Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Τέλος τα κινητά για 600.000 μαθητές στο Λος Άντζελες

«Η ημερήσια χρήση κατά μέσο όρο σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ήταν, από το καλοκαίρι του 2023, 4,8 ώρες»

Μοιραστείτε το

Οι εκπαιδευτικές αρχές στο Λος Άντζελες ψήφισαν χθες, Τρίτη, υπέρ της πλήρους απαγόρευσης της χρήσης smartphones στα σχολεία της πόλης.

Η κίνηση αυτή έγινε την ώρα που ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, της πολυπληθέστερης πολιτείας στις ΗΠΑ, εξέφρασε τη στήριξή του προς τους περιορισμούς στη χρήση των συσκευών και δεδομένου ότι αυξάνεται η ανησυχία για τις επιπτώσεις που έχει η χρήση των συσκευών αυτών στην ψυχική υγεία νεαρών ατόμων.

Το εκπαιδευτικό συμβούλιο του Λος Άντζελες, το οποίο είναι αρμόδιο για τη δεύτερη μεγαλύτερη σχολική περιφέρεια της χώρας, ζήτησε από το εκπαιδευτικό προσωπικό να εκπονήσει ένα σχέδιο που θα απαγορεύει τη χρήση κινητών τηλεφώνων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε όλη τη διάρκεια της σχολικής ημέρας.

Στρες και κατάθλιψη τα αποτελέσματα έρευνας

«Σχολεία τα οποία έχουν…ήδη εφαρμόσει το μέτρο αναφέρουν εκπληκτικά αποτελέσματα — τα παιδιά είναι πιο χαρούμενα, μιλάνε μεταξύ τους, οι σχολικές επιδόσεις τους βελτιώθηκαν», σχολίασε ο Νικ Μέλβοϊν, μέλος του συμβουλίου που πρότεινε το συγκεκριμένο μέτρο.

Η απόφαση περί απαγόρευσης των κινητών επικαλείται τα αποτελέσματα έρευνας που δείχνουν ότι η υπερβολική χρήση κινητών τηλεφώνων συνδέεται με αυξημένο στρες, ανησυχία, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, επιθετικότητα και αυτοκτονικές τάσεις στους εφήβους.

Αναφέρει ακόμη ότι η απαγόρευση της χρήσης των κινητών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη διάρκεια της ημέρας έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει τις επιδόσεις σε πολλά τεστ και στις τελικές εξετάσεις, «οφέλη που ισοδυναμούν με μια επιπλέον ώρα διδασκαλίας την εβδομάδα».

Η ψηφοφορία, η οποία θα επηρεάσει 600.000 μαθητές, έρχεται αφότου η ανώτατη ιατρική αρχή της χώρας έκανε έκκληση για την τοποθέτηση προειδοποιητικών σημάτων στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες –σύμφωνα με την ιατρική αρχή– επωάζουν κρίση ψυχικής υγείας.

«Οι έφηβοι που περνούν περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης», έγραψε ο δρ Βίβεκ Μούρτι σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στους New York Times.

«Η ημερήσια χρήση κατά μέσο όρο σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ήταν, από το καλοκαίρι του 2023, 4,8 ώρες», σημείωσε.

Λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ προσέφερε τη στήριξή του στις προσπάθειες απαγόρευσης της χρήσης κινητών μεταξύ μαθητών.

Νομοσχέδιο που τελεί υπό ψήφιση από το πολιτειακό κοινοβούλιο της Καλιφόρνιας θα καλεί τις σχολικές περιφέρειες να υιοθετήσουν μέτρα που θα απαγορεύουν ή θα περιορίζουν τη χρήση κινητών από τους μαθητές στα σχολεία.

Η Φλόριντα, ο κυβερνήτης της οποίας Ρον ΝτεΣάντις είναι σφοδρός πολέμιος του Νιούσομ, απαγόρευσε τη χρήση κινητών από τους μαθητές στα σχολεία τον περασμένο χρόνο.

Παρόμοια σχέδια έχουν στα σκαριά η Οκλαχόμα, το Κάνσας, το Βερμόντ, το Οχάιο, η Λουιζιάνα και η Πενσιλβάνια.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.