Κυριακή, 26 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Άρθρο κόλαφος της New York Times για την Ελλάδα που κακομεταχειρίζεται τους μετανάστες που φθάνουν στα σύνορά της

Μοιραστείτε το

Ο επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της υπηρεσίας συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε πέρυσι ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι επιχειρήσεις που βοηθούν την Ελλάδα λόγω κατά συρροή καταχρήσεων από Έλληνες συνοριοφύλακες, συμπεριλαμβανομένης της βίαιης ώθησης αιτούντων άσυλο πίσω στην Τουρκία και του διαχωρισμού των παιδιών μεταναστών από τους γονείς τους, σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που εξετάστηκαν. από τους New York Times.

Στην συνέχεια του άρθου της η εφημερίδα ανέφερε πως η Frontex αντί να κινηθεί νομικά κατά της χώρας μας επιλέγει να δημιουργήσει μια σκοτεινή «ομάδα εργασίας», ενώ σε άλλο πόρισμα που υποβλήθηκε τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής των δικαιωμάτων είπε ότι δεν υπήρξε «καμία αλλαγή στην αναφερόμενη πρακτική».

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα κλίμα έντασης στην μεταναστευτική πολιτικής της Ευρώπης για το πώς να διατηρήσει τον αριθμό των μεταναστών σε χαμηλά επίπεδα, ενώ τηρεί τους ευρωπαϊκούς νόμους. Οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν και προστατεύουν το δικαίωμα των ανθρώπων να μπορούν να κάνουν αίτηση ασύλου, αλλά η άφιξη περισσότερων από ένα εκατομμύριο προσφύγων, κυρίως από τη Συρία το 2015-2016, αναδιαμόρφωσε την πολιτική σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σαν αποτέλεσμα ακόμα και οι προοδευτικές δυνάμεις της Ε.Ε στρέφονται σε δεξιές πρακτικές.

Πέρσι σχεδόν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ, αναζήτησαν προστασία η συντριπτική πλειοψηφία, περίπου τέσσερα εκατομμύρια, ήταν Ουκρανοί που ήρθαν μέσω νόμιμων οδών και τους παραχωρήθηκε αμέσως το δικαίωμα παραμονής και εργασίας. Οι υπόλοιποι περίπου 800.000 αιτούντες άσυλο, κυρίως από τη Συρία και το Αφγανιστάν, έφτασαν στο μπλοκ μέσω ανεπίσημων διαδρομών, συμπεριλαμβανομένων των ελληνοτουρκικών συνόρων. Σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον, η προσπάθεια να περιοριστεί ο αριθμός των αφίξεων έχει ενταθεί, συχνά υπερβαίνοντας τις δεσμεύσεις για νομική προστασία και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γίνεται προτεραιότητα πέρα ​​από την εφαρμογή μιας κοινής, λειτουργικής πολιτικής.

«Μεταξύ των κρατών μελών, δεν υπάρχει επί του παρόντος άλλη συναίνεση εκτός από τον έλεγχο των συνόρων», δήλωσε ο Camino Mortera-Martínez, επικεφαλής του γραφείου του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση στις Βρυξέλλες. «Η συζήτηση για την κοινή πολιτική ασύλου δεν οδηγεί πουθενά, έτσι οι χώρες στα εξωτερικά σύνορα αφήνονται στην τύχη τους». Η περίπτωση της Ελλάδας είναι χαρακτηριστική αυτής της πολύπλοκης δυναμικής. Για χρόνια, η Ελλάδα, μια από τις μεγαλύτερες πύλες της Ευρώπης για τους μετανάστες που φτάνουν μέσω της Τουρκίας, έχει επικριθεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη βίαια αποστολή ανθρώπων πίσω στην Τουρκία χωρίς να διεκπεραιώσει τα αιτήματά τους για άσυλο. Όμως η Ε.Ε. χρειάζεται την Ελλάδα να κρατήσει σφιχτά τα σύνορά της. Οι περισσότεροι μετανάστες και αιτούντες άσυλο που φτάνουν στην Ελλάδα εγκαθίστανται αλλού στο μπλοκ, σε μέρη όπως η Γερμανία, όπου υπάρχουν περισσότερες θέσεις εργασίας και εδραιωμένες κοινότητες μεταναστών. «Η Ε.Ε. Ως οργανισμός, και η Ελλάδα ως κράτος πρώτης γραμμής, έχουν νομική υποχρέωση να προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν», είπε η κ. Mortera-Martínez, αναφερόμενη στην εσωτερική περιοχή χωρίς σύνορα της Ευρώπης. «Επειδή όταν κάποιος μπει μέσα, μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα».

Ο ρόλος της Frontex είναι να βοηθήσει χώρες όπως η Ελλάδα να φυλάξουν τα σύνορα αλλά και να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό πρότυπο για το πώς να το πράξουν ανθρώπινα και σύμφωνα με τον νόμο της Ε.Ε. Αλλά ο οργανισμός, ο οποίος μεγάλωσε την τελευταία δεκαετία και έγινε ο καλύτερα χρηματοδοτούμενος στην ΕΕ, έχει κατηγορηθεί ότι παραβλέπει, συγκαλύπτει, ακόμη και ότι διεξήγαγε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πέρυσι, ο εκτελεστικός διευθυντής της παραιτήθηκε μετά από κατηγορίες για παρενόχληση, κακοδιαχείριση και παραβιάσεις δικαιωμάτων. Η νέα ηγεσία υποσχέθηκε αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του ρόλου του επικεφαλής των δικαιωμάτων. Τα ελληνικά αρχεία δείχνουν πώς, ακόμη και σε αυτόν τον ενισχυμένο ρόλο, ο υπεύθυνος θεμελιωδών δικαιωμάτων παραμένει περιθωριακός όταν διακυβεύονται πολιτικές αποφάσεις, όπως η αναστολή του έργου της Frontex στην Ελλάδα. Ο υπεύθυνος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Jonas Grimheden, εκδίδει εμπιστευτικές τριμηνιαίες εκθέσεις για τις συνθήκες και τις καταχρήσεις στην ΕΕ. στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως η Πολωνία και η Ιταλία, καθώς και η Ελλάδα.

Στις αναφορές των δύο τελευταίων τριμήνων, που είδαν οι Times, το ελληνικό τμήμα είναι το μεγαλύτερο και πιο δραματικό. Ο αξιωματικός έγραψε ότι είχε συγκεντρώσει συνεχείς και «αξιόπιστες αναφορές» για τις ελληνικές αρχές που διώχνουν συστηματικά μετανάστες τόσο στα θαλάσσια όσο και στα χερσαία σύνορα, τους απαγορεύουν την πρόσβαση στην προστασία, χωρίζουν τα παιδιά από τους γονείς τους και μεταχειρίζονται τους μετανάστες με «εξευτελιστικό» τρόπο. Η σοβαρότητα αυτών των ισχυρισμών ώθησε τον αξιωματικό να συστήσει την αναστολή της επιχείρησης, αφού εξέδωσε τρεις κλιμακούμενες «γνώμες», τεκμηριώνοντας λεπτομερώς τα ευρήματά του, κατά τη διάρκεια του 2022, ανέφεραν τα έγγραφα. Η τεκμηρίωση των παράνομων πρακτικών στην Ελλάδα από τον επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Frontex είναι σημαντική, είπαν ειδικοί, επειδή προέρχεται από τον ίδιο τον οργανισμό και όχι από εξωτερικές πηγές όπως τα μέσα ενημέρωσης ή μη κυβερνητικές οργανώσεις.

«Παραμένοντας σε μια επιχείρηση όπου υπάρχουν παραβιάσεις δικαιωμάτων, η Frontex παραβιάζει το κράτος δικαίου», δήλωσε η Λουίζα Μάριν, νομικός συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο που εδρεύει στη Φλωρεντία, η οποία ερευνά την Frontex για πάνω από μια δεκαετία. Ο Δρ. Μάριν είπε ότι υπήρξε «συστηματική παράβλεψη» των εσωτερικών κανόνων από τη διοίκηση της Frontex. Οι συστάσεις του αξιωματικού δεν είναι δεσμευτικές, ανέφερε η Frontex σε γραπτά σχόλιά της στους Times. Είπε ότι αντιμετώπιζε ανησυχίες μαζί με τις ελληνικές αρχές και ότι ο υπεύθυνος ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε αναφέρει «πρόοδο» στα τέλη του περασμένου μήνα.

«Σαν συμπέρασμα, επί του παρόντος, δεν βλέπουμε λόγο να αποχωρήσουμε από μια από τις πιο δύσκολες συνοριακές περιοχές ολόκληρης της ΕΕ», ανέφερε η Frontex σε δήλωση.

Ο κ. Grimheden είπε σε συνέντευξή του ότι είχε συντάξει «απόψεις που κλιμακώνουν τις ανησυχίες που είχε δει στην Ελλάδα και ανέφερε σχετικά στο διοικητικό συμβούλιο όλο το 2022 αλλά και νωρίτερα και φέτος». Πρόσθεσε ότι είδε «κάποια θετικά διαδικαστικά βήματα να γίνονται από την Ελλάδα, τα οποία τώρα πρέπει να οδηγήσουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα επί τόπου».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να κινήσει μια διαδικασία, γνωστή ως διαδικασία επί παραβάσει, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην προσαγωγή της Ελλάδας στα δικαστήρια. Η Frontex ανέστειλε μόνο μία φορά τις δραστηριότητές της για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην Ουγγαρία το 2021, αφού αυτή η διαδικασία οδήγησε σε επιτυχή δικαστική υπόθεση κατά της χώρας.

Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι σέβεται το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο και ότι οι ισχυρισμοί διερευνώνται. Είπε επίσης ότι είχε διορίσει τον δικό της υπεύθυνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και είχε ένα ευρύτερο σχέδιο, που είχε αναπτύξει με την Επιτροπή, για την αντιμετώπιση προβλημάτων. «Η προστασία της Ευρώπης από παράτυπες αφίξεις αποτελεί προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», δήλωσε η ελληνική κυβέρνηση, αναφερόμενη σε μια συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα. Μια δήλωση μετά τη συνάντηση την Παρασκευή δεν έκανε καμία αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα ή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για το άσυλο, αλλά οι ηγέτες ζήτησαν περισσότερα χρήματα από τον προϋπολογισμό του μπλοκ για να χτίσουν φράχτες για να κρατήσουν έξω τους επίδοξους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο. «Χαίρομαι που συμφωνήσαμε σε επιχειρησιακά και συγκεκριμένα βήματα προόδου», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Επιτροπής, στα μέσα ενημέρωσης μετά τη σύνοδο κορυφής. «Θα ενεργήσουμε για να ενισχύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα και να αποτρέψουμε την παράτυπη μετανάστευση».

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.