Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ανάλυση της Jerusalem Post – Ποια θα μπορούσε να είναι η απάντηση του Ισραήλ

Μοιραστείτε το

Την ώρα που η υφήλιος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με τις διπλωματικές διεργασίες να είναι σε εξέλιξη προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση με τυχόν ανταπόδοση του χτυπήματος του Τελ Αβίβ καθώς το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδριάζει εκ νέου σήμερα στις 14:00, η Jerusalem Post επιχειρεί να αναλύσει το πώς θα μπορούσε να απαντήσει η ισραηλινή πλευρά σε όσα συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

«Τι θα συμβεί αν το Ισραήλ αποφασίσει να απαντήσει; Τι θα συμβεί αν αποφασίσει να βομβαρδίσει τελικά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν; Ένα τέτοιο σενάριο είχε αποκλειστεί για χρόνια αλλά τώρα υπάρχει μια σκέψη για το πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό» ξεκινά η ανάλυση της Jerusalem Post.

jp
Σύμφωνα με την «αναπαράσταση» που προσπαθεί να κάνει η ισραηλινή εφημερίδα, αρκετές ομάδες F-35 θα μπροούσαν να απογειωθούν με ξεχωριστά σχέδια πτήσης ώστε να χτυπήσουν διάφορα σημεία στην ισλαμική δημοκρατία σε βάθος ακόμα και 1.900 χλμ. μακριά από το Ισραήλ.
Κατά το δημοσίευμα τα ισραηλινά μαχητικά θα μπορούσαν να πετάξουν κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με Συρία και Τουρκία – παρά τις αντιδράσεις – και, στη συνέχεια, δια του Ιράκ να φτάσουν στον στόχο τους. Άλλα αεροσκάφη θα μπορούσαν να κινηθούν μέσω του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας και του Περσικού Κόλπου.

Βασικός στόχος η αντιαεροπορική άμυνα του Ιράν

Η άφιξη στο Ιράν θα μπορούσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να γίνει ταυτόχρονα ή σε κύματα (όπως, δηλαδή, έκανε το Ιράν στέλνοντας αρχικά τα drone και μετά τους βαλλιστικούς πυραύλους) για να εξουδετερωθεί αρχικά η αντιαεροπορική άμυνα του Ιράν σε αρκετές πυρηνικές εγκαταστάσεις τις οποίες θα έχουν επιλέξει προσεκτικά Μοσάντ και Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις. «Αποστολή τους θα είναι να εξουδετερώσουν την αντιαεροπορική ασπίδα του Ιράν που είναι πιο εξελιγμένη από ό,τι αυτή του Λιβάνου, της Συρίας ή της Χαμάς» συμπληρώνει ο συντάκτης του άρθρου.

Iran shows off missile systems during annual military exercises
Πέραν των F-35 στο ενδεχόμενο χτύπημα του Ισραήλ εκτιμάται ότι θα συμμετέχουν τα F-15 eagles, τα F-16 falcons και τα εφοδιασμένα με βόμβες GBU-72 και άλλους πυραύλους F-35 που θα μπορούσαν να χτυπήσουν διάφορους στόχους.

Το επόμενο βήμα, κατά τη Jerusalem Post, θα μπορούσε να περιλαμβάνει και δεύτερο κύμα μαχητικών με σκοπό να υπάρξει βαθύτερη διείσδυση στο έδαφος του Ιράν με τελικό στόχο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις σε Fordow και Natanz.

«Οι IDF θα μπορούσαν δυνητικά να χρησιμοποιήσουν και έναν σημαντικό αριθμό βαλλιστικών πυραύλων εδάφους-εδάφους που διαθέτει το Ισραήλ καθώς και τα κατασκοπευτικά και επιθετικά drones» συνεχίζει το άρθρο.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.