Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2026

Άρτεμις II: Ο πύραυλος της NASA σε θέση εκτόξευσης για την πρώτη σε μισό αιώνα επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη

Ο γιγάντιος πύραυλος της NASA Άρτεμις II, μεταφέρθηκε στην εξέδρα εκτόξευσης στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, καθώς ξεκινούν οι τελικές προετοιμασίες για τηνπρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη μετά από περισσότερα από 50 χρόνια.

Το γιγάντιο σύστημα εκτόξευσης, ύψους 98 μέτρων, μεταφέρθηκε από το Κτίριο Συναρμολόγησης Οχημάτων μέχρι την εξέδρα προσγείωσης, σε 12 ώρες για μία απόσταση μόλις 6,5 χιλιομέτρων.

Αφού η θέση εκτόξευσης εξασφαλίστηκε, ακολουθούν οι τελικές δοκιμές πριν δοθεί το πράσινο φως για την 10ήμερη αποστολή Artemis II, με το νωρίτερο που μπορεί να εκτοξευθεί ο πύραυλος να εκτιμάται για τις 6 Φεβρουαρίου.

Το πλήρωμα του Artemis II – οι Reid Wiseman, Victor Glover και Christina Koch της NASA και ο Καναδός αστροναύτης Jeremy Hansen – θα εγκαταλείψουν το Διαστημικό Κέντρο Κένεντ δεμένοι σε ένα διαστημόπλοιο, ακολουθώντας το έπος του Apollo 17 που προσγειώθηκε στην επιφάνεια της Σελήνης τον Δεκέμβριο του 1972.

Το Artemis II δεν θα προσεληνωθεί, αλλά θα θέσει τις βάσεις για μια μελλοντική σεληνιακή προσσελήνωση με επικεφαλής την αποστολή Artemis III.

Βασικό μέρος του διαστημοπλοίου Orion με το οποίο θα πετάξουν οι αστροναύτες κατασκευάστηκε στη Βρέμη της Γερμανίας.

Πρόκειται για τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην αποστολή και έχει κατασκευαστεί από την Airbus.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή