Η μία μετά την άλλη φτάνουν οι βάρκες γεμάτες μετανάστες στη νότια Κρήτη. Από την Κυριακή, σχεδόν 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει στις ακτές της Κρήτης και της Γαύδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, χιλιάδες άτομα περιμένουν στις ακτές της Λιβύης για να επιβιβαστούν στις βάρκες των διακινητών. Οι αρχές και οι κάτοικοι σε Χανιά, Ηράκλειο και Ρέθυμνο βρίσκονται στα όριά τους, με την κυβέρνηση να προαναγγέλλει δραστικά μέτρα.
Οι μεταναστευτικές ροές στα νότια παράλια της Κρήτης συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Σε διάστημα μόλις δύο ημερών, στις 6 και 7 Ιουλίου, 557 μετανάστες έφτασαν στο Ρέθυμνο, 544 στα Χανιά και 353 στο Ηράκλειο, συνολικά 1.454 άτομα. Λεωφορεία μεταφέρουν συνεχώς νέες οικογένειες προσφύγων στην Αγυιά, ενώ ο δήμος Χανίων, οι εθελοντές και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προσφέρουν βασικές ανάγκες, όπως φαγητό και κουβέρτες.
Στο λιμάνι του Ηρακλείου, 116 μετανάστες αποβιβάζονται σταδιακά από το πρωί, αφού εντοπίστηκαν από πλωτά του λιμενικού σε τρία σκάφη. Με λεωφορεία μεταφέρθηκαν στις Τρεις Εκκλησιές και σύμφωνα με πληροφορίες, θα κρατηθούν στον παλιό εμπορευματικό σταθμό του λιμανιού, όπου ήδη φιλοξενούνται 150 άτομα από προηγούμενες αφίξεις.
Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου τόνισε ότι «η κυβέρνηση πρέπει υπεύθυνα να καθορίσει σημεία μόνιμης υποδοχής των μεταναστών για την ταυτοποίησή τους και μετά να διαχειρίζεται την κατάσταση με ανθρώπινες συνθήκες, σύμφωνα με την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία». Από την αρχή του χρόνου, έχουν φτάσει 9.000 άτομα, με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών να ξεπερνά το 350%. Η κατάσταση στο λιμάνι της πόλης, όπου βρίσκονται προσωρινά οι μετανάστες, γίνεται ασφυκτική. Οι δήμαρχοι και οι λιμενικοί βρίσκονται στα όριά τους, καθώς οι πιέσεις από τις μεταναστευτικές ροές είναι έντονες.
Άνθρωποι στοιβάζονται σε σκουριασμένα αλιευτικά και ξύλινες βάρκες, φτάνοντας νυχθημερόν στις νότιες ακτές της Κρήτης. Ξεκινούν από χώρες όπως η Αίγυπτος, το Σουδάν, η Υεμένη, το Μπαγκλαντές και η Λιβύη, συγκεντρώνονται στο λιμάνι του Τομπρούκ και από εκεί ξεκινούν προς τα λιμάνια της Κρήτης.