Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Copernicus: Η νότια Ευρώπη «πνίγεται» από μεγάλο σύννεφο σκόνης από τη Σαχάρα

Η μεταφορά σκόνης στην Ισπανία συμπίπτει με ένα κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα, σύμφωνα με το Copernicus

Μοιραστείτε το

Η ποιότητα του αέρα στη νότια Ευρώπη, και κυρίως στην Ισπανία, επηρεάστηκε στην αρχή της εβδομάδας από την τεράστια μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα που ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο, όπως ανακοίνωσε το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.

«Η σκόνη αυτή έχει μια επίπτωση στην ποιότητα του αέρα στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Μεσογείου, κυρίως στην Ισπανία όπου προβλέπονται υψηλά επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 (σωματίδια διαμέτρου μικρότερης των 10 μικρομέτρων) στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με μια κορύφωση στην περιοχή σήμερα, 11 Ιουλίου», σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus για την παρακολούθηση της ατμόσφαιρας (CAMS).

Οι προβλέψεις αφορούν και «ορισμένες πλευρές της Ιταλίας και της νότιας Γαλλίας».

«Στις πλέον πληγείσες περιοχές, τα PM10 θα ξεπεράσουν το μέσο όριο 24ωρης έκθεσης των 50 µg/m3 (μέση ετήσια τιμή) που έχει οριστεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση γι αυτό το είδος των ρύπων», διευκρινίζει το παρατηρητήριο Copernicus.

«Η μεταφορά σκόνης στην Ισπανία συμπίπτει με ένα κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα, τα δύο φαινόμενα ενισχύονται από τον ζεστό αέρα που προέρχεται από τη Σαχάρα», εξηγεί το παρατηρητήριο.

Εκτός από μια πορτοκαλί ή κόκκινη απόχρωση του ουρανού, οι σκόνες που προέρχονται από αμμοθύελλες στη Βόρεια Αφρική μπορούν να επηρεάσουν την ανθρώπινη υγεία, επιδεινώνοντας αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα, και την παραγωγή ενέργειας, μειώνοντας τις επιδόσεις των ηλιακών πάνελ, υπενθυμίζει η υπηρεσία Copernicus.

Αυτή η ομίχλη άμμου είναι λιγότερο τοξική από τα εξαιρετικά λεπτά σωματίδια που προέρχονται από την οδική κυκλοφορία, τη θέρμανση με ξύλα, τον άνθρακα ή τις πυρκαγιές.

Οι αμμοθύελλες και η σκόνη βλάπτουν κυρίως τους κατοίκους των χωρών των άνυδρων ή ημιάνυδρων περιοχών της Βόρειας Αφρικής, της αραβικής χερσονήσου, της κεντρικής Ασίας και της Κίνας, συνιστώντας «σοβαρή απειλή για την υγεία», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.