Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Αυστηρό μήνυμα Μενέντεζ σε Ερντογάν – «Αν δε σταματήσεις, τέλος τα F-16»

Μοιραστείτε το

Ο Αμερικανός Γερουσιαστης Μπομπ Μενέντεζ και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, με ένα μήνυμά του μέσω Twitter στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκαθαρίζει και, μάλιστα, με αυστηρό τρόπο πως αν ο πρόεδρος της Τουρκίας πως αν δεν σταματήσει την εκστρατεία επιθετικότητας, δεν πρόκειται να ανάψει το «πράσινο φως» στην προσπάθεια της Τουρκίας να αποκτήσει νέα F-16 και να εκσυγχρονίσει παλαιότερα!

«Η τροπολογία στον αμερικανικό αμυντικό προϋπολογισμό του 2023 είναι μόνο ένα από τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: Ως πρόεδρος της Επιτροπής, δεν θα εγκρίνω σε καμία περίπτωση την προμήθεια F-16 στην Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει την εκστρατεία επιθετικότητας του στην ευρύτερη περιοχή. Τελεία», έγραψε ο Μενέντεζ!

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, χθες, η τροπολογία του Μπομπ Μενέντεζ, που προσθέτει περαιτέρω εμπόδια και προϋποθέσεις στην προσπάθεια της Τουρκίας να αποκτήσει νέα F-16 και να εκσυγχρονίσει παλαιότερα, είχε μείνει εκτός του κείμένου το οποίο περιλαμβάνει την εκδοχή της Γερουσίας σχετικά με τον αμερικανικό αμυντικό προϋπολογισμό του 2023 (National Defense Authorization Act, NDAA).

Πρακτικά αυτό σήμαινε πως η τροπολογία Μενέντεζ θα πήγαινε σε διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, ώστε να καταρτιστεί το τελικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού.

Αυτό που είπε ο Μενέντεζ με το συγκεκριμένο tweet, ωστόσο, δείχνει πως ακόμα και αν η τροπολογία του μείνει οριστικά εκτός NDAA, αυτό δε θα τον εμποδίσει να βάλει φρένο στην προμήθεια των F-16 στην Τουρκία, καθώς (όπως άφησε να εννοηθεί ο γερουσιαστής) υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να καταφέρει κάτι τέτοιο. Είναι δεδομένο, πλέον, πως θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η τοποθέτηση της Άγκυρας σε αυτή τη νέα εξέλιξη και κυρίως το αυστηρότατο ύφος του Μενέντεζ.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.