Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2025

Από τα ανατριχιαστικά βίντεο της Χαμάς στην απελευθέρωση – Ποιοι είναι οι 20 εν ζωή όμηροι

Η απελευθέρωση των μόλις 20 ομήρων  που εκτιμάται ότι είναι ζωντανοί, αναμένεται να γίνει μακρυά από τις κάμερες, αλλά ήδη τα πρόσωπά τους στα δύο χρόνια της ομηρίας τους στη Λωρίδα της Γάζας σφράγισαν τα ανατριχιαστικά βίντεο της Χαμάς. Οι συγγενείς τους ελπίζουν πως αυτό το Σάββατο είναι το τελευταίο που θα περάσουν χωρίς τους αγαπημένους τους.

Θέλω να τον δω, να τον νιώσω, να τον αγγίξω. Μόνο τότε θα ξέρω ότι είναι αληθινό, γιατί όλα ακόμα μπορούν να αλλάξουν, δηλώνει ο πατέρας του 24χρονου Εβιατάρ Νταβίντ που απήχθη από ενόπλους της Χαμάς στο φεστιβάλ Νόβα. Η οικογένειά του δεν είχε κανένα ίχνος ζωής για πολλούς μήνες, ώσπου τον περασμένο Αύγουστο εμφανίστηκε σε προπαγανδιστικό βίντεο να σκάβει τον τάφο του.

Αιχμάλωτος της Χαμάς είναι και ο φίλος του, ο Γκάι Γκιλμπόα Νταλάι. Ο Γκάι και ο Εβιατάρ εμφανίστηκαν μαζί σε βίντεο τον Φεβρουάριο να παρακολουθούν από μακριά απελευθέρωση ομήρων και να ζητούν βοήθεια: Σας παρακαλώ σώστε μας. Σώστε μας. Θέλουμε να γυρίσουμε σπίτι.

Ο 22χρονος Ματάν Ανγκρεστ, υπαξιωματικός του Ισραηλινού στρατού έπεσε στα χέρια της Χαμάς προσπαθώντας να εμποδίσει τους ενόπλους να εισβάλουν στην βάση Ναχάλ Οζ.

Στην ιστορία πέρασε ήδη η έκκλησή του: Στην οικογένεια μου θέλω να πω ότι ελπίζω να σας δω σύντομα και σας αγαπώ. Στον Νετανιάχου, λέω: πρέπει να κάνεις την ανταλλαγή με τους φυλακισμένους στην Γάζα και τους φυλακισμένους στο Ισραήλ. Θέλω να δω την οικογένεια και τους φίλους μου. Σου έχω εμπιστοσύνη.

Ο 36χρονος Ελκάνα Μπόχμπότ, πατέρας ενός μικρού παιδιού απήχθη και εκείνος από το Φεστιβάλ Νόβα όπου δούλευε ως παραγωγός.

Το μήνυμα προς την οικογένειά του ήταν: Θέλω να ξέρετε πως σα σκέφτομαι μέρα και νύχτα, κάθε ώρα. Θέλω τόσο πολύ να σας δω. Βλέπω εσένα και τον γιο μας στα όνειρά μου.

Σε προπαγανδιστικό υλικό που έχει δημοσιεύσει η Χαμάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζεται συχνά μαζί με τον 25χρονο Γιοσέφ Χαίμ Οχάνα, ο οποίος μιλά με απόγνωση για την  κατάσταση στη οποία βρίσκεται ο Ελκάνα: Είμαι ο κρατούμενος νούμερο 21. Είναι ο Φυλακισμένος Νούμερο 22.  Δεν θέλω να μιλήσω για εμένα. Θέλω να μιλήσω για εκείνον

Η σωματική και ψυχολογική κατάστασή του είναι πολύ άσχημη. Από τότε που ακούσαμε πως ο πόλεμος συνεχίζεται εδώ και μήνες, καταλάβαμε πως η ζωή μας βρίσκεται σε κίνδυνο. Δεν έχει σταματήσει να βλάπτει τον εαυτό του. Έχουμε χάσει κάθε ελπίδα, μερικές μέρες πριν προσπάθησε να κάνει κακό στο εαυτό του.

Πηγή: ertnews.gr

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή