«Αφιερώνω το Νόμπελ Ειρήνης στον λαό της Βενεζουέλας και στον Τραμπ», δήλωσε η Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Παρά τη μεγάλη επιθυμία του Ντόναλντ Τραμπ και το κύμα υποστήριξης από διεθνείς ηγέτες, το φετινό Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε στη Μαρία Κορίνα Ματσάδο, ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα. Ο Λευκός Οίκος επέκρινε την απόφαση της επιτροπής, ενώ υπάρχει ανησυχία για την αντίδραση του Αμερικανού προέδρου.
Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο δήλωσε ότι το βραβείο δίνει μία «ώθηση» για την «κατάκτηση της ελευθερίας» στη χώρα της, υπογραμμίζοντας ότι βασίζεται στην υποστήριξη του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει αναπτύξει από τον Αύγουστο πολεμικά πλοία στην Καραϊβική.
«Αυτή η τεράστια αναγνώριση του αγώνα όλων των Βενεζουελάνων δίνει μια ώθηση για να επιτύχουμε την αποστολή μας: να κατακτήσουμε την ελευθερία».
«Είμαστε στο κατώφλι της νίκης και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, στηριζόμαστε στον Πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στα δημοκρατικά έθνη σε όλο τον κόσμο ως τους κύριους συμμάχους μας προκειμένου να επιτύχουμε την ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Ματσάδο σε ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
This recognition of the struggle of all Venezuelans is a boost to conclude our task: to conquer Freedom.
We are on the threshold of victory and today, more than ever, we count on President Trump, the people of the United States, the peoples of Latin America, and the democratic…
— María Corina Machado (@MariaCorinaYA) October 10, 2025
Η αντίδρασή της όταν έμαθε ότι κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης
Η ίδια δήλωσε «Ω, Θεέ μου! Δεν έχω λόγια» όταν έμαθε ότι τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.
Ο Κρίστιαν Μπεργκ Χάρπβικεν, Διευθυντής του Νορβηγικού Ινστιτούτου Νόμπελ, ήταν αυτός που της μετέφερε την είδηση τηλεφωνικά, λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση.
“Oh my god… I have no words.”
Listen to the emotional moment this year’s laureate Maria Corina Machado finds out she has been awarded the Nobel Peace Prize.
Kristian Berg Harpviken, Director of the Norwegian Nobel Institute, shared the news with her directly before it was… pic.twitter.com/OCUpNz752k
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 10, 2025
Έμεινε με την… επιθυμία ο Ντόναλντ Τραμπ
«Νομίζω ότι θα πάρω Νόμπελ για πολλά πράγματα», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στις 23/09/2019. «Θα έπρεπε να το έχω κερδίσει τέσσερις ή πέντε φορές», είχε αναφέρει στις 20/06/2023.
«Τερμάτισα επτά πολέμους. Κανένας πρόεδρος ή πρωθυπουργός δεν έχει κάνει ποτέ κάτι παρόμοιο», είχε σχολιάσει σε δηλώσεις του στις 23/09/2025.
Ο Τραμπ δεν κράτησε ποτέ κρυφό τον πόθο του για το νόμπελ ειρήνης, μπροστά στις κάμερες αναφερόταν συνεχώς στην ικανότητά του να τερματίζει πολέμους σαν να ήθελε να υπενθυμίσει ότι αυτός θα έπρεπε να είναι ο φετινός νομπελίστας.
Μάλιστα, το εξώφυλλο της Jerusalem post είχε το περίγραμμα του προσώπου του γεμάτο με πορτρέτα Ισραηλινών ομήρων, και με τον τίτλο «Τους φέρνει σπίτι».
Δημοσιογράφος της DW εξηγεί το μητρώο ειρήνης του Τραμπ. «Ισχυρίζεται ότι σταμάτησε επτά πολέμους σε Ασία, Αφρική και Μέση Ανατολή. Όμως πολλοί αναλυτές αμφισβητούν αυτό το αφήγημα. Κάποιες συμφωνίες ήταν ιστορικές, αλλά κάποιοι δεν ήταν κανονικοί πόλεμοι. Κάποιοι δεν έχουν σταματήσει καθόλου, ενώ ο ρόλος του σε άλλους παραμένει αμφισβητούμενος».
Η Νίνα Γκρέγκερ, διευθύντρια ινστιτούτου ερευνών για την ειρήνη στο Όσλο σχολίασε ότι «ο Τραμπ έχει αποσυρθεί από διεθνείς θεσμούς, όπως ο ΠΟΥ και η Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα».
Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να επικρίνει την απόφαση της επιτροπής του Νόμπελ να απονείμει το βραβείο ειρήνης σε μία ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας αντί στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας πως ο πρόεδρος θα συνεχίσει να συνάπτει ειρηνευτικές συμφωνίες, να τερματίζει πολέμους και να σώζει ζωές.
Ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι «έχει την καρδιά ενός ανθρωπιστή και δεν θα υπάρξει ποτέ κανένας άλλος σαν αυτόν, που μπορεί να μετακινήσει βουνά με τη δύναμη της θέλησής του».
Την ίδια ώρα υπάρχει ανησυχία για το πως θα αντιδράσει ο Αμερικανός πρόεδρος. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για δασμούς που μπορεί να επιβάλει ή ακόμη και να κηρύξει τη Νορβηγία εχθρικό κράτος.
Έξαλλος ο Νετανιάχου με τη μη απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Τραμπ
Την αντίθεσή του στο γεγονός ότι το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για το 2025, απονεμήθηκε στη Μαρία Κορίνα Ματσάδο από τη Βενεζουέλα και όχι στον Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Σε ανάρτηση που δημοσιεύθηκε στον επίσημο αγγλόφωνο λογαριασμό του πρωθυπουργό του Ισραήλ αναφέρει πως «η Επιτροπή Νόμπελ μιλάει για ειρήνη». «Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την κάνει πραγματικότητα».
«Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Ο πρόεδρος Τραμπ το αξίζει», προσθέτει η ανακοίνωση.
The Nobel Committee talks about peace. President @realDonaldTrump makes it happen.
The facts speak for themselves. President #Trump deserves it.#PeaceThroughStrength https://t.co/hnvyfy2TaN— Prime Minister of Israel (@IsraeliPM) October 10, 2025
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης