«Χάσμα αγεφύρωτο» στις συνομιλίες Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη

Κλίμα «αρκετά ψυχρό», χωρίς χειραψίες περιγράφουν η απεσταλμένη του ΕΡΤΝews, Άννα Παπασωτηρίου και ο ανταποκριτής του ΕΡΤΝews, Γιάννης Μανδαλίδης. Η ρωσική αντιπροσωπεία στα μαύρα, η ουκρανική στα χακί και παρά την κοντινή απόσταση το χάσμα έδειχνε αγεφύρωτο, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία.

«Οι διαρροές υπονόμευσαν το κλίμα»

Ουκρανικές πηγές ήδη κάνουν λόγο για απαράδεκτες αιτιάσεις από την ρωσική αντιπροσωπεία, ενώ ήδη είχε προκληθεί ένταση από διαρροές, περί εδαφικών διεκδικήσεων.

Η Μόσχα φέρεται διατεθειμένη να κρατήσει Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, δηλαδή τις δύο επαρχίες του Ντονμπάς, που η Ρωσία διεκδικεί, αλλά εμφανίζεται τώρα πρόθυμη να τις ανταλλάξει, επιστρέφοντας τη Χερσώνα.

Με αφορμή τις διαρροές, ουκρανική διπλωματική πηγή κατηγόρησε τη Μόσχα ότι υπονομεύει τις συνομιλίες θέτοντας εκ των προτέρων όρους και προϋποθέσεις, ενώ έχει αποκλειστεί από το Κίεβο κάθε συζήτηση για την Κριμαία.

«Κάθε προσπάθεια ευθυγράμμισης της σημερινής συνάντησης με την άκαρπη διαπραγμάτευση του 2022 σημαίνει ότι και πάλι η διαδικασία θα αποτύχει», τόνισε ο Ουκρανός μεσολαβητής Άντρι Γερμάκ.

Ωστόσο, ήταν σαφές ότι η Μόσχα «πιάνει το νήμα», από τις ίδιες διεκδικήσεις, με μεγάλο «αγκάθι» την Κριμαία αφού επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας είναι ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι , ο οποίος μετείχε και στις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις του 2022.

Δίκτυο παράλληλων επαφών – Συνάντηση Ευρωπαίων με ΥΠΕΞ ΗΠΑ

Εκπρόσωποι της Γαλλίας της Γερμανίας και της Βρετανίας  δεν έπαψαν να υπενθυμίζουν ότι «προτεραιότητα» για την Ουκρανία παραμένει η επίτευξη εκεχειρίας 30 ημερών.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, συμμετείχε στην τριμερή συνάντηση Ουκρανίας, Τουρκίας και ΗΠΑ που διήρκεσε περίπου μία ώρα στην Κωνσταντινούπολη. Φαίνεται πάντως ότι δίνει τη σκυτάλη, στον διευθυντή σχεδιασμού πολιτικής του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικλ Άντον. Η αιτιολογία που έδωσαν διπλωματικές πηγές είναι ότι δεν υπάρχει ομότιμός του από ρωσικής πλευράς, με σαφείς αιχμές στην απουσία του Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Επιβεβαιώθηκε επίσης συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας.

Πηγή: ertnews.gr

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή