Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Bloomberg: Γερμανική πρόταση για δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη -Τη στηρίζουν 15 μέλη του ΝΑΤΟ

Μοιραστείτε το

Τουλάχιστον 15 χώρες, τα μισά δηλαδή μέλη του ΝΑΤΟ, υπέγραψαν επιστολή ανακοινώνοντας την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν σε ένα μακροπρόθεσμο γερμανικό σχέδιο για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας που θα ενίσχυε την προστασία σε μεγάλο μέρος της ηπείρου.

Το σύστημα θα έχει πολλά στρώματα για την αναχαίτιση διαφόρων ειδών πυραύλων από διαφορετικά ύψη, συνδέοντας πιθανώς ισραηλινά συστήματα αεράμυνας Arrow 3 αμερικανικά Patriots και γερμανικά Iris-T, και θα αναπτυχθεί πλήρως μέσω της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Νορβηγία και Βέλγιο μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ που υποστηρίζουν την αντιπυραυλική ασπίδα

Οι χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, τα κράτη της Βαλτικής, η Φινλανδία, η Νορβηγία και άλλες, «θέλουν να συνδράμουν από κοινού σε αυτήν την προσπάθεια για να καλύψουν τα κενά στην αεράμυνα», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Το θέμα είναι να είσαι διαλειτουργικός, να μπορείς να θέτεις τιμές, να μπορεούμε να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον, άρα είναι μια κατάσταση win-win για τις χώρες που είναι μέρος του», πρόσθεσε Κριστίν Λάμπρεχτ.

Το σχέδιο υπέγραψαν, επίσης, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβενία ​​και το Βέλγιο, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Η Λάμπρεχτ επεσήμανε τους αυξημένους κινδύνους για την ασφάλεια στην Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις σχετικές απειλές του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν. «Τώρα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Είναι σημαντικό αυτά τα κενά (στην άμυνά μας) να κλείσουν γιατί βλέπουμε όλοι σε τι εποχές ζούμε, είναι επικίνδυνοι και δύσκολοι καιροί», συμπλήρωσε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας.

Τόνισε, ακόμη, πως και άλλες χώρες ενδέχεται να ενταχθούν τελικά στο σχέδιο, το οποίο βρίσκεται ακόμη στα αρχικά του στάδια. Για να υλοποιηθεί, θα πρέπει να ξεπεραστούν τα σημεία συμφόρησης στην παραγωγή και οι καθυστερήσεις παράδοσης σε πολλές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. «Είμαστε ανοιχτοί σε όλους και γνωρίζουμε ότι πολλές χώρες ενδιαφέρονται», είπε η Λάμπρεχτ, προσθέτοντας ότι η Γερμανία έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.

Τον περασμένο μήνα, η ίδια ανέφερε ότι το σύστημα Arrow 3, εφόσον επιλεγεί, δεν θα τεθεί σε λειτουργία πριν το 2025 το νωρίτερο. «Αν αποφασίσουμε υπέρ του συστήματος και συνάψουμε συμβόλαια τώρα, και εάν ο κλάδος μπορέσει να παραδώσει άμεσα, τότε ιδανικά θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε την εκπαίδευση το επόμενος έτος», είπε η Λάμπρεχτ σε συνέντευξή της στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke.

Σημειώνεται ότι η πρόταση για την αντιπυραυλική ασπίδα ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, σε ομιλία του στην Πράγα τον Αύγουστο, όταν είπε ότι η χώρα θα επενδύσει σημαντικά στην αεράμυνα της τα επόμενα χρόνια, καθώς η ήπειρος είχε «πολλά να κάνει». Ο Σολτς υπογράμμισε ότι ένα τέτοιο ολοκληρωμένο σύστημα θα ήταν πιο αποτελεσματικό και οικονομικά αποδοτικό από ό,τι αν κάθε έθνος κατασκεύαζε τα δικά του πολύπλοκα συστήματα.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.