Σημειώνεται ότι πάραδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας θα είναι η πρώτη από τότε που το Ισραήλ επέβαλε «ολικό αποκλεισμό» στην περιοχή της Γάζας μετά τις επιδρομές της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.
Ο επικεφαλής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει ότι η βοήθεια θα φτάνει σε όσους έχουν ανάγκη. Υπογράμμισε ωστόσο ότι τα «είκοσι φορτηγά είναι μια σταγόνα στον ωκεανό της ανάγκης αυτή τη στιγμή στη Γάζα». «Αλλά ελπίζουμε ότι αυτή η ροή θα μετατραπεί σε ποτάμι βοήθειας που θα ρέει τις επόμενες ημέρες» είπε.
Δραματική έκκληση και από τον ΟΗΕ που τονίζει ότι χρειάζονται τουλάχιστον 100 φορτηγά ημερησίως.
Η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα θα πρέπει να είναι «συστηματική» της τάξης των 100 φορτηγών ημερησίως, και ασφαλής, δήλωσε στο CNN ο Μάρτιν Γκρίφιθς, συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις. «Πρέπει να αρχίσουμε με σημαντικό αριθμό φορτηγών και να φτάσουμε τα 100 φορτηγά ημερησίως, όπως συνέβαινε στο παρελθόν με το πρόγραμμα βοήθειας στη Γάζα» εξήγησε.
Αναφορικά με την ανθρωπιστική βοήθεια ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε από το Ισραήλ ότι «θέλουμε να περάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα φορτηγά. Υπάρχουν εκεί, νομίζω, περίπου 150». Επιπλέον σημείωσε ότι η αποστολή δεύτερου κομβόι θα εξαρτηθεί και από το πώς θα γίνει η διανομή του πρώτου φορτίου.
«Αν η Χαμάς (την) κατασχέσει ή δεν τους επιτρέψει (σ.σ. των φορτηγών) να περάσουν (…) τότε αυτό θα τελειώσει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν.
Το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας, με το υπουργείο Υγείας να κάνει λόγο για τουλάχιστον 3.785 νεκρούς Παλαιστίνιους και άλλους 12.500 τραυματίες. Από τον συνολικό απολογισμό των νεκρών τα 1.524 είναι παιδιά.
Παράλληλα υπάρχουν αναφορές για τέσσερα νοσοκομεία εκτός λειτουργίας και 14 υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχουν επίσης σταματήσει τη λειτουργία τους. Σημαντικές ελλείψεις καταγράφονται και σε φάρμακα με το υπουργείο Υγείας να κάνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να επισπεύσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Στο Ισραήλ, πάνω από 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, ενώ 203 είναι οι όμηροι που έχουν απαχθεί μέχρι σήμερα.