Ανοίγουν την Παρασκευή τα σύνορα για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Η μεθοριακή διάβαση της Ράφα, η μοναδική που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, θα ανοίξει αύριο Παρασκευή για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα που σφυροκοπείται από τον ισραηλινό στρατό εδώ και 13 ημέρες, ανέφερε ένα τηλεοπτικό κανάλι που πρόσκειται στις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληφοροριών.
Επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες «πηγές», το κανάλι AlQahera News μετέδωσε ότι «η Ράφα θα ανοίξει αύριο». Δεν έδωσε όμως περισσότερες λεπτομέρειες για το πόση και τι είδους βοήθεια θα επιτραπεί να περάσει στη Γάζα.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι συμφώνησε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι να αφήσουν οι αιγυπτιακές αρχές να περάσουν «έως και 20 φορτηγά». Ο αριθμός αυτός ωστόσο κρίθηκε «παντελώς ανεπαρκής» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 1 εκατ. Παλιαστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους ενώ αναμένουν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας που συμφωνήθηκε μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και του Αιγύπτιου ομόλογού του Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι.
Υπενθυμίζεται ότι συμφωνήθηκε να περάσουν έως 20 φορτηγά τα σύνορα από την Αίγυπτο στην πόλη Ράφα προς τη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που αυξάνεται η οργή παγκοσμίως για την ανελέητη πολιορκία του παλαιστινιακού θύλακα.
Φορτηγά γεμάτα με τρόφιμα, νερό και φάρμακα που χρειάζονται απεγνωσμένα οι κάτοικοι της Γάζας βρίσκονται εδώ και ημέρες στα σύνορα, αλλά είναι ασαφές ακόμη πότε θα ανοίξουν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι πέντε φορτηγά που περιέχουν ιατρικές προμήθειες είναι έτοιμα στο πέρασμα της Ράφα. «Τα φορτηγά μας είναι φορτωμένα και έτοιμα να ξεκινήσουν» είπε σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής, Tedros Adhanom. «Ελπίζουμε ότι αύριο να ανοίξουν τα σύνορα» είπε.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης