Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023

Αναθεωρούν οι Ελβετοί για την ουδετερότητα; Πλειοψηφία υπέρ της προσέγγισης με το ΝΑΤΟ

Μοιραστείτε το

Ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η πλειοψηφία των Ελβετών τάσσεται πλέον υπέρ της προσέγγισης με το ΝΑΤΟ, για πρώτη φορά σε μια χώρα αφοσιωμένη στην ουδετερότητά της, ανακοίνωσε το ομοσπονδιακό υπουργείο Άμυνας.

Η ετήσια μελέτη που δημοσιεύτηκε από την ελβετική Στρατιωτική Ακαδημία και το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας της ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Ζυρίχης δείχνει ότι τον Ιανουάριο του 2023, το 55% του ελβετικού πληθυσμού δηλώνει υπέρ της προσέγγισης με το ΝΑΤΟ, μια αύξηση 10 μονάδων σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021.

«Είναι η πρώτη φορά που μια ισχνή πλειοψηφία του πληθυσμού έχει αυτή τη γνώμη», ανέφερε το ομοσπονδιακό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση του. Προσθέτει ότι οι Ελβετοί «κοιτάζουν τώρα με πιο κριτική ματιά την ουδετερότητα και δηλώνουν έτοιμοι για περισσότερη συνεργασία».

Μόλις το ένα τρίτο των ερωτηθέντων υποστηρίζει την ένταξη της Ελβετίας στο ΝΑΤΟ, όμως το 53% πιστεύει ότι η αρχή της ουδετερότητας δεν αντιτίθεται στον σχεδιασμό στρατιωτικής άμυνας της Ελβετίας σε συνεργασία με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η Ελβετία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά συνεργάζεται μαζί του στο πλαίσιο της Σύμπραξης για την Ειρήνη και του Συμβουλίου Ευρωατλαντικής Συνεργασίας, που επιτρέπει στη Βέρνη να διατυπώνει τις ανησυχίες της για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022, η αρχή της ουδετερότητας υποστηρίζεται λιγότερο έντονα, αλλά εξακολουθεί να απολαμβάνει πολύ ευρεία στήριξη, φτάνοντας στο 91% (μείωση κατά 6 μονάδες).

Η πλειοψηφία των Ελβετών (57%, χωρίς ετήσια διακύμανση) παραμένει υπέρ της πολιτικής «διαφοροποιημένης ουδετερότητας», δηλαδή η Ελβετία να παίρνει θέση σε πολιτικό επίπεδο, αλλά να παραμένει στρατιωτικά ουδέτερη.

Όπως σε μια δημοσκόπηση που διεξήχθη τον Ιούνιο του 2022, η σαφής πλειοψηφία των Ελβετών (70%) πιστεύει ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία είναι συμβατές με την ουδετερότητα.

Το Κίεβο και σύμμαχοί του έχουν πολλαπλασιάσει τις τελευταίες εβδομάδες τη -λίγο πολύ- συγκεκαλυμμένη κριτική για την ελβετική ουδετερότητα. Η ελβετική κυβέρνηση, ακόμη και αν έχει υιοθετήσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, έχει μέχρι στιγμής άκαμπτη στάση στο ζήτημα της επανεξαγωγής ελβετικής κατασκευής όπλων στην Ουκρανία.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.