Ανησυχία και αμηχανία προκαλεί στην πολιτική σκηνή γενικώς και την Κυβέρνηση ειδικώς, η συνεχιζόμενη απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι, για 19η ημέρα σήμερα, ο οποίος εμφανίζεται ανυποχώρητος, να συνεχίσει έως τέλους , έως ότου ικανοποιηθεί το αίτημά του για διενέργεια τοξικολογικών εξετάσεων στη σορό του γιου του, Ντένις.
Το κοινωνικό και πολιτικό υπέδαφος είναι σπαρμένο με βενζίνη για την υπόθεση αυτή η οποία πιθανότατα υποτιμήθηκε και μοιάζει να φθάνει στην κορύφωσή της.
Η προσωπική αποστροφή του υπουργού Αμύνης στη Βουλη χθες “έχουμε παιδιά” , αποτύπωσε την ανησυχία και εντός των κυβερνητικών τειχών για την έκβαση της απεργίας του Π. Ρούτσι, προκαλώντας “σεισμό” στην πυκνή χθεσινή εγχώρια πολιτική επικαιρότητα.
“Πώς μπορεί να απαγορευτεί το δικαίωμα ενός πατέρα να διερευνήσει οτιδήποτε αυτός κρίνει, με όποιο τρόπο κρίνει, για το θάνατο του παιδιού του”, συνέχισε ο Νίκος Δένδιας, σε μια αρχική του τοποθέτηση, διαφοροποιούμενος από την κυβερνητική γραμμή, προκαλώντας αίσθηση.
Στο ίδιο πλαίσιο, έστειλε και μήνυμα στο εσωτερικό: 1. “νομίζω ότι όλοι και δεν θεωρώ, οποιοσδήποτε στην κυβέρνηση, σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, οποτεδήποτε, μπορεί να έχει άλλη τοποθέτηση”.
2. ειλικρινά, εύχομαι από το βάθος της καρδιάς μου, το δράμα αυτού του ανθρώπου, ούτως ή άλλως βιώνει ένα τεράστιο δράμα με την απώλεια του παιδιού του, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι να επιδεινωθούν οι συνθήκες στις οποίες ζει αυτός ο άνθρωπος, το δράμα το οποίο ζει.
Σε δεύτερο χρόνο, απαντώντας στις αιτιάσεις του Σ. Φάμελλου, ο κ. Δένδιας, έδωσε μια απάντηση που διευκόλυνε το Μαξίμου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί ηχηρής διαφοροποίησής του:
“Αν υπέγραφε το υπουργικό συμβούλιο θα είχαμε όλοι ευθύνη, αν υπέγραφε ένας υπουργός επί της συλλογικής ευθύνης της κυβέρνησης θα είχαμε όλοι ευθύνη. Αλλά αυτή είναι πράξη της Δικαιοσύνης”, είπε ο ΥΕΘΑ , κλείνοντας την αναφορά του: “Συμπάσχω απολύτως με τον πατέρα. Αλλά δεν μπορώ να δεχθώ ότι είμαι υπεύθυνος γι αυτό.
Ενδιαμέσως όμως, “χτύπησε” με παρεμβασή του και έτερος κυβερνητικός Βουλευτής. Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος σε προσωπική του ανάρτηση στα Κοινωνικά Δίκτυα , παρενέβη ξεκάθαρα υπέρ του αιτήματος Ρούτσι , “σπάζοντας” ευθέως την Κυβερνητική γραμμή πως δεν μπορεί να παρέμβει στη Δικαιοσύνη
“Το δυστύχημα στα Τέμπη είναι μία τραγωδία που συγκλονίζει όλους τους Έλληνες. Ως κυβέρνηση δεν μπορούμε παρά να σταθούμε μόνο με σεβασμό και κατανόηση στην έκκληση του Πάνου Ρούτσι. Να μην επιτρέψουμε να υπάρξουν άλλα λάθη. Η Δικαιοσύνη οφείλει να κάνει αυτό που πρέπει άμεσα, πριν να είναι αργά, ώστε να ανακουφιστεί ο Πάνος Ρούτσι”.
Σταθερά αμετακίνητος από την θέση ότι το ζήτημα της απεργίας πείνας του Πάνου Ρούτσι είναι ζήτημα της Δικαιοσύνης παρέμεινε και χθες ο υπουργός Υγείας Ά. Γεωργιάδης, μιλώντας απερίφραστα για “καθοδήγησή του” ( από τη συνήγορό του Ζ. Κωνσταντοπούλου), σπεύδοντας να αποσυνδέσει τυχόν δραματική εξέλιξη από την κυβέρνηση
“Ας είμαστε σαφείς: Αν πάθει κάτι ο Ρούτσι, και αποδειχθεί ότι είχε καθοδήγηση να αρνηθεί τη φροντίδα, τότε οι καθοδηγητές του θα λογοδοτήσουν νομικά. Δεν θα επιτρέψουμε να εργαλειοποιείται η ανθρώπινη ζωή για πολιτικά παιχνίδια”.
Είναι ευθυγραμμισμένος ο υπουργός με την κυβερνητική γραμμή εξάλλου που συμπυκνώνεται σε:
– Αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης η απάντηση στο αίτημα Ρούτσι
– Οι πολιτικοί, οι οποίοι έσπευσαν να πάνε στο σημείο για πέντε λεπτά δημοσιότητας στις πλάτες ενός πονεμένου ανθρώπου, δεν σέβονται τον άνθρωπο αυτό.
-Η Ζ. Κωνσταντοπούλου ως νομικός έχει δικαίωμα να προβάλλει τα αιτήματα που επιθυμεί και τα αξιολογεί η Δικαιοσύνη. Ως πολιτικός επιχειρεί πολιτική καριέρα στις πλάτες συγγενών ενός τραγικού δυστυχήματος.
– Δεν θα γίνει η Ελλάδα μπανανία. Όσοι ζητάνε από την κυβέρνηση να παρέμβει στη Δικαιοσύνη, ζητάνε ουσιαστικά από την κυβέρνηση να καταλύσει τα θεμέλια της Δημοκρατίας μας.
Σφυροκόπημα
Το αντιπολιτευτικό σφυροκόπημα εξ ευωνύμων και εκ δεξιών της κυβέρνησης, βαίνει κλιμακούμενο, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται καμία χαραμάδα για άρση του αδιεξόδου και η υγεία του Π. Ρούτσι βρίσκεται σε οριακή συνθήκη.
“Απαιτούμε να πάρετε θέση, να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα να μάθει την αλήθεια για το θάνατο του γιου του” κάλεσε χθες την Κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.
Για “συνεργασία” Κυβέρνησης – Δικαιοσύνης προκειμένου να εμποδιστεί η ικανοποίηση του αιτήματος των συγγενών θυμάτων των Τεμπών, έκανε ευθέως λόγο, ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
“Παρεμπόδιση είναι όταν σε συνεργασία με την Δικαιοσύνη αρνείστε στους γονείς το αυτονόητο, να μάθουν τι ακριβώς έχει συμβεί στα παιδιά τους”
ο Κ. Βελόπουλος που έχει ταχθεί υπέρ του αιτήματος του απεργού πείνας, χθες στάθηκε στην πολιτική “εκμετάλλευση” , παραμένοντας στην αρχική του θέση “δεν πήγα εγώ ποτέ στον κύριο Ρούτσι γιατί δεν θέλω να φαίνομαι στις κάμερες και δεν πρέπει να φαινόμαστε πολιτικοί στις κάμερες.
Υπενθυμίζεται ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση και η Αξιωματική, ήτοι το ΠΑΣΟΚ, ζητεί να επιτραπούν οι τοξικολογικές εξετάσεις στις σορούς απορρίπτοντας το επιχείρημα για καθυστέρηση της δίκης.
Πηγή capital.gr