Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Αργεντινή: Με υψωμένο το μεσαίο δάχτυλο αποχαιρέτησε την εξουσία η απερχόμενη σοσιαλίστρια αντιπρόεδρος (βίντεο)

Περπατώντας προς το Κογκρέσο της Αργεντινής, η απερχόμενη αντιπρόεδρος χαιρέτισε το πλήθος, προτού ακούσει τις ειρωνείες και μετατρέψει το ανοιχτό χέρι της σε γροθιά με το μεσαίο δάκτυλο σηκωμένο

Μοιραστείτε το

Η σοσιαλίστρια πρώην αντιπρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ κούνησε το μεσαίο δάχτυλο στο πλήθος των υποστηρικτών του νέου προέδρου της χώρας, Χαβιέ Μιλέι, την Κυριακή, μια χειρονομία που φέρεται να ήταν απάντηση σε ειρωνείες.

Η Φερνάντες ντε Κίρχνερ διετέλεσε αντιπρόεδρος της χώρας, και ως εκ τούτου πρόεδρος της Γερουσίας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ η θητεία της έληξε στην τελετή ορκωμοσίας της Κυριακής. Ενώ εμφανίστηκε φιλική με τον Μίλεϊ προσωπικά, μοιράζοντας γέλια κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας, βρήκε μια στιγμή για να προσβάλει δημόσια τους χιλιάδες Αργεντινούς που είχαν συγκεντρωθεί στο Μπουένος Άιρες για την ορκωμοσία με μια χυδαία χειρονομία.

Περπατώντας προς το Κογκρέσο της Αργεντινής, η απερχόμενη αντιπρόεδρος χαιρέτισε το πλήθος, προτού ακούσει τις ειρωνείες και μετατρέψει το ανοιχτό χέρι της σε γροθιά με το μεσαίο δάκτυλο σηκωμένο. Οι αναφορές στα μέσα ενημέρωσης της Αργεντινής δεν διευκρίνισαν τι φαίνεται να την εξόργισε, αν και όλα ανέφεραν κάποια μορφή προσβολής ή χλευασμού προς το μέρος της.

Δείτε το βίντεο εδώ:

Η εφημερίδα της Αργεντινής Clarín ανέφερε ότι ορισμένοι από τους χιλιάδες παρευρισκόμενους στην ορκωμοσία φώναζαν «Η Κριστίνα θα πάει φυλακή!», αλλά δεν διευκρίνισε αν κάποιος από αυτούς βρισκόταν στο ακουστικό πεδίο της Φερνάντες ντε Κίρχνερ.

Η χειρονομία προκάλεσε ευρεία αποστροφή στα μέσα ενημέρωσης της Αργεντινής, τα οποία χαρακτήρισαν τη χειρονομία της «απεχθή», «ευτελή», «αχρείαστη και περιττή».

Η ορκωμοσία του Μίλεϊ έθεσε τέλος σε σχεδόν 20 χρόνια «Κιρχνερισμού», του σκληρού αριστερού πολιτικού κινήματος που εξελίχθηκε από τον περονισμό και πήρε το όνομά του από την Φερνάντες ντε Κίρχνερ και τον εκλιπόντα σύζυγό της, πρώην πρόεδρο Νέστορ Κίρχνερ. Με εξαίρεση τη θητεία του κεντροδεξιού πρώην προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι, από το 2015 έως το 2019, οι Κίρχνερ και το περιβάλλον τους κυβέρνησαν την Αργεντινή από το 2003 έως το 2023.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Μιλέι -μιλώντας τόσο ενώπιον της Φερνάντες ντε Κίρχνερ όσο και ενώπιον του προκατόχου του, του νυν πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες (καμία συγγένεια με την Κίρχνερ) δήλωσε, «καμία κυβέρνηση δεν έχει λάβει χειρότερη κληρονομιά από αυτή που παίρνουμε».

«Για πάνω από 100 χρόνια, οι πολιτικοί επιμένουν να υπερασπίζονται ένα μοντέλο που το μόνο που έχει δημιουργήσει είναι φτώχεια, στασιμότητα και δυστυχία», υποστήριξε ο Μιλέι, καταδικάζοντας τους προκατόχους του. «Ένα μοντέλο που θεωρεί καθήκον του πολιτικού να κατευθύνει τη ζωή των ατόμων σε όλες τις πτυχές και τις σφαίρες που είναι δυνατόν. Ένα μοντέλο που βλέπει το κράτος ως λάφυρο πολέμου που μοιράζεται μεταξύ φίλων».

Πριν από την ομιλία, ωστόσο, ο Μιλέι έπρεπε να αλληλεπιδράσει με τον Φερνάντες και την Φερνάντες ντε Κίρχνερ για την τυπική διαδικασία της ορκωμοσίας και της παραλαβής των παραδοσιακών αντικειμένων του προέδρου της Αργεντινής, της προεδρικής ζώνης και του επιτελείου. Ο Μιλέι επέλεξε να έχει ένα ραβδί εξατομικευμένο για τον ίδιο, με τα ομοιώματα των τεσσάρων κλωνοποιημένων σκύλων του. Ο Μιλέι και η Φερνάντες ντε Κίρχνερ φάνηκε να μοιράζονται μια στιγμή κατά την οποία εκείνη διασκεδάζει με τις εικόνες των σκύλων.

Η Φερνάντες ντε Κίρχνερ έχει αντιμετωπίσει εκτεταμένα νομικά προβλήματα, εξ ου και τα συνθήματα που ελπίζουν να πάει στη φυλακή. Τον Δεκέμβριο του 2022, ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αργεντινής καταδίκασε την τότε αντιπρόεδρο σε έξι χρόνια φυλάκιση για διάφορες πράξεις διαφθοράς. Το δικαστήριο την έκρινε ένοχη για τη χορήγηση προσοδοφόρων συμβάσεων δημοσίων έργων σε στενό φίλο της, εξαπατώντας το αργεντίνικο κράτος για ποσό άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Καθώς εκείνη την εποχή ήταν τόσο αντιπρόεδρος όσο και πρόεδρος της Γερουσίας, η Φερνάντες ντε Κίρχνερ απολάμβανε νομικής ασυλίας και δεν χρειάστηκε να εκτίσει την ποινή της.

Στα τέλη Νοεμβρίου, ωστόσο, ένα ομοσπονδιακό εφετείο ακύρωσε την απόρριψη μιας ξεχωριστής υπόθεσης εναντίον της Φερνάντες ντε Κίρχνερ, αναβιώνοντας την πιθανότητα να εκτίσει ποινή φυλάκισης. Η υπόθεση αυτή αφορά κατηγορίες κατά της Φερνάντες ντε Κίρχνερ για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο Αλμπέρτο Φερνάντες και η Φερνάντες ντε Κίρχνερ ολοκλήρωσαν τις θητείες τους κατά την ορκωμοσία του Χαβιέ Μιλέι την Κυριακή. Ο Μιλέι είναι οικονομολόγος και τηλεοπτικός σχολιαστής στο επάγγελμα, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως αντικαθεστωτικός, λαϊκιστής ελευθεριακός. Πριν από την ορκωμοσία του την Κυριακή, η μόνη πολιτική θέση που κατείχε ήταν η έδρα του στο Κογκρέσο της Αργεντινής, την οποία κέρδισε το 2021. Ο Μιλέι ίδρυσε το πολιτικό του κόμμα, Liberty Advances, εκείνη τη χρονιά και έβαλε τέλος σε ένα σερί 40 ετών όπου οι Περονιστές και οι συγγενείς σοσιαλιστές έλεγχαν τη Γερουσία της Αργεντινής. Ο Μιλέι έκανε προεκλογική εκστρατεία με την υπόσχεση να επιλύσει την τρέχουσα οικονομική κρίση, τη χειρότερη στην ιστορία της Αργεντινής, με προγράμματα μαζικών ιδιωτικοποιήσεων, μειωμένη κυβερνητική παρέμβαση στην οικονομία και την υιοθέτηση του αμερικανικού δολαρίου ως εθνικού νομίσματος.

 

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.