Αρθρο της Κυριακάτικης Kontra News
Απελπιστική θα μπορούσε να περιγράψει κάποιος την κατάσταση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Τα απόβλητα των πλοίων αποτελούν μια περιβαλλοντικά πονεμένη ιστορία, αφού όπως συμβαίνει συνήθως στη χώρα μας, τα επιχειρηματικά συμφέροντα ξεπερνούν τους νόμους του ελληνικού κράτους.

Το 2010 η τότε Νομαρχία Θεσσαλονίκης δημοσίευσε στο ΦΕΚ κανονιστική πράξη, με την οποία υποχρέωσε τον διαχωριστήρα επικίνδυνων υγρών αποβλήτων του λιμένα Θεσσαλονίκης να απορρίπτει το προϊόν του διαχωρισμού τουλάχιστον 100 μέτρα από την ακτογραμμή και οπωσδήποτε επί του θαλάσσιου πυθμένα.

Μάλιστα το 2016 η ίδια ακριβώς υποχρέωση ενσωματώθηκε ρητά και στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του διαχωριστήρα ΑΣΙΝΗΟΣ ΛΙΘΟΣ της εταιρείας NORTH AEGEAN SLOPS.

Ο λόγος της ρύθμισης αυτής ήταν προφανής: Η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι σε άμεση επαφή με την ακτογραμμή της, επάνω στην οποία εκτυλίσσεται ένα σημαντικό μέρος των κοινωνικών δρώμενων. Όπως και να ‘χει, τα νερά στην προκυμαία της συμπρωτεύουσας έπρεπε να είναι καθαρά και για λόγους αισθητικής, αλλά κυρίως για λόγους υγιεινής…
Τι συμβαίνει τώρα
Το Παρατηρητήριο Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος ερεύνησε διεξοδικά τις καταγγελίες, που δέχτηκε, και διαπίστωσε ότι ο διαχωριστήρας αυτός επιθεωρήθηκε πολλές φορές και σε καμία από τις εκθέσεις επιθεώρησης, δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνικής υποδομής, που να επιτρέπει την απόρριψη των αποβλήτων τουλάχιστον 100 μέτρα από την ακτογραμμή, πάνω στην οποία πολίτες και τουρίστες περνούν ατέλειωτες ώρες…
Αποκαλύφθηκε ότι τεράστιες ποσότητες αποβλήτων δεν απορρίφθηκαν τουλάχιστον 100 μέτρα μακριά από την πόλη. Το δυσάρεστο αποτέλεσμα είναι η συγκέντρωση βιομηχανικών αποβλήτων εντός των πρώτων 100 μέτρων από την ακτογραμμή, κάτι που έχει επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον του λιμένα της Θεσσαλονίκης.
Άλλα λένε οι αρμόδιοι…
Πάντως σύμφωνα με τις πληροφορίες από τον Βορρά, υπάρχει γραπτή διαβεβαίωση των αρμόδιων ότι ο διαχωριστήρας λειτουργεί σωστά και ουδέποτε συνέτρεξε λόγος επιβολής διοικητικών και άλλων κυρώσεων… Για όσους πιστεύουν όλα αυτά, καλύτερη διάψευση από τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε δεν υπάρχει…
Επίσημη καταγγελία
Το Παρατηρητήριο Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος απέστειλε καταγγελία προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής και τον Κεντρικό Λιμενάρχη Θεσσαλονίκης.
Το Παρατηρητήριο έχει στην κατοχή του διάφορες εκθέσεις αυτοψίας / επιθεώρησης «από τις οποίες δεν προκύπτει η εγκατάσταση και χρήση τεχνικών μέσων, που να καθιστούν δυνατή την απόρριψη των βιομηχανικών αποβλήτων σε απόσταση 100 μέτρων από την ακτογραμμή και οπωσδήποτε επί του θαλάσσιου πυθμένα».
Επιπλέον, ζητά:
«α) να μας χορηγήσετε αντίγραφα εκθέσεων ΣΕΒΕ, στις οποίες διαπιστώθηκαν οι ανωτέρω παραβάσεις, καθώς και των κυρώσεων, που έχουν επιβληθεί για τις παραβάσεις αυτές.
β) εάν ούτε εκθέσεις, που να διαπιστώνουν τα παραπάνω υφίστανται, ούτε κυρώσεις έχουν επιβληθεί, να μας γνωρίσετε σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την διαπίστωση των ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών των υπαίτιων».
