Αυστηρούς κανόνες θέτει η κυβέρνηση για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών και την αποθάρρυνση των δουλεμπόρων και των ίδιων των μεταναστών. Παράλληλα, συνεχίζεται η επιχείρηση αποσυμφόρησης της Κρήτης, που δέχεται τον κύριο όγκο των παράνομων μεταναστών από τις ακτές της Λιβύης.
Πιο αναλυτικά, η κατάθεση της τροπολογίας για την τρίμηνη αναστολή εξέτασης αιτημάτων ασύλου για προερχόμενους με πλωτά από την Βόρεια Αφρική αποτελεί, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, μήνυμα ότι η δίοδος προς την Ελλάδα είναι κλειστή.
Στα νέα, έκτακτα μέτρα που προωθούνται για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κύματος από τη Λιβύη περιλαμβάνονται:
-Δημιουργία μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη.
-Μείωση των επιδομάτων.
«Όποιος εισέρχεται παράνομα στη χώρα και παραμένει, είτε θα είναι στη φυλακή, είτε θα ζητάει να φύγει και θα φεύγει», τόνισε ο Π. Μαρινάκης.
Θ. Πλεύρης: Ο δρόμος από εδώ και πέρα των λαθρομεταναστών θα είναι φυλακή ή έξοδος
«Όταν δεν έχουμε ως Ευρώπη διαδικασία για την διαχείριση του μεταναστευτικού, την απαιτούμε. Ερχόμαστε λοιπόν με μια δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Η χώρα έχει σύνορα και δεν θα επιτρέψουμε να έρχονται καραβιές στο όνομα κανενός ψευδό -ανθρωπισμού», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης, Θάνος Πλεύρης, παρουσιάζοντας την τροπολογία για την αναστολή αιτήσεων παροχής ασύλου στη Βουλή.
«Τα μέτρα στηρίζονται σε ένα γεωγραφικό πλαίσιο που υποχρεωτικά έχει χρονική διάρκεια και θα επανεξετάζονται βάσει των συνθηκών που υπάρχουν. Αυτός που απορρίπτεται και δεν φεύγει, περνάει ποινικό δικαστήριο και ο μόνος δρόμος είναι να συνεργαστεί και να φύγει. Όσοι παραμένουν στην χώρα ενώ το αίτημα ασύλου έχει απορριφθεί θα μπαίνουν φυλακή. Ο δρόμος από εδώ και πέρα των λαθρομεταναστών θα είναι φυλακή ή έξοδος. Αυτός που απορρίπτεται και δεν φεύγει, περνάει ποινικό δικαστήριο και ο μόνος δρόμος είναι να συνεργαστεί και να φύγει. Είτε η φυλακή, είτε έξοδος. Το 52% είναι πρόσφυγες, το 48% έρχεται και εκμεταλλεύεται και τους πρόσφυγες και εκβιάζει μια χώρα να μείνει μέσα», τόνισε.
«Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι στο μέτρο της πληρέστερης φύλαξης αλλά όσο και να φυλάς την περίμετρο θα υπάρξει κόσμος που θα προσέλθει. Η τροπολογία είναι στο πλαίσιο του Έβρου. Τα μέτρα έχουν ληφθεί σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή»,ανέφερε και απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε: «Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να τοποθετηθεί, στηρίζει ή όχι τη νομοθετική ρύθμιση για τον Έβρο. Το ΠΑΣΟΚ ήθελε να μην στείλουμε αστυνομία στον Έβρο το 2020 για να σταματήσουμε όλο αυτόν τον κόσμο μνα μην μπει μέσα».
«Πρέπει να καταστεί σαφές πως η Ελληνική πολιτεία οφείλει να προστατεύσει το κράτος της και την επικράτεια της και δεν μπορεί να δεχθεί αυτή την εισβολή που επιχειρείται. Στην επίσκεψη που κάναμε στη Δυτική Λιβύη παρουσίασαν ένα σχέδιο για 3 εκατομμύρια μετανάστες. Αν πιστέψετε ότι θα επιτρέψουμε αυτός ο πληθυσμός να έρθει σε στην Ευρώπη τότε θα μιλάμε γι αντικατάσταση πληθυσμού», τόνισε.
Ο κ. Πλεύρης υπενθύμισε ότι η έχει κριθεί συνταγματική η νομοθετική ρύθμιση για τον Έβρο που δεν είχε και γεωγραφικό προσδιορισμό. Πρέπει να υπάρξει δομή στην Κρήτη, για να μπορούν να κρατούνται. Καθίστε εκεί που είστε, δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ πέρα, αυτή θα είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, τόνισε και κάλεσε τα κόμματα να στηρίξουν την τροπολογία. «Η εναλλακτική είναι να δεχόμαστε καθημερινά 1000 με 1500 άτομα, να κάνουν αίτηση ασύλου. Και τότε τι θα πείτε στις τυπικές σας κοινωνίες; Ότι έρχονται καραβιές και θα πρέπει να ανέχονται την κατάσταση;», ανέφερε.
Κριτική για τα μέτρα
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εγκαλούν την κυβέρνηση για λάθος χειρισμούς στο μέτωπο του μεταναστευτικού.
Ουσιαστικά μέτρα αποτροπής με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ζητεί το ΠΑΣΟΚ.
«Ακόμη και με το δικό σας μυαλό, το βαθιά συντηρητικό και ακραίο δεν είναι αντικίνητρο. Αντικίνητρο είναι οι συμβάσεις και οι δεσμεύσεις που υπάρχουν μεταξύ της χώρας μας και τρίτων κρατών», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο Σ. Φάμελλος δήλωσε πως, «ο κύριος Μητσοτάκης δεν έκανε τίποτα για να προετοιμαστούμε ως χώρα για τη νέα προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και τώρα που η Κρήτη δέχεται μεγάλη πίεση, επιχειρεί επικίνδυνες κινήσεις αποπροσανατολισμού».
Κόκκινο πανί αποτελεί η κυβερνητική τροπολογία για την τρίμηνη αναστολή εξέτασης αιτημάτων ασύλου.
«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ βάζει θέμα απόσυρσης της επαίσχυντης τροπολογίας που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε η Διαμάντω Μανωλάκου.
«Θα πήγαινα εγώ μεταπολεμικά μου σκάφη από τις ακτές της Λιβύης και θα βούλιαζα όλα τα δουλεμπορικά, τα σαπιοκάραβα τους, όχι με τους ανθρώπους μέσα, εκεί που είναι στο λιμάνι», ανέφερε ο Κυρ. Βελόπουλος.
«Αυτή η τροπολογία που ήρθε στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι επαίσχυντη», ανέφερε στη Βουλή η Σία Αναγνωστοπούλου.
«Το μεταναστευτικό έγινε ήδη ο εφιάλτης σας. Και για το παρόν, για το μέλλον και για το παρελθόν», τόνισε ο Δ. Νατσιός.
«Έχουμε μια μετάπτωση σε αντιδημοκρατική ρατσιστική λειτουργία», εξήγησε η κ. Κωνσταντοπούλου.
Αντιδράσεις για την τροπολογία
Παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου για την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή. Ζητεί την ανάκληση της αιτιολογικής σκέψης της τροπολογίας για το μεταναστευτικό.
Ο πρώην αντιπρόεδρος κυβέρνησης, ανέφερε πως, «η κυβέρνηση επικαλείται το άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας. Η εύκολη και ανεπίγνωστη επίκληση αυτής της διάταξης της ΕΣΔΑ θέτει ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου στη χώρα μας και τον σεβασμό θεμελιωδών υποχρεώσεων της κατά το διεθνές δίκαιο».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης ανέφερε πως, «εμείς δεν ενεργοποιούμε το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ, απλά επικαλούμαστε ότι συντρέχουν προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο αυτό με μια συγκεκριμένη νομική τεκμηρίωση. Είναι μια αναγκαία, απολύτως σύννομη απόφαση για το καλό της χώρας και των πολιτών. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου».
Η κομισιόν βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τα μέτρα για το μεταναστευτικό και την εφαρμογή τους δήλωσε ο εκπρόσωπός της Μάρκους Λαμέρτ.
Οπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν η Επιτροπή συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα επιχειρησιακά και οικονομικά.
Στο Λαύριο οι 526 μετανάστες που διασώθηκαν στη Γαύδο
Λίγο μετά τις 6 το πρωί στο λιμάνι του Λαυρίου μεταφέρθηκαν 516 μετανάστες που διασώθηκαν 17 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου. Είναι σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία της καταγραφής και αναμένεται σε λίγες ώρες, να έχει ολοκληρωθεί. Αναμένεται στις 9 να φθάσουν τα λεωφορεία με ευθύνη του υπουργείου Μετανάστευσης που διοργανώνει την μετακίνηση αυτών των ανθρώπων. Οι περισσότεροι θα μεταβούν στο φυλάκιο στον Έβρο, στη φυλασσόμενη δομή.
Στη Μαλακάσα, θα μεταφερθούν οι 10 ασυνόδευτοι ανήλικοι.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Λιμενικό, όσοι δηλώνουν το αίτημά τους για άσυλο ενημερώνονται ότι έχει ανασταλεί και δεν θα επεξεργάζεται. Είναι οι πρώτοι στους οποίους γίνεται η εφαρμογή του νέου μέτρου.
Στην Αγυιά Χανίων, ο προσωρινός χώρος φιλοξενίας εκατοντάδων μεταναστών, ασφυκτιά από τις καραβιές που καταφθάνουν καθημερινά. Μεταξύ των μεταναστών βρίσκονται και 30 οικογένειες με βρέφη και μικρά παιδιά.
Υπενθυμίζεται πως από τις αρχές του 2025, οι μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη, αγγίζουν τις 10.000.
Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με Μελόνι και φον ντερ Λάιεν για μεταναστευτικό και Λιβύη στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα συνάντηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και τον Πρωθυπουργό της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα στη Ρώμη, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Το θέμα του μεταναστευτικού συζητήθηκε στο περιθώριο της Διάσκεψης, καθώς πραγματοποιήθηκε 4μερής συνάντηση με την πρόεδρο της Κομισιον, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τις ηγεσίες των τριών χωρών.
Αφού εξέτασαν όλα τα δεδομένα, συμφώνησαν ότι πρέπει να πιάσουν εκ νέου το νήμα των επαφών με την Ανατολική Λιβύη του Χάφταρ, δεδομένης της πρόσφατης διπλωματικής εμπλοκής.
Έτσι, οι ηγέτες συμφώνησαν να σταλεί εκ νέου η «Ομάδα Ευρώπη», δηλαδή η αποστολή της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμοδίων Υπουργών της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας προκειμένου να συνεχιστεί η επίσκεψη στη Λιβύη. Γίνεται κατανοητό από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι απαιτούνται άμεσα αντανακλαστικά και δεν πρέπει να χαθεί χρόνος δίνοντας τη δυνατοτητα στη Λιβύη να παγιώσει αυτή την κατάσταση.