Με τον πρώην προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών του υπουργείου Μεταφορών ολοκληρώνεται σήμερα (04/04) ο κύκλος των απολογιών κατηγορουμένων στελεχών του υπουργείου στον εφέτη ανακριτή που διερευνά την υπόθεση του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.
Την Τετάρτη, απολογήθηκε η εκτελούσα χρέη διευθύντριας στη Διεύθυνση Σιδηροδρομικών Μεταφορών, τμήμα που υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών, τη μέρα του δυστυχήματος. Η συγκεκριμένη όπως και ο κατηγορούμενος που απολογείται σήμερα διώκονται για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών και για μια σειρά άλλων πλημμελημάτων με σοβαρότερο αυτό της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, σύμφωνα με το larissanet.gr.
Η σημερινή απολογία είναι η 43η συνολικά από την έναρξη της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης και μένει να φανεί αν μετά τις δύο τελευταίες απολογίες των στελεχών του υπουργείου και την έρευνα του εφέτη ανακριτή, θα προκύψει και άλλος κατηγορούμενος ή η υπόθεση θα «κλειδώσει» στους 43.
Υπενθυμίζεται πως οι κατηγορούμενοι για την σύγκρουση είναι 36 και για τις παρεμβάσεις στο χώρο και την έρευνα γύρω από τη φωτιά που ακολούθησε της σύγκρουσης, 7.
Συνολικά από τους 43 κατηγορουμένους οι 33 διώκονται για κακουργηματικού τύπου πράξη με ποινή που μπορεί να φτάσει μέχρι ισόβια κάθειρξη και αφορά πρόσωπα απ’ όλο το φάσμα λειτουργίας του ελληνικού σιδηροδρόμου ξεκινώντας φυσικά από τον σταθμάρχη που με τους χειρισμούς του έστειλε την επιβατική αμαξοστοιχία σε τροχιά σύγκρουσης με την εμπορική και φτάνοντας στο ανώτερο επίπεδο εποπτείας του σιδηροδρόμου που είναι τα στελέχη του υπουργείου Μεταφορών.
Οι εμπλεκόμενοι φορείς στην υπόθεση, που φτάνει σε βάθος εφταετίας, είναι ο ΟΣΕ, η ΕΡΓΟΣΕ, η Hellenic Train, η ΡΑΣ και το υπουργείο Μεταφορών και σ ‘αυτή θίγονται μια σειρά ζητημάτων όπως είναι η απουσία συστημάτων ασφαλείας, η σύμβαση 717, η μετάταξη του σταθμάρχη και η τοποθέτηση του στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Λάρισας.
Νέα πραγματογνωμοσύνη
Τη νέα αυτή έκθεση υπογράφουν οι Κακαμούκας Στυλιανός του Νικολάου, Μηχανολόγος-Μηχανικός οχημάτων, Πραγματογνώμονας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ν. Λάρισας και ο Κακαμούκας Νικόλαος του Δημητρίου, καθηγητής με βαθμό Α Π. Ε., Μηχανολόγος -Μηχανικός οχημάτων, Πραγματογνώμονας. Αμφότεροι συνέταξαν την πραγματογνωμοσύνη μετά από εντολή της οικόγενειας Μήτσκα από τα Γιαννιτσά, η οποία έχασε την 23χρονη κόρη της Ιφιγένεια στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.
Στα έλαια σιλικόνης των μετασχηματιστών οφείλεται η φωτιά μετά την σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη σύμφωνα με ακόμα μια έκθεση πραγματογνωμοσύνης που έρχεται στο φως της δημοσιότητας μετά από αυτήν του Αναστασίου Δέδε, την οποία παρέδωσε τον Φεβρουάριο του 2024 στον Ανακριτή ο Βερβεσός, αποκρύπτοντας όσα έγραφε, εξακολουθώντας να μιλά για «μπάζωμα».
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, «η φωτιά, η οποία κατά την εκτίμησή μας αποτέλεσε και την αίτια στην οποία πολλοί επιβάτες της επιβατικής αμαξοστοιχίας απανθρακώθηκαν ξεκίνησε από τις ηλεκτρικές εκκενώσεις που δημιουργήθηκαν από την κοπή των καλωδίων τροφοδοσίας των ηλεκτράμαξων, τάσης 25.000 VOLT, σε συνδυασμό με τον έλαιοσιλικόνης των μετασχηματιστών που διασκορπίστηκε σε όλο τον τόπο του ατυχήματος. Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε διαμέσου των υλικών κατασκευής των βαγονιών όπως τα υφασμάτινα καθίσματα, την ξύλινη επένδυση τα πατώματα και τα πλαϊνά και το αφρολέξ των καθισμάτων».
Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες η έκθεση σημειώνει πως για την σύγκρουση ευθύνονται «ο σταθμάρχης του Σ. Σ. Λάρισας, ο οποίος: «Δεν χρησιμοποίησε την λειτουργία χάραξης (όπως ορίζεται από έγγραφο της Διεύθυνσης κυκλοφορίας του Ο. Σ. Ε.) η οποία θα εξασφάλιζε την πορεία του συρμού στη γραμμή ανόδου. Επίσης δεν έλεγξε καθόλου την κατάσταση του κλειδιού Νο 118 επί της γραμμής πριν την αναχώρηση από τον Σ.Σ. Λάρισας, ούτως ώστε στην πορεία του τρένου να συνεχίζει να κινείται στην γραμμή ανόδου και δεν εξέτασε την πορεία της αμαξοστοιχίας με κατεύθυνση προς Θεσ/νίκη μέσω του τοπικού πίνακα χειρισμών, που ήταν εντός της εμβέλειας του, ώστε να βεβαιωθεί για την σωστή κίνηση της επιβατικής αμαξοστοιχίας».
Επίπροσθετα, οι δύο πραγματογνώμονες αναφέρονται και στον μηχανοδηγό της επιβατικής αμαξοστοιχίας, ο οποίος «αφενός μεν δεν ενημέρωσε καθόλου τον σταθμάρχη του Σ.Σ. Λάρισας για την είσοδο της αμαξοστοιχίας στην γραμμή καθόδου έστω και με τα λιγοστά μέσα ενημέρωσης όπως τον ασύρματο, αφετέρου διότι ενώ συνειδητοποίησε ότι η φωτοσήμανση δεν λειτουργούσε καθόλου κατά τον προ του ατυχήματος χρόνο, συνέχιζε να κινείται στο ρεύμα καθόδου».
Ακόμη η έκθεση αναφέρεται στα συστήματα ασφαλούς κίνησης τα οποία περιλαμβάνουν τα συστήματα ελέγχου κατάληψης των γραμμών και τους φωτεινούς σηματοδότες τα οποία (συστήματα) δεν λειτουργούσαν. Στην περίπτωση που λειτουργούσαν ορθά τότε δεν θα συνέβαινε το τραγικό δυστύχημα. Επίσης ευθύνη φέρει και Ο ΟΣΕ.
Επίσης, δεν λειτουργούσε το σύστημα ETCS, το οποίο παρόλο ήταν εγκατεστημένο στις αμαξοστοιχίες, πρακτικά Δεν υπήρχε ποτέ. Στην περίπτωση που λειτουργούσε το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό σύστημα, δεν θα συνέβαινε το τραγικό δυστύχημα.
Ευθύνες καταλογίζονται και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ η οποία είχε την ευθύνη της συντηρήσεως των συρμών «καθότι δεν άσκησε την απαιτούμενη συντήρηση των συρμών, και ειδικότερα επί του καθίσματος στο 3ο βαγόνι στη θέση 67 στο οποίο καθόταν η 23χρονη άτυχη Ιφιγένεια Μήτσκα, το οποίο αποκολλήθηκε από τη βάση του και εκτινάχθηκε, με αποτέλεσμα η 23χονη να βρει τραγικό θάνατο».
Η τεχνική έκθεση πραγματογνωμοσύνης ξεκίνησε να συντάσσεται μετά την αυτοψία στον τόπο του ατυχήματος και τονέλεγχο των αμαξοστοιχιών, αριθμεί συνολικά 50 σελίδες και φέρει ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου 2023.
«Είναι πλήρως άκυρη, έγινε σε πολύ πρώιμο στάδιο» αναφέρει ο Σούρλας
«Πλήρως άκυρη», καθώς έγινε «σε πολύ πρώιμο στάδιο» χαρακτηρίζει ο δικηγόρος Στέλιος Σούρλας, την έκθεση πραγματογνωμοσύνης των κ.κ. Κακαμούκα Στυλιανού και Κακαμούκα Νικολάου, που είχαν οριστεί από την οικογένεια της Ιφιγένειας Μήτσκα, η οποία έχασε την ζωή της στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Η συγκεκριμένη έκθεση φέρει ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου 2023, με τον δικηγόρο που εκπροσωπεί τους συγγενείς της 23χρονης να επισημαίνει ότι θα ακολουθήσει αναθεώρησή της.
«Αναφορικά με έκθεση που προβάλλεται σήμερα σε διάφορα site η οποία έκανε λόγο για έλαια σιλικόνης στην εμπορική αμαξοστοιχία από τον πραγματογνώμονα κ. Κακαμούκα, ενημερώνω ότι είναι πλήρως άκυρη καθότι έγινε σε πολύ πρώιμο στάδιο (2023) χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψιν τα νέα σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν το πύρινο μανιτάρι (fireball) και θα ακολουθήσει αναθεώρηση της.
Είναι απαράδεκτο να προβάλλεται ως σημερινή η υπό αναθεώρηση έκθεση και να αποκρύπτεται σκοπίμως η ημεροχρονολογία της όπως έγινε και με τα βίντεο τα οποία αποκαλύφθηκαν σε πολύ μεταγενέστερο χρόνο χωρίς ωστόσο να προκύπτει ο ακριβής χρόνος που όντως καταγράφηκαν» έγραψε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος Στέλιος Σούρλας, ο οποίος εκπροσωπεί την οικογένεια της Ιφιγένειας.
Αναλυτικά η έκθεση
Σχετικά με την φωτιά που σημειώθηκε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα αναφέρεται στα συμπεράσματα: «Η φωτιά, η οποία κατά την εκτίμησή μας αποτέλεσε και την αίτια στην οποία πολλοί επιβάτες της επιβατικής αμαξοστοιχίας απανθρακώθηκαν ξεκίνησε από τις ηλεκτρικές εκκενώσεις που δημιουργήθηκαν από την κοπή των καλωδίων τροφοδοσίας των ηλεκτράμαξων, τάσης 25.000 VOLT, σε συνδυασμό με τον έλαιο σιλικόνης των μετασχηματιστών που διασκορπίστηκε σε όλο τον τόπο του ατυχήματος. Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε διαμέσου των υλικών κατασκευής των βαγονιών όπως τα υφασμάτινα καθίσματα, την ξύλινη επένδυση τα πατώματα και τα πλαϊνά και το αφρολέξ των καθισμάτων».
Σύμφωνα με την έκθεση, ευθύνες για την τραγωδία στα Τέμπη, φέρουν οι εξής:
«A) O σταθμάρχης του Σ. Σ. Λάρισας, ο οποίος:
Δεν χρησιμοποίησε τη λειτουργία χάραξης (όπως ορίζεται από έγγραφο της Διεύθυνσης κυκλοφορίας του Ο. Σ. Ε.) η οποία θα εξασφάλιζε την πορεία του συρμού στη γραμμή ανόδου.
Δεν ΕΛΕΓΞΕ ΚΑΘΟΛΟΥ την κατάσταση του κλειδιού Νο 118 επί της γραμμής πριν την αναχώρηση από τον Σ.Σ. Λάρισας, ούτως ώστε στην πορεία του τρένου να συνεχίζει να κινείται στη γραμμή ανόδου.
Δεν εξέτασε την πορεία της αμαξοστοιχίας με κατεύθυνση προς Θεσ/νίκη μέσω του τοπικού πίνακα χειρισμών, που ήταν εντός της εμβέλειας του, ώστε να βεβαιωθεί για τη σωστή κίνηση της επιβατικής αμαξοστοιχίας.
Β) Ο Μηχανοδηγός της επιβατικής αμαξοστοιχίας, ο οποίος αφενός μεν δεν ενημέρωσε καθόλου τον σταθμάρχη του Σ.Σ. Λάρισας για την είσοδο της αμαξοστοιχίας στη γραμμή καθόδου έστω και με τα λιγοστά μέσα ενημέρωσης όπως τον ασύρματο, αφετέρου διότι ενώ συνειδητοποίησε ότι η φωτοσήμανση δεν λειτουργούσε ΚΑΘΟΛΟΥ κατά τον προ του ατυχήματος χρόνο, συνέχιζε να κινείται στο ρεύμα καθόδου.
Γ) Τα συστήματα ασφαλούς κίνησης τα οποία περιλαμβάνουν τα συστήματα ελέγχου κατάληψης των γραμμών και τους φωτεινούς σηματοδότες τα οποία (συστήματα) ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ. Στην περίπτωση που λειτουργούσαν ορθά τότε δεν θα συνέβαινε το τραγικό δυστύχημα.
Επίσης, ευθύνη φέρει και Ο ΟΣΕ. Επίσης, δεν λειτουργούσε το σύστημα ETCS, το οποίο παρόλο ήταν εγκατεστημένο στις αμαξοστοιχίες, πρακτικά ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΟΤΕ. Στην περίπτωση που λειτουργούσε το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό σύστημα, δεν θα συνέβαινε το τραγικό δυστύχημα.
Δ) Ευθύνεται και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ η οποία είχε την ευθύνη της συντηρήσεως των συρμών καθότι ΔΕΝ ΑΣΚΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ επί των συρμών και ειδικότερα επί του καθίσματος στο 3ο βαγόνι στη θέση 67 στο οποίο καθόταν η 23χρονη άτυχη ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΜΗΤΣΚΑ η οποία ένεκα της ελλιπούς συντηρήσεως αυτό αποκολλήθηκε από τη βάση του και εκτινάχθηκε η Ιφιγένεια Μήτσκα με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.
Ε) Κάθε τρίτος ο οποίος είχε την ευθύνη για την άσκηση εποπτείας και ελέγχου σωστής λειτουργίας και συντηρήσεως του σιδηροδρομικού δικτύου και των συρμών».