Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Bloomberg: Ο πληθωρισμός απειλεί τη Γερμανία

Μοιραστείτε το

«Ιστορική πρόκληση» χαρακτήρισε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς την καλπάζουσα άυξηση του πληθωρισμού στο εσωτερικό της χώρας του. Συγκρίνοντας την κατάσταση με την κρίση πληθωρισμού της δεκαετίας του 1960 και του 1970, ο Γερμανός ηγέτης κάλεσε εκπροσώπους των εργοδοτών, των συνδικάτων και της Bundesbank (τράπεζας της Γερμανίας) να βρουν μέτρα για να απαλύνουν τον πόνο των καταναλωτών.

«Η τρέχουσα κρίση δεν θα τελειώσει τις επόμενες εβδομάδες. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον. Για να το θέσω διαφορετικά, βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση», σημείωσε ο Σολτς σε δηλώσεις του έξω από την καγκελαρία στο Βερολίνο.

Η γερμανική κυβέρνηση υποδεικνύει μεγαλύτερη αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί η άνοδος των τιμών που κινδυνεύει να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, καθώς το κόστος του φυσικού αερίου εκτινάσσεται μετά τη μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση ARD την Κυριακή, ο Σολτς είπε ότι το αυξανόμενο κόστος ζωής θα μπορούσε να έχει «εκρηκτικά» αποτελέσματα στη γερμανική κοινωνία οδηγώντας σε βαθύτερες διαφορές μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

«Για μένα είναι σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα ότι είμαστε ενωμένοι. Θέλουμε όλοι οι πολίτες να περάσουν όσο το δυνατόν καλύτερα από αυτή την περίοδο», είπε τη Δευτέρα.

Ο Σολτς είπε ότι το επόμενο έτος θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις, καθώς μαίνεται συζήτηση εντός της κυβέρνησης σχετικά με το είδος της υποστήριξης που θα προσφέρει και τον τρόπο χρηματοδότησής της. Ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, τάχθηκε κατά της ενίσχυσης της ελάφρυνσης που χρηματοδοτείται από το χρέος.

Ο Σολτς αναφέρθηκε στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις διαταραχές λόγω πανδημίας στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού ως τους κύριους μοχλούς της τρέχουσας αύξησης του πληθωρισμού. Ο επικεφαλής της DGB και ο Ράινερ Ντούλγκερ, επικεφαλής του ομίλου επιχειρήσεων BDA, δήλωσαν ότι οι μισθοί δεν είναι προς το παρόν μεταξύ των παραγόντων που αυξάνουν τις τιμές καταναλωτή.

«Η κοινωνία μας είναι ισχυρή, πολύ πιο δυνατή από ό,τι θεωρείται από εποχή σε εποχή. Η χώρα μας διαμορφώνεται από τη δίκαιη ισορροπία συμφερόντων στο πνεύμα της κοινής λογικής. Αυτό το πνεύμα πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί», κατέληξε ο Σολτς.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.