Σάββατο, 13 Απριλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ανησυχούν με την εκλογή του ακροδεξιού Βίλντερς οι μουσουλμάνοι της Ολλανδίας – «Δεν είμαστε ασφαλείς»

Την απαγόρευση των τζαμιών, του Κορανίου και της ισλαμικής μαντήλας στα κυβερνητικά κτίρια της Ολλανδίας περιλαμβάνει το μανιφέστο του κόμματος

Μοιραστείτε το

Η είδηση ​​ότι το ακροδεξιό, αντι-ισλαμικό κόμμα PVV του 60χρονου Βίλντερς στην Ολλανδία, έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές, σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου για το τι μπορεί να ακολουθήσει σε μια χώρα, που κάποτε θεωρούνταν ως φάρος ανεκτικότητας.

«Αυτά τα εκλογικά αποτελέσματα είναι συγκλονιστικά για τους Ολλανδούς Μουσουλμάνους», δήλωσε ο Muhsin Köktas από το Σώμα Επαφής για τους Μουσουλμάνους και την Κυβέρνηση. «Δεν περιμέναμε ένα τέτοιο κόμμα, με πρόγραμμα που είναι ενάντια στις βασικές αρχές του κράτους δικαίου, να έχει τόσο μεγάλη απήχηση».

Στο τιμόνι του «Κόμματος για την Ελευθερία» ή PVV, ο Βίλντερς έχει από καιρό στοχεύσει το Ισλάμ, περιγράφοντάς το ως μια «φασιστική ιδεολογία μιας καθυστερημένης κουλτούρας» και μιας «οπισθοδρομικής θρησκείας». Από το 2004, βρίσκεται υπό την προστασία της αστυνομίας, ενώ το 2016 καταδικάστηκε για διακρίσεις, αφού αποκάλεσε τους Μαροκινούς «αποβράσματα» σε μια προεκλογική του συγκέντρωση, σύμφωνα με τον Guardian.

Αν και προσπάθησε να αμβλύνει την αντι-ισλαμική ρητορική του ενόψει των εκλογών, το μανιφέστο του κόμματός του περιλαμβάνει την απαγόρευση των τζαμιών, του Κορανίου και της ισλαμικής μαντήλας στα κυβερνητικά κτίρια. Την Τετάρτη 23/11, ο Βίλντερς υποσχέθηκε να προωθήσει πολιτικές «στο πλαίσιο του νόμου και του συντάγματος».

«Έχουμε μεγάλες ανησυχίες για το μέλλον του Ισλάμ και των Μουσουλμάνων στην Ολλανδία », είπε ο Köktas. Ο ίδιος, ελπίζει ότι πολίτες από όλη την Ολλανδία θα ενωθούν για να υπερασπιστούν και να προστατεύσουν το κράτος δικαίου. «Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο, όχι μόνο για το μέλλον των μουσουλμάνων αλλά και για το μέλλον της ειρηνικής ολλανδικής κοινωνίας», πρόσθεσε.

Με καταμετρημένες σχεδόν όλες τις ψήφους, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από τις εκλογές της Τετάρτης έδειξαν ότι το PVV πήρε 37 έδρες, περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο κόμμα.

«Φοβόμαστε ότι θα μας παρουσιάσει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας»

«Η αγωνία και ο φόβος είναι τεράστιοι», είπε ο Habib El Kaddouri, ο οποίος ηγείται μιας ολλανδικής οργάνωσης που εκπροσωπεί τους Ολλανδούς – Μαροκινούς. «Ο Βίλντερς είναι γνωστός για τις ιδέες του για τους Μουσουλμάνους και τους Μαροκινούς. Φοβόμαστε ότι θα μας παρουσιάσει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας», εξήγησε.

Ενώ μένει να δούμε αν ο Βίλντερς μπορεί να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για να σχηματίσει πλειοψηφία, ή να γίνει πρωθυπουργός, ο El Kaddouri επεσήμανε ότι είναι ανησυχητικό το ευρύτερο μήνυμα που έστειλαν οι Ολλανδοί, αγκαλιάζοντας έναν άνδρα που έχει χαρακτηριστεί ως… η ολλανδική εκδοχή του Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν ξέρω αν οι μουσουλμάνοι είναι ακόμα ασφαλείς στην Ολλανδία», υπογράμμισε ο ίδιος στο πρακτορείο ειδήσεων ANP. «Ανησυχώ για αυτή τη χώρα».

Εν τω μεταξύ, viral έχει γίνει στην πλατφόρμα του X το βίντεο που φέρεται να ανάρτησε ένας Μουσουλμάνος στην Ολλανδία, ο οποίος στέκεται με μια βαλίτσα στο χέρι μπροστά από την τηλεόραση λέγοντας «νίκησε ο Γκέερτ Βίλντερς, επιστρέφω στη χώρα μου» και στη συνέχεια αποχωρεί.

Δείτε το βίντεο

Ο Stephan van Baarle, ηγέτης του κόμματος για τα δικαιώματα της μειονότητας Denk, αρνήθηκε να συγχαρεί τον Βίλντερς για την εκλογική επιτυχία του PVV. «Το γεγονός ότι το PVV είναι το μεγαλύτερο κόμμα αποτελεί απειλή για ένα εκατομμύριο Ολλανδούς Μουσουλμάνους», είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Nos.

«Ο κ. Βίλντερς θέλει να αφαιρέσει τα δικαιώματά τους», πρόσθεσε, περιγράφοντας τα εκλογικά αποτελέσματα ως «απειλή για το κράτος δικαίου». «Είναι ένας λόγος να αγωνιζόμαστε όλο και πιο σκληρά ενάντια στις διακρίσεις».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.