Τα τροχόσπιτα και τα camper van έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια η επιλογή πολλών που θέλουν να συνδυάσουν ταξίδι και διαμονή. Όμως, η ελεύθερη στάθμευσή τους σε παραλίες, πάρκα, δασικές περιοχές και κοινόχρηστους χώρους έχει μετατραπεί σε χρόνιο πρόβλημα — ειδικά το καλοκαίρι, όταν αυξάνεται η τουριστική κίνηση και μαζί της οι εντάσεις με τις τοπικές κοινωνίες.
Για κάποιους, είναι σύμβολο ανεξαρτησίας. Για άλλους, όμως, είναι η πηγή μιας αυξανόμενης όχλησης και μιας πρακτικής που αφήνει πίσω της σκουπίδια, περιβαλλοντικό αποτύπωμα και κοινωνικές τριβές.
Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο 2025 και απαγορεύει τη στάθμευση τροχόσπιτων εκτός αδειοδοτημένων χώρων, έχει σηκώσει … κύμα αντιδράσεων.
«Είναι ζήτημα δημόσιας υγείας, σεβασμού στους κατοίκους, προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και δικαιοσύνης απέναντι σε όσους επενδύουν σε οργανωμένες τουριστικές υποδομές» απαντά η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού σε όσους διαμαρτύρονται που δεν μπορούν να παρκάρουν το όχημά τους δίπλα στη θάλασσα.
Το Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 παρουσίασε λοιπόν, την έρευνα που έκανε η δημοσιογράφος Έλενα Καραθάνου για το, τι ισχύει πραγματικά για τα τροχόσπιτα, τι απαγορεύει ο νόμος και ποιο είναι το πλαίσιο που επιτρέπει να κινούνται οι λάτρεις της φύσης και οι ιδιοκτήτες τροχοσπίτων.
Στη ενότητα λοιπόν, αυτή μιλούν:
Η Ελισσάβετ Μιχαηλίδου, Πρόεδρος Λέσχης Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων
Ο Σεφ, Λευτέρης Λαζάρου
Ο Νικόλαος Χατζηδημητράκης, Εισαγωγέας τροχόσπιτων και ιδιοκτητών εταιρείας αυτοκινούμενων οχημάτων
Ο Κώστας Παπαδόπουλος, Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ
Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Ά Αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ)
Η Βασιλική Κουτσούκου, Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης