Σάββατο, 25 Μαρτίου 2023

Ξυλοδαρμός αρχαιολόγου: Κατέθεσε στοιχεία για παρανομίες επιχειρηματιών στη Μύκονο

Μοιραστείτε το

Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η βίαιη επίθεση από αγνώστους που δέχτηκε ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός την προηγούμενη Τρίτη το βράδυ, την ώρα που επέστρεφε από την εργασία του, δίπλα από τον σταθμό του Ηλεκτρικού στο ΚΑΤ. Ο αρχαιολόγος, ο οποίος εργάζεται στην Εφορεία Κυκλάδων που στεγάζεται στην Πλάκα, νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό», ευτυχώς εκτός κινδύνου, με βαριά ωστόσο τραύματα, καθώς φέρει κρανιοεγκεφαλική κάκωση, κάταγμα στη μύτη και δύο κατάγματα στα πλευρά.

Το περιστατικό φέρνει στην επιφάνεια τις αντίξοες συνθήκες στις οποίες καλούνται να εργαστούν οι αρχαιολόγοι σε περιοχές με ανεκτίμητο αρχαιολογικό πλούτο, που ανθεί η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, και κατά τα φαινόμενα φύονται και διαφόρων ειδών ζιζάνια. Χαρακτηριστική η συγκεκριμένη περίπτωση της Μυκόνου. Άλλωστε τόσο ο Τομέας και το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην κοινή ανακοίνωσή τους όσο και η οργισμένη καταγγελία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων συνδέουν το «επαγγελματικό μαφιόζικο χτύπημα» με «υποθέσεις που χειρίζεται στο πλαίσιο των καθηκόντων του». Ο ΣΕΑ μάλιστα έχει ήδη καταθέσει στοιχεία στις αρμόδιες Αρχές για τις υποθέσεις που χειριζόταν το θύμα της επίθεσης.

Υποθέσεις παρανομιών στη Μύκονο

Οπως μας λέει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΣΕΑ Δέσποινα Κουτσούμπα, χθες κατέθεσε στοιχεία στην αστυνομία «για υποθέσεις παρανομιών από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Μύκονο, για τις οποίες ο Μανώλης Ψαρρός είχε κινηθεί υπηρεσιακά». Για τις συγκεκριμένες υποθέσεις έχουν ήδη σχηματιστεί δικογραφίες και είναι σε εξέλιξη ο δικαστικός έλεγχός τους. Πάντως ο φάκελος για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη έχει ανοίξει στο αστυνομικό τμήμα Κηφισιάς.

«Το εγκληματικό χτύπημα κατά αρχαιολόγου, που στο πλαίσιο των υπηρεσιακών του καθηκόντων πάλευε για την εφαρμογή των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου σε περιοχές με ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον, μας δημιουργεί ερωτηματικά» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Τομέας και το Τμήμα Πολιτισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στηλιτεύοντας μάλιστα τη «σιωπή» της κυβέρνησης και της υπουργού Πολιτισμού, υπογραμμίζει με νόημα ότι «ειδικά για την περίπτωση των Κυκλάδων πρόσφατα νομοθετήθηκε με τον Ν.5021/2023 η αλλαγή της σύνθεσης του Τοπικού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, ώστε η πλειοψηφία στο Συμβούλιο να μην απαρτίζεται πλέον από αρχαιολόγους». Την ίδια επισήμανση κάνει και ο ΣΕΑ. Άλλωστε και πριν την κατάθεση του νόμου, σύμφωνα με πληροφορίες μας, είχε αλλάξει η σύνθεση των προσώπων του Συμβουλίου, από το οποίο απομακρύνθηκαν αρχαιολόγοι που δούλευαν στις Κυκλάδες για να τοποθετηθούν πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης της ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ. Φαίνεται όμως ότι αυτό δεν ήταν αρκετό, αφού άλλαξε το Συμβούλιο με νόμο, όπως καταδεικνύεται και από την ανακοίνωση του ΣΕΑ. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι ο ΣΕΑ κατονομάζει ως «ηθικό αυτουργό» την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, «που πρώτη έχει στοχοποιήσει με τις δηλώσεις και τη στάση της τους επιστήμονες και τους άλλους υπαλλήλους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και την Αρχαιολογική Υπηρεσία».

Η κατακραυγή έσπασε τη σιωπή της υπουργού

Και, ω του θαύματος, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις και τις επισημάνσεις τόσο του Τομέα και του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όσο και του ΣΕΑ, αλλά και τα δημοσιεύματα που προέκυψαν, εδέησε, τρεις μέρες μετά την επίθεση, να σπάσει τη σιωπή της η υπουργός Πολιτισμού, εκφράζοντας τη «θερμή συμπαράστασή της» στον αρχαιολόγο Μανώλη Ψαρρό και δηλώνοντας ότι «το υπουργείο: α) δεν ανέχεται καμία παραβατική συμπεριφορά από όπου κι αν προέρχεται σε βάρος υπαλλήλων του κατά την άσκηση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους και β) θα συνδράμει με κάθε πρόσφορο τρόπο, προκειμένου οι αρμόδιες Αρχές να διαλευκάνουν τη συγκεκριμένη υπόθεση και να τιμωρηθούν οι ένοχοι».

Μετά την έκταση που πήρε το θέμα, και ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς αναγκάστηκε να τοποθετηθεί. Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook σημειώνει ότι «ο Δήμος Μυκόνου και η τοπική μας κοινωνία σέβονται, εμπιστεύονται και τιμούν τους δημόσιους λειτουργούς του νησιού. Η εγκληματική και ανοίκεια επίθεση σε υπάλληλο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με τοπική αρμοδιότητα τη Μύκονο μας έχει συγκλονίσει όλους. Ελληνική αστυνομία και αρμόδιες Aρχές της Δικαιοσύνης οφείλουν να λειτουργήσουν άμεσα, να συλλάβουν και να τιμωρήσουν παραδειγματικά τους δράστες».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., μέσω του Tομέα και του Tμήματος Πολιτισμού, θεωρεί «αυτονόητα ότι η δικαστική έρευνα θα προχωρήσει ταχύτατα και σε βάθος και θα τιμωρηθούν οι φυσικοί και οι ηθικοί αυτουργοί της εγκληματικής ενέργειας», αναμένοντας ταυτόχρονα «τις άμεσες ενέργειες από την υπουργό Πολιτισμού» για την προστασία των εργαζομένων και την άσκηση των νόμιμων μέσων για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων».

«Δεν μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν» δηλώνει ο ΣΕΑ, που τη Δευτέρα θα εξαγγείλει τις ενέργειες και τις δράσεις στις οποίες θα προβεί το σώμα των αρχαιολόγων, ενωμένο, απέναντι στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των επιθέσεων. Ζητάει παράλληλα η αστυνομική και εισαγγελική έρευνα να επεκταθεί στις υποθέσεις που χειριζόταν ο Μανώλης Ψαρρός και καλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να προβεί άμεσα σε ενέργειες που «θα αποδεικνύουν ότι επιδιώκεται να φτάσει η έρευνα στους πραγματικούς εντολείς της επίθεσης» και να καταδικάσει «δημόσια τις πρακτικές άμεσου ή έμμεσου εκφοβισμού που ασκούνται στους αρχαιολόγους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους σε όλη τη χώρα», όπως και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς των επαγγελματιών.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.