Εδώ και αρκετό διάστημα το υπουργείο Οικονομικών μαζί με την ΑΑΔΕ επεξεργάζονταν ένα σχέδιο για να θεσπιστεί η υποχρέωση της καταβολής των ενοικίων μέσω τραπέζης και τώρα είναι ώριμες οι συνθήκες προκειμένου αυτό να γίνει πράξη, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο » με τον Βασίλη Αδαμόπουλου και την Μαρία Γεωργίου.
Ουσιαστικά το μέτρο αυτό, έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά, σημείωσε ο κ. Τσάπαλος, σε μία δέσμη παρεμβάσεων, προκειμένου το ζήτημα ενοίκιο από εκεί που είναι σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό ένα προϊόν μαύρης συναλλαγής να «ασπρίσει» στην ουσία. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, να υπάρχει μέσο ενοίκιο στην Ελλάδα εν έτει 2025, 255 ευρώ στην αγορά» τόνισε ο κ. Τσάπαλος.
Ερωτηθείς για την περίπτωση που κάποιος ενοικιαστής δεν έχει συμβόλαιο και πληρώνει μετρητά, «μαύρα» ως τώρα, πώς θα αναγκαστεί να πληρώσει μέσω τραπέζης, ο κ. Τσάπαλος επισήμανε «γι’ αυτό λοιπόν, είπα ακριβώς, συμπληρωματικό».
«Γιατί, δεν είναι μόνο αυτή η παρέμβαση που κάνουμε, αλλά υπάρχει και μία πάρα πάρα πολύ σημαντική παρέμβαση, η οποία δεν έχει τόσο επικοινωνηθεί και η οποία έχει να κάνει με το σύστημα ΜΙΔΑ, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι. Είναι το Μητρώο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, όπου εκεί ουσιαστικά θα γίνει η πολυπόθητη διαλειτουργικότητα μεταξύ του Κτηματολογίου, της ΑΑΔΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να ξέρουμε ποια ακίνητα αυτή τη στιγμή που είναι ηλεκτροδοτούμενα, δηλώνονται ως ενοικιαζόμενα ή δε δηλώνονται και καθόλου, γιατί υπάρχουν χιλιάδες ακίνητα όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο σήμερα τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στην ΑΑΔΕ ή δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο και ηλεκτροδοτούνται κανονικά, με αποτέλεσμα αυτό να υποκρύπτει και ενοίκιο κατά βάση στις περισσότερες των περιπτώσεων.
Εδώ λοιπόν θα γίνει αυτή η διαλειτουργικότητα για να μάθουμε τα κρυμμένα ενοίκια, εκείνα τα σπίτια τα οποία ηλεκτροδοτούνται και θα βρούμε στη συνέχεια και την πορεία του χρήματος. Γιατί σίγουρα θα υπάρχουν και κάποιου είδους άτυπα ενοίκια που καταβάλλονται με τη μορφή μαύρου χρήματος και διασταυρώσεις στη συνέχεια γι’ αυτούς οι οποίοι τα λαμβάνουν αυτά τα χρήματα. Ουσιαστικά μέσα στο καλοκαίρι θα κληθούμε όλοι οι πολίτες, είτε αυτοί που νοικιάζουν είτε είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων προς ενοικίαση, να μπουν σε αυτή την πλατφόρμα και να δηλώσουν τα στοιχεία τους. Θα είναι προσυμπληρωμένα κατά 90% τα περισσότερα από αυτά, να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία τους, να επιβεβαιώσουν ότι όντως αυτό το ποσό ενοικίου που καταβάλλουν είναι αυτό το οποίο αναγράφεται, να δηλώσουν ό, τι χρειάζεται για να ξέρει πλήρως η ΑΑΔΕ την εικόνα σε σχέση με τα ενοικιαστήρια και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι.
Αυτό λοιπόν είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση, συνδυαστικά με την υποχρεωτικότητα καταβολής του ενοικίου μέσω της τράπεζας, συνδυαστικά με το κίνητρο επιστροφής ενοικίου, ένα κάθε χρόνο, αρκεί να αποκαλύψεις τα πραγματικά σου ενοίκια για να έχεις και μεγαλύτερο όφελος. Όλα αυτά λοιπόν λειτουργούν συνδυαστικά για να περιορίσουμε αυτή την τεράστια τρύπα φοροδιαφυγής» συμπλήρωσε.
Απαντώντας στην κριτική ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αυξηθούν οι τιμές των ενοικίων, ο κ. Τσάπαλος τόνισε «εδώ θα είμαστε, ωστόσο, να παρατηρούμε την πορεία υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων. Δεν κάνουμε όλα αυτά τα μέτρα για να αυξηθούν τα ενοίκια ή η φοροδιαφυγή. Το κάνουμε αντιθέτως, για να επουλώσουμε τις επιπτώσεις της στεγαστικής κρίσης όσο γίνεται περισσότερο. Και εδώ είμαστε να τα παρατηρούμε όλα».
Σχετικά με τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει νέα κίνητρα αλλά και αντικίνητρα προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση στην αγορά ακινήτων για εύρεση στέγης, όπως το μέτρο του περίφημου φόρου αδράνειας σε ιδιοκτήτες που αφήνουν ακίνητα αδιάθετα για πολύ καιρό στην αγορά, ο κ. Τσάπαλος δήλωσε «δυστυχώς, δεν μπορώ να επιβεβαιώσω κανένα από τα σενάρια τα οποία πράγματι έχουν γραφτεί το τελευταίο διάστημα. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι πάρα πολλές ιδέες έχουν πέσει στο τραπέζι, ακριβώς λόγω της αναγκαιότητας του να βρούμε μια όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένη λύση στο ζήτημα αυτό. Πολλά εξετάζονται προκειμένου να βρούμε το βέλτιστο δυνατό πακέτο παρεμβάσεων. Αυτό το οποίο σίγουρα μπορώ να σας πω είναι ότι βρισκόμαστε σε συνεννόηση και με τους servicers, με τις τράπεζες που διαθέτουν αυτή τη στιγμή κατέχουν ένα μεγάλο τιράζ ακινήτων, ένα μεγάλο ποσό ακινήτων, άνω των 20.000 ακινήτων για να δούμε πώς μπορούν το γρηγορότερο δυνατόν να πέσουν κι αυτά στην αγορά. Κοιτάμε να δούμε την κοινωνική αντιπαροχή, πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε δημόσια περιουσία το συντομότερο δυνατό για να επιστρέψουν πίσω με τη μορφή κοινωνικής αντιπαροχής τα κτίρια αυτά».
«Κάνουμε δηλαδή, ό, τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, αξιοποιώντας και ευρωπαϊκές πρακτικές, προκειμένου το ζήτημα της στεγαστικής κρίσης να το μετριάσουμε. Δεν μπορούμε να το λύσουμε εξολοκλήρου γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε συνεπείς και έντιμοι απέναντι στον κόσμο που μας ακούει. Το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης στο σύνολό του δεν μπορεί να λυθεί από καμία κυβέρνηση και από κανένα κράτος. Είναι ένα φαινόμενο των καιρών που έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες, με το εισόδημα, με τις συνέπειες της πανδημίας και μιας τεράστιας συζήτησης τέλος πάντων. Αλλά μπορούμε σίγουρα να γίνουμε καλύτεροι μέσα από νέες παρεμβάσεις στο κομμάτι αυτό και είναι θέμα χρόνου κάποιες από αυτές να ανακοινωθούν» συμπλήρωσε καταλήγοντας ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών.