Κατηγορούμενα για παράβαση καθήκοντος σχετικά με τον έλεγχο της καθυστέρησης υλοποίησης της σύμβασης 717 της ΕΡΓΟΣΕ, που συνδέεται με το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, είναι δύο στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), η δίκη των οποίων ξεκίνησε σήμερα, αλλά διέκοψε για τις 24 Απριλίου.
Η δίκη διεξήχθη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, με την αίθουσα να είναι ασφυκτικά γεμάτη από συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας. Το Δημόσιο, όμως, αποφασίστηκε να μην παραστεί, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Οι συγγενείς υποστηρίζουν ότι η μη εκτέλεση της σύμβασης 717 επέδρασε καθοριστικά στην ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου.
Η κατηγορία κατά των ελεγκτών της ΕΑΔ
Οι δύο κατηγορούμενοι ελεγκτές φέρονται να ενήργησαν κατά τρόπο που «ωφέλησε παράνομα τους υπαιτίους», αποτρέποντας την απόδοση ποινικών ευθυνών για το ανεκτέλεστο έργο. Το πόρισμα της ΕΑΔ είχε καταλήξει τον Σεπτέμβριο του 2021, ότι δεν υπήρξε καταλογισμός, παρά τις καθυστερήσεις και τις κακοτεχνίες που οδήγησαν στην τραγωδία.
Ζήτημα παράστασης του Δημοσίου
Κεντρικό θέμα στη δίκη αποτέλεσε η απουσία του Δημοσίου από την κατηγορία. Ο πάρεδρος του ΝΣΚ υπερασπίστηκε τον έναν κατηγορούμενο, ενώ οι συγγενείς των θυμάτων υποστήριξαν ότι η άρνηση παραστάσεως του Δημοσίου συνιστά παράβαση καθήκοντος. Η πλευρά της Εισαγγελίας αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα επανάκλησης του Δημοσίου, παρά τις ενστάσεις των συγγενών.
Σφοδρή κριτική από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου
Η δικηγόρος συγγενών Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε την ΕΑΔ για «συγκάλυψη των επίορκων της ΕΡΓΟΣΕ και ζήτησε από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, να πάρει θέση.
«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να καταργεί την υποχρέωση του κράτους να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον», τόνισε, χαρακτηρίζοντας την υπηρεσία «κυβερνητική υπηρεσία συγκαλύψεως».
Η θέση της υπεράσπισης
Ο δικηγόρος ενός εκ των κατηγορουμένων, Χρήστος Βρούστης, τόνισε ότι ο εντολέας του εκπλήρωσε πλήρως τα καθήκοντά του και αρνήθηκε την κατηγορία, χαρακτηρίζοντας τη δίωξη νομικά αβάσιμη.
Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί στις 24 Απριλίου, με ανοιχτό το ζήτημα της κλήτευσης του Δημοσίου.