Σάββατο, 10 Ιουνίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

«Μπαρούτι» μυρίζει η κατάσταση στο Κόσοβο: Αυτοσυγκράτηση συνιστούν ΗΠΑ – ΕΕ

Μοιραστείτε το

Κοινή ανακοίνωση για τη συνεχιζόμενη ένταση που εξελίσσεται μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας εξέδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι δύο θεσμοί προέτρεψαν στις δύο πλευρές να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποκλιμακώσουν την ένταση, ενώ ανέφεραν ότι βρίσκονται σε μόνιμη επικοινωνία με τους αρχηγούς των δύο κρατών, τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάντρ Βούτσις και το πρωθυπουργό του Κοσόβου, Άλμπι Κούρτι για εξεύρεση πολιτική λύσης.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαιρέτισαν επίσης τις διαβεβαιώσεις που έδωσε η ηγεσία του Κοσόβου ότι δεν υπάρχουν «λίστες» με ονόματα Σέρβων του Κοσόβου οι οποίοι πρόκειται να συλληφθούν ή να τους ασκηθούν διώξεις επειδή συμμετείχαν σε ειρηνικές διαδηλώσεις ή αποκλεισμούς δρόμων. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ΗΠΑ και ΕΕ αναμένουν από το Κόσοβο και τη Σερβία να επιστρέψουν σε ένα περιβάλλον που θα συμβάλει στη συμφιλίωση και τη συνεργασία προς όφελος των πολιτών τους.

Έκλεισε η κυριότερη συνοριακή διάβαση

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη βαλκανική γειτονιά με τη νέα ένταση μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, καθώς όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο επικαλέστηκε την κοσοβαρική αστυνομία, έκλεισε σήμερα η κυριότερη συνοριακή διάβαση με τη Σερβία, καθώς οι Σέρβοι έστησαν οδοφράγματα στην περιοχή.  Πολλές εκατοντάδες Σέρβοι του Κοσόβου συμμετέχουν από τις 10 Δεκεμβρίου σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τη σύλληψη ενός πρώην αστυνομικού.

Η κυκλοφορία προς τις δύο μεθοριακές διαβάσεις με τη Σερβία έχει παραλύσει, ενώ το βράδυ της Τρίτης τα πνεύματα «οξύνθηκαν» ακόμη περισσότερο, καθώς δεκάδες διαδηλωτές από τη σερβική πλευρά των συνόρων μπλόκαραν με φορτηγά και τρακτέρ την κυκλοφορία προς τη συνοριακή διάβαση Μέρνταρε. Το γεγονός αυτό οδήγησε το Κόσοβο στο κλείσιμο της διάβασης. «Αυτό το παράνομο οδόφραγμα εμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία ατόμων και αγαθών, κατά συνέπεια καλούμε τους πολίτες και συμπατριώτες μας να κυκλοφορούν από τις άλλες μεθοριακές διαβάσεις», ανέφερε η αστυνομία στην ανακοίνωσή της.

Η Πρίστινα κάλεσε επίσης την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ (Kfor) να διαλύσει τα οδοφράγματα.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.