Η εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης και για τα αυτοκίνητα αναγκάζουν τα στελέχη της Ε.Ε. να αναζητήσουν λύση.
Οι επιπλέον δασμοί 25% που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση στα ευρωπαϊκά μοντέλα που εισάγονται στις ΗΠΑ έφεραν αναταραχή και δημιούργησαν προβλήματα στην Αυτοκινητοβιομηχανία της Γηραιάς Ηπείρου.
Αυτοί αφορούν στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στα διάφορα προϊόντα που προέρχονται από αυτή και αποτελούνται από αυτά τα υλικά, -άρα και στα οχήματα που κατασκευάζονται σε αυτή.
Εκπρόσωποι των αυτοκινητοβιομηχανιών -αλλά και αυτοί των κλάδων οι οποίοι στηρίζουν τη γενικότερη παραγωγική διαδικασία- έχουν ζητήσει επανειλημμένως από «τις Βρυξέλλες» να βρουν λύση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου μηχανισμού εξαγωγών.
Αυτό θα επιτρέπει στους Ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων που παράγουν τα οχήματά τους στις ΗΠΑ να τα εξάγουν στην Ευρώπη με μειωμένους δασμούς.
Η πρόταση αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαπραγματευτεί εμπορική συμφωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, αντικαθιστώντας τον υψηλό δασμό 25% που επιβλήθηκε από τον περασμένο Απρίλιο στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων και ανταλλακτικών εκεί.
Εφόσον ευοδωθεί, η συμφωνία αυτή θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές που ήδη διαθέτουν μεγάλα εργοστάσιά τους στις ΗΠΑ και παράγουν εκεί μοντέλα τους για την εγχώρια αγορά.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), το 2024 εξήχθησαν στις ΗΠΑ από την Ευρώπη σχεδόν 758.000 αυτοκίνητα, αξίας περίπου 39 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Εάν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε αυτή τη συμφωνία, οι BMW και Mercedes-Benz θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος, καθώς διαθέτουν μεγάλες παραγωγικές μονάδες στις ΗΠΑ.
Για παράδειγμα, πέρυσι η BMW, εξήγαγε περίπου 225.000 οχήματα από το εργοστάσιό της στο Σπάρτανμπουργκ (Νότια Καρολίνα), ενώ πούλησε περίπου 400.000 οχήματα στην αγορά των ΗΠΑ, με εισαγωγές 175.000 αυτοκινήτων από άλλες αγορές.
Η Mercedes-Benz εξήγαγε περίπου 170.000 οχήματα, δηλαδή περίπου τα δύο τρίτα της ετήσιας παραγωγής της στο εργοστάσιό της στο Βανς της Αλαμπάμα.
Αντίθετα, η Volkswagen δεν αναμένεται να ωφεληθεί, καθώς τα περισσότερα αυτοκίνητα που κατασκευάζει στη βιομηχανική μονάδα της στην Τσατανούγκα (Τενεσί) πωλούνται στην αγορά των ΗΠΑ.
Τέλος, τα στελέχη των Audi και Porsche εξετάζουν το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν εργοστάσιο τους στις ΗΠΑ για να κατασκευάζουν εκεί τα μοντέλα τους που προορίζονται για την αγορά των ΗΠΑ, ώστε να αποφύγουν την επιβάρυνση από τους επιπλέον δασμούς.