει όλα τα μέτρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του» για να αποτρέψει τις πράξεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της σύμβασης για τη γενοκτονία κατά τις επιχειρήσεις του στη Γάζα.

Στην ετυμηγορία δεν περιλαμβάνεται ωστόσο απόφαση για την επιβολή εκεχειρίας στο παλαιστινιακό θύλακα, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που ανακοίνωσε το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ.

Διαπιστώνοντας ότι υπάρχουν κίνδυνοι για την επιδείνωση της κατάστασης στην Γάζα, διατάσσει το Ισραήλ να διασφαλίσει «με άμεση ισχύ» ότι οι δυνάμεις του δεν θα διαπράξουν πράξεις γενοκτονίας.

Οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι οριστικές και νομικά δεσμευτικές, αλλά καθώς το σώμα δεν έχει εξουσία εκτέλεσης και επιβολής της εφαρμογής τους, έχουν αγνοηθεί σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν.

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένως απορρίψει τις αιτιάσεις περί γενοκτονίας ως «ανυπόστατες».

Παράλληλα, διατάσσει το Ισραήλ «να προλάβει και να τιμωρήσει» την υποκίνηση γενοκτονίας. Το Ισραήλ οφείλει να λάβει «όλα τα μέτρα εντός της δικαιοδοσίας του για να προλάβει και να τιμωρήσει κάθε άμεση και δημόσια υποκίνηση για διάπραξη γενοκτονίας», αναφέρεται στην απόφαση.

Οφείλει παράλληλα να λάβει «άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να επιτρέψει την παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας που οι Παλαιστίνιοι έχουν επειγόντως ανάγκη για να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης που υφίστανται», αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου.

Παράλληλα πρέπει να αναφερθεί στο Δικαστήριο εντός ενός μηνός για τα μέτρα που λαμβάνει για να συμμορφωθεί με την εντολή.

Κατά την έναρξη της ανάγνωσης της ετυμηγορίας στην υπόθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έκρινε πως έχει την δικαιοδοσία να αποφασίσει την λήψη επειγόντων μέτρων στην υπόθεση της προσφυγής κατά του Ισραήλ για την διάπραξη γενοκτονίας στην Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν απορρίπτει την προσφυγή, όπως ζήτησε η ισραηλινή πλευρά.

Παράλληλα, έκρινε ότι οι Παλαιστίνιοι εμφανίζονται να αποτελούν προστατευόμενη ομάδα βάσει της Σύμβασης περί γενοκτονίας. Το Δικαστήριο αναγνωρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων της Γάζας να προστατευθούν από πράξεις γενοκτονίας.

Επιπλέον τονίζει ότι τουλάχιστον ορισμένα από τα δικαιώματα τα οποία επικαλείται η Νότια Αφρική είναι ευλογοφανή.

Δείτε ζωντανά εδώ:

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.