Σάββατο, 13 Απριλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Συναγερμός για τη γρίπη της καμήλας

Μοιραστείτε το

Προειδοποίηση προς τους φιλάθλους που επιστρέφουν από το Κατάρ να έχουν το νου τους για τα συμπτώματα που προκαλεί η «γρίπη της καμήλας», εξέδωσε η αρμόδια βρετανική υγειονομική Αρχή, εν αναμονή των πρώτων φιλάθλων που έχουν πάρει τον δρόμο του γυρισμού.

Η νόσος, που επιστημονικά αποκαλείται αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS), προκαλεί πυρετό, βήχα, δύσπνοια και έμετο. Μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους από την στενή επαφή με τις καμήλες, σύμφωνα με την Βρετανική Αρχή Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA).

Όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, η Αρχή απέστειλε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα και στους βρετανούς γιατρούς. Σε αυτό τους συνιστά να βρίσκονται «σε εγρήγορση» για το ενδεχόμενο να παρουσιάσουν ύποπτα συμπτώματα οι φίλαθλοι που επιστρέφουν στην πατρίδα τους.

«Ο κίνδυνος λοιμώξεως για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ χαμηλός. Ενδέχεται όμως να είναι υψηλότερος για εκείνους με έκθεση σε συγκεκριμένους παράγοντες υψηλού κινδύνου στην εν λόγω περιοχή (το Κατάρ), όπως στις καμήλες», αναφέρει το σημείωμα.

Και εξηγεί ότι «το σύνδρομο MERS μπορεί να μεταδοθεί με την στενή επαφή με καμήλες ή με την κατανάλωση προϊόντων καμήλας, π.χ. μη παστεριωμένο γάλα».

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η γρίπη της καμήλας μεταδίδεται με τα σταγονίδια από τους ασθενείς.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες από το Κατάρ, όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου (Μουντιάλ) αναφέρουν ότι πολλοί φίλαθλοι έχουν κάνει περιπάτους με καμήλες κατά την παραμονή τους εκεί.

Πιο επικίνδυνη από τον COVID

Η γρίπη της καμήλας προκαλείται από έναν κορωνοϊό, διαφορετικό από εκείνον της COVID-19 και εκείνους των κοινών κρυολογημάτων. Ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά το 2012. Έκτοτε, έχουν καταγραφεί περίπου 2.600 περιστατικά σε 27 χώρες του κόσμου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Δυστυχώς, η νόσος έχει ποσοστό θνησιμότητας σχεδόν 35%. Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι 858 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από τη γρίπη της καμήλας και τις επιπλοκές της.

Η σοβαρή μορφή του συνδρόμου MERS μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια και να οδηγήσει σε διασωλήνωση και νοσηλεία στην εντατική. Αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρή νόσο διατρέχουν, σύμφωνα με τον ΠΟΥ:

  • Οι ηλικιωμένοι
  • Όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Οι πάσχοντες από ορισμένα χρόνια νοσήματα

Στα χρόνια νοσήματα υψηλού κινδύνου συμπεριλαμβάνονται:

  • Η νεφρική νόσος
  • Ο καρκίνος
  • Οι χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων
  • Η υπέρταση
  • Η καρδιαγγειακή νόσος
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.