Βλάχος (ποινικολόγος): Ανησυχία για αστοχίες στις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες – Φόβοι για εγκλήματα που δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ

Ο ποινικολόγος Γιάννης Βλάχος αναφέρθηκε σε σοβαρές συστημικές αποτυχίες στις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες της χώρας, εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για την πιθανότητα εγκληματικών ενεργειών που παραμένουν ανεξερεύνητες ή δεν οδηγούνται στη Δικαιοσύνη.

Όπως επεσήμανε, η υπόθεση της Πάτρας δεν είναι μοναδική: «Ήδη μιλάμε για τρεις γνωστές περιπτώσεις στην ίδια πόλη. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν και άλλες στην Πάτρα, πόσο μάλλον σε πανελλαδικό επίπεδο. Αν εξετάσουμε όλες τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες της Ελλάδας, τότε ίσως μιλάμε για έναν αρκετά υψηλό αριθμό». Σε δηλώσεις του στο ΕΡΤNews και στην εκπομπή Σαββατοκύριακο από τις 5, τόνισε ότι οι Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες θα έπρεπε να υποστηρίζουν τις δικαστικές αρχές στην αποκάλυψη και τεκμηρίωση των εγκλημάτων, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να αποτυγχάνουν.

«Υπάρχουν ιατροδικαστές με εξαιρετική πορεία, όμως υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός που δεν εκτελεί σωστά τα καθήκοντά του – είτε λόγω επιστημονικής ανεπάρκειας, είτε λόγω αδιαφορίας, είτε λόγω της νοοτροπίας του Δημοσίου», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ειδικά για την υπόθεση των τριών παιδιών στην Πάτρα, τόνισε την αδικαιολόγητη άγνοια μεταξύ των ιατροδικαστών: «Ένας ιατροδικαστής που εξετάζει ένα παιδί, οφείλει να γνωρίζει αν η ίδια μητέρα έχει χάσει με ύποπτο τρόπο άλλα δύο. Δεν πρόκειται μόνο για θέμα πληροφόρησης, αλλά και στοιχειώδους επαγρύπνησης».

Ο κ. Βλάχος έκανε ειδική αναφορά στον γιατρό Ανδρέα Γιάννη, ο οποίος, όπως είπε, «είχε επισημάνει εγκαίρως τις ύποπτες συνθήκες και λοιδορήθηκε δημόσια μέχρι να δικαιωθεί». «Αυτές οι αστοχίες δεν είναι αθώες. Συντελούνται πάνω σε σορούς νεκρών», υπογράμμισε ο κ. Βλάχος, σημειώνοντας ότι σε τουλάχιστον μία περίπτωση οι ιατροδικαστικές εκθέσεις αποδείχθηκαν πλήρως λανθασμένες, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος για τη δικαστική διερεύνηση.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή