Αύξηση παραγωγής πετρελαίου από ΗΠΑ, Καναδάς, Γουιάνα, Αργεντινή και Βραζιλία

Η συμμαχία ΟΠΕΚ+ αποφάσισε να αναβάλει τη χαλάρωση των περικοπών της παραγωγής για ένα ακόμη τρίμηνο, επικαλούμενη την αβέβαιη αύξηση της ζήτησης και την άφθονη προσφορά. Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στις ΗΠΑ, Η σταδιακή μείωση των εθελοντικών περιορισμών κατά 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο, θα εφαρμοστεί τώρα από τον Απρίλιο. Με μόλις τρεις εβδομάδες να απομένουν για το έτος, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 920.000 βαρέλια ημερησίως σε 102,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως κατά μέσο όρο το 2024, σε σύγκριση με αύξηση κοντά στα 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως πέρυσι και 1,2 εκατομμύρια ετησίως κατά μέσο όρο την περίοδο 2000-2019.
«Η αισθητή επιβράδυνση της Κίνας αποτελεί την κύρια τροχοπέδη στη ζήτηση, με την αύξησή της φέτος να αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο μόλις το ένα δέκατο της αύξησης των 1,4 εκατ βαρέλια ημερησίως το 2023. Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αυξάνεται με προοδευτικό ρυθμό» επισημαίνουν οι αναλυτές του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers:
«Μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ηγηθούν της αύξησης της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ+ κατά 1,5 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως τόσο το 2024 όσο και το 2025, μαζί με την υψηλότερη παραγωγή από τον Καναδά, τη Γουιάνα και την Αργεντινή. Η Βραζιλία, η οποία ταλαιπωρήθηκε φέτος από μια σειρά απρογραμμάτιστων διακοπών λειτουργίας και λειτουργικής υποαπόδοσης, αναμένεται να αποτελέσει σημαντική πηγή ανάπτυξης το επόμενο έτος. Η συνολική αύξηση από τους πέντε αμερικανικούς παραγωγούς θα υπερκαλύψει την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης το 2024 και το 2025».
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης