Αντιδράσεις στη Βρετανία για τη μεταφορά των αιτούντων άσυλο σε στρατόπεδα
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη μεταστέγαση αιτούντων άσυλο σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αποσκοπώντας στη σημαντική μείωση της χρήσης ξενοδοχείων που έχουν προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις και επιβάρυνση στα δημόσια οικονομικά.
Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, εξετάζεται η αξιοποίηση δύο στρατοπέδων: του Κάμερον Μπάρακς, στρατιωτικού συγκροτήματος στο Ίνβερνες στη βόρεια Σκωτία, και του στρατιωτικού κέντρου εκπαίδευσης στο Κρόουμπορο στη νοτιοανατολική Αγγλία. Στόχος είναι η φιλοξενία έως 900 ανδρών μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Επιπλέον, εξετάζονται λύσεις όπως πρώην βιομηχανικοί χώροι, προσωρινές εγκαταστάσεις και ανενεργά κτίρια.
Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έχει δώσει εντολή στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Υπουργείο Άμυνας να επιταχύνουν τον εντοπισμό κατάλληλων τοποθεσιών. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να τερματίσει τη χρήση ξενοδοχείων για αιτούντες άσυλο έως τις επόμενες εκλογές, χαρακτηρίζοντάς τα ως «οικονομικά δυσβάστακτα και πηγή κοινωνικής έντασης».
Σήμερα, περίπου 32.000 αιτούντες άσυλο διαμένουν σε ξενοδοχεία, αριθμός που παρ’ ότι μειωμένος από το μέγιστο των 56.000 του 2023, παραμένει 2.500 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι. Έκθεση της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων επισημαίνει ότι «έχουν σπαταληθεί δισεκατομμύρια λίρες σε ακατάλληλες λύσεις, λόγω λανθασμένων συμβάσεων και αδυναμίας εφαρμογής εναλλακτικών υποδομών».
Το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης μοιάζει να έρχεται ως απάντηση στις έντονες πιέσεις για αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος, ενόψει των επικείμενων εκλογών.
Σχετικά Άρθρα
28/10/2025 - 18:10
28/10/2025 - 17:30
28/10/2025 - 17:20
Δείτε επίσης