Τετάρτη, 30 Απριλίου 2025

Σωτήρης Τσιόδρας: Δεν αποκλείεται μια νέα μετάλλαξη

Τις επιστημονικές εξελίξεις αλλά και τις εκτιμήσεις τους για την τέταρτη αναμνηστική δόση ανέλυσαν οι καθηγητές της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την πανδημία.

Ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στην πιθανότητα να υπάρξει νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, φέρνοντας ως παράδειγμα την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, η οποία δεν αποκλείεται όπως είπε, να επηρεάσει την πανδημία.

Επικαλέστηκε σημερινά στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου νοσηλεύονται 100.000 ασθενείς με παραλλαγή Όμικρον. «Δεν είναι κάτι ακίνδυνο», σχολίασε, ενώ επισήμανε πως οι συγκρίσεις των εμβολιασμένων πρέπει να γίνονται με τον σωστό τρόπο.

Η καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Παγώνα Λάγιου, τόνισε ότι οι νέες παραλλαγές του κορωνοϊού είναι ακόμη πιθανές λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι ένας παράγοντας για την εκδήλωση νέων παραλλαγών, ενώ υπάρχουν και περιοχές στον πλανήτη με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού», ανέφερε η καθηγήτρια.

Από την πλευρά του, ο Σωτήρης Τσιόδρας πρόσθεσε πως τα δεδομένα κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση και πως ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να αποτελέσει έναν παράγοντα.

«Η Αφρική ήταν η γενέτειρα νέων στελεχών. Είναι πολύ σημαντική η εμβολιαστική κατάσταση και η διασπορά σε ένα πληθυσμό», είπε.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης αναφέρθηκε στη νέα παραλλαγή Όμικρον και την υποπαραλλαγή της Όμικρον 2, η οποία τείνει να κυριαρχήσει στη χώρα μας. Η Όμικρον 2 έχει φέρει ένα νέο κύμα «ή κυματάκι, αν θέλετε», όπως είπε, το οποίο αποτυπώνεται με αύξηση κρουσμάτων.

Το ενδεχόμενο της τέταρτης δόσης

«Οι αναμνηστικές δόσεις θα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου και όχι για τον γενικό πληθυσμό» ανέφερε κατόπιν ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«Κάποια κράτη προχωρούν στον εμβολιασμό με 4η δόση κυρίως σε εμβολιασμένους αλλά έχοντας περιορισμένα δεδομένα. Προβλέπω πως θα είναι μία συνεχής συζήτηση», τόνισε.

«Καταλυτικά για την άρση των μέτρων στο μέλλον, όπως και για την κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού, θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα», πρόσθεσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτική ιατρικής, Δημήτριος Παρασκευής, επεσήμανε πως το κριτήριο για 4η δόση είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Σε αυτό ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ πρόσθεσε πως «ακόμη και αν υπάρχει 100% εμβολιασμός, οι άνθρωποι που θα είναι στη ΜΕΘ θα είναι εμβολιασμένοι. Γι΄αυτό ανεβαίνει το ποσοστό των εμβολιασμένων στις ΜΕΘ, επειδή έχει ανέβει και το ποσοστό των εμβολιασμένων».

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή