Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Αυστραλία: Εκλογές στις 21 Μαΐου προκήρυξε ο Σκοτ Μόρισον

Μοιραστείτε το

Ομοσπονδιακές εκλογές προκήρυξε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον την 21η Μαΐου. Ο ίδιος διεκδικεί εκ νέου την εξουσία και αναμένεται να δώσει μεγάλη μάχη γι’ αυτό καθώς η θητεία του σημαδεύτηκε από φυσικές καταστροφές και την πανδημία λόγω του κορωνοϊού.

 

Οι περίπου 17 εκατ. Αυστραλοί ψηφοφόροι θα κληθούν τον επόμενο μήνα, όπως κάθε τρία χρόνια, να αναδείξουν τα μέλη της Βουλής και της μισής Γερουσίας. Ο αρχηγός του κόμματος που θα επικρατήσει θα ονομαστεί ομοσπονδιακός πρωθυπουργός. «Αυτές οι εκλογές αφορούν εσάς κανέναν άλλο», το διακύβευμά τους «είναι η χώρα μας και το μέλλον της», δήλωσε ο συντηρητικός πρωθυπουργός, που σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις οδεύει σε ήττα από την κεντροαριστερά.

«Ξέρω πως οι Αυστραλοί πέρασαν πολύ δύσκολη περίοδο. Ξέρω επίσης ότι η Αυστραλία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει πολύ δύσκολες προκλήσεις τα χρόνια που θα έρθουν», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος, που ασκεί στην εξουσία δέκα χρόνια. Ο κ. Μόρισον, που επιδιώκει να γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός που θα εξασφαλίσει δεύτερη συναπτή θητεία μετά τον Τζον Χάουαρντ το 2004, βρίσκεται κατά δημοσκοπήσεις πολύ πίσω από το Εργατικό Κόμμα του Άντονι Αλμπανέζι από τον Ιούνιο του 2021.

Ο Σκοτ Μόρισον ανέλαβε το αξίωμα μετά την εσωκομματική εξέγερση εναντίον του προκατόχου του Μάλκολμ Τέρνμπουλ. Εννέα μήνες αργότερα, η συντηρητική συμμαχία της οποίας ήταν επικεφαλής έμεινε στην εξουσία με εκλογική νίκη που διέψευσε όλα τα προγνωστικά, καθώς οι περισσότερες δημοσκοπήσεις προέβλεπαν νίκη του Εργατικού Κόμματος.

Παρά το ότι το ποσοστό της ανεργίας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών και η οικονομία ανακάμπτει, ο κ. Μόρισον επικρίνεται για το πώς διαχειρίστηκε τις γιγαντιαίες πυρκαγιές και τις πλημμύρες, καθώς και για τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά της COVID-19.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.