Reuters: Αυτοί είναι οι όροι Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίζεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε ειρήνη με την Ουκρανία, αλλά μόνο υπό αυστηρούς όρους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η ουδετερότητα του Κιέβου, η γραπτή δέσμευση ότι δεν θα επεκταθεί περαιτέρω το ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, και η σταδιακή άρση ενός σημαντικού μέρους των κυρώσεων, όπως αποκαλύπτουν τρεις ρωσικές πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων στο πρακτορείο Reuters.

Ο Πούτιν φέρεται να επιμένει σε ρητές δεσμεύσεις από μεγάλες δυτικές δυνάμεις, ζητώντας να αποκλειστεί εγγράφως το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Μόσχα επιδιώκει:

  • Ουδετερότητα της Ουκρανίας
  • Άρση κυρώσεων
  • Διευθέτηση του θέματος των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στη Δύση
  • Θεσμικές εγγυήσεις για την προστασία των ρωσόφωνων στην Ουκρανία

Ο πρώην και νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει εκφράσει την πρόθεσή του να τερματίσει τον πόλεμο, αλλά το τελευταίο διάστημα φέρεται ενοχλημένος από την άρνηση του Πούτιν να εμπλακεί άμεσα σε συνομιλίες. Την Τρίτη, μάλιστα, προειδοποίησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος «παίζει με τη φωτιά» καθώς η Μόσχα εντείνει τις επιθέσεις της στην ανατολική Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες είχαν πρόσφατα τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας άνω των δύο ωρών. Ο Πούτιν δήλωσε πως συμφώνησε να εργαστεί πάνω σε ένα υπόμνημα με την Ουκρανία, που θα καθορίζει το πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας και το χρονοδιάγραμμα κατάπαυσης του πυρός. Όμως, σύμφωνα με τις ρωσικές πηγές, η Μόσχα «εκπονεί ακόμα τη δική της εκδοχή» και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή της.

Η Ουκρανία και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατηγορούν τη Μόσχα ότι σκόπιμα καθυστερεί, κερδίζοντας έδαφος στο πεδίο των συγκρούσεων. Ένας Ρώσος αξιωματούχος τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο Πούτιν είναι έτοιμος να κάνει ειρήνη, αλλά όχι με κάθε τίμημα. Αν δεν μπορέσει να επιβάλει τους όρους του, θα δείξει με στρατιωτικές νίκες ότι η ειρήνη αύριο θα είναι ακόμα πιο επώδυνη».

Το Κρεμλίνο δεν απάντησε στα αιτήματα του Reuters για σχόλιο. Ουκρανικές πηγές δεν σχολίασαν επίσης, ενώ το ΝΑΤΟ παραμένει σταθερό στην πολιτική της «ανοιχτής πόρτας», τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να την αναθεωρήσει επειδή το απαιτεί η Μόσχα.

Ο πόλεμος, που ξεκίνησε με την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων τον Φεβρουάριο του 2022, έχει στοιχίσει χιλιάδες ζωές και τεράστιους πόρους και στις δύο πλευρές. Η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το 20% του ουκρανικού εδάφους, ενώ οικονομικά πιέζεται από τις επιπτώσεις του πολέμου, με αυξανόμενα επιτόκια, πληθωρισμό και πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Την ίδια ώρα, το μέλλον των διαπραγματεύσεων παραμένει αβέβαιο, με το ερώτημα να επικεντρώνεται στο κατά πόσο οι δυτικές χώρες είναι διατεθειμένες να συνυπογράψουν έναν τέτοιο συμβιβασμό, που θα μπορούσε να σημάνει και την de facto αποδοχή της ρωσικής επικυριαρχίας επί μέρους της Ουκρανίας.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή