Τι απαντά το υπουργείο Υγείας για το ατύχημα στη Δονούσα και τις καταγγελίες για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι δύο γυναίκες, γιατρός και νοσηλεύτρια, χρειάσθηκε να… κολυμπήσουν μέχρι την απομονωμένη παραλία

Απάντηση στις καταγγελίες για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ, ειδικά στα ακριτικά νησιά της χώρας, δίνει το υπουργείο Υγείας, σχετικά με το σοκαριστικό ατύχημα στη Δονούσα, όπου μία ομπρέλα θαλάσσης καρφώθηκε στο μηρό λουόμενης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου, «στη Δονούσα στις 11/07/2025 νωρίς το απόγευμα, σημειώθηκε ατύχημα όπου λόγω σφοδρότητας του ανέμου κοντάρι ομπρέλας καρφώθηκε στο μηρό λουόμενης».

Όπως σημειώνεται, «το σημείο όπου συνέβη το ατύχημα (παραλία Λιβάνι) είναι απομακρυσμένο χωρίς οδική πρόσβαση, πάρα μόνο με πλωτό μέσο και αυτό υπό περιορισμούς».

«Από την πρώτη στιγμή που συνέβη το περιστατικό, ειδοποιήθηκε η γιατρός του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Δονούσας, η οποία με τη συνοδεία της νοσηλεύτριας μετέβησαν στο κεντρικό λιμάνι και επιβιβάστηκαν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό στο τουριστικό καΐκι, το οποίο τις μετέφερε κοντά στο σημείο του ατυχήματος», αναφέρεται.

Γιατρός και νοσηλεύτρια έπρεπε να κολυμπήσουν για να φθάσουν στην τραυματία

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, οι δύο γυναίκες, γιατρός και νοσηλεύτρια, χρειάσθηκε να… κολυμπήσουν μέχρι την απομονωμένη παραλία:

«Στη συνέχεια και αφού κολύμπησαν μέχρι την απομονωμένη παραλία, παρείχαν στην τραυματία, η οποία βρισκόταν γενικά σε καλή κατάσταση, τις πρώτες βοήθειες (ορό, φλέβες, ζωτικά, παυσίπονα και ρούχα)».

«Στη συνέχεια με τη συνδρομή άλλων λουόμενων μετέφεραν την τραυματία με το scoop φορείο σε φουσκωτό σκάφος ιδιώτη, στο Π.Π.Ι. προκειμένου να μεταφερθεί με το ασθενοφόρο στο ελικοδρόμιο και από εκεί σε νοσοκομείο των Αθηνών. Το περιστατικό παρέλαβε έμπειρο πλήρωμα του ΕΚΑΒ και αφού αφαιρέθηκε με ασφάλεια το κοντάρι από το μηρό του, μεταφέρθηκε στην Αθήνα για νοσηλεία», σημειώνεται καταληκτικά.

Στη Δονούσα, το Λιμενικό δεν διέθετε πλωτό σκάφος ικανό να προσεγγίσει την ακτή, ενώ και το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε, άλλωστε, ότι την γιατρό του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου του νησιού μετέφερε «τουριστικό καΐκι».

Αισθητή ήταν και η απουσία τραυματιοφορέα, καθώς η θέση αυτή στο νησί παραμένει ακάλυπτη. Χάρη στην άμεση ανταπόκριση των κατοίκων, το συντονισμό τους και το πνεύμα αλληλεγγύης που διακρίνει τους ανθρώπους του νησιού βρέθηκε ένα ιδιωτικό ταχύπλοο ικανό να προσεγγίσει την παραλία και να παραλάβει το φορείο με την τραυματία.

Σε ρόλο τραυματιοφορέων βρέθηκαν οι λουόμενοι, ενώ μαζί τους στο σκάφος ανέβηκαν η γιατρός, η νοσηλεύτρια και εθελοντές που κρατούσαν σταθερό το κοντάρι της ομπρέλας.

Ο οδηγός του φουσκωτού, που ηρωικά ανέλαβε την πρωτοβουλία, ήταν άνω των 80 ετών και με πρόσφατα προβλήματα υγείας, ενώ τα κύματα και ο δυνατός αέρας δυσκόλευαν τη σταθερή μεταφορά. Παρ’ όλα αυτά, κατάφεραν να τη μεταφέρουν με ασφάλεια στο Σταυρό και από εκεί στο ελικοδρόμιο.

Το ιστορικό του ατυχήματος

Το ατύχημα σημειώθηκε σε παραλία της Δονούσας, όταν ισχυρός άνεμος σήκωσε ομπρέλα που καρφώθηκε στον μηρό λουόμενης γυναίκας, αποκαλύπτοντας τις τραγικές ελλείψεις σε υποδομές υγείας και διάσωσης στο νησί.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 11 Ιουλίου και έγινε γνωστό μέσω καταγγελίας στην εφημερίδα Αυγή, στην οποία επισημαίνονται οι δομικές αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού σε νησιά της λεγόμενης άγονης γραμμής.

Σύμφωνα με την καταγγελία, το Λιμενικό δεν διαθέτει πλωτό σκάφος ικανό να προσεγγίσει την ακτή, το νησί δεν έχει Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ η θέση του τραυματιοφορέα παραμένει κενή.

Το ατύχημα αναδεικνύει την ανάγκη για άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στα απομονωμένα νησιά, ώστε να αποτραπούν παρόμοιες επικίνδυνες καταστάσεις στο μέλλον.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή