«Στρατηγική» από την πολιτεία για τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία ζητά ο ΣΕΚΠΥ

Σαφή προσδιορισμό και θεσμοθέτηση του ποσοστού συμμετοχής της εγχώριας βιομηχανίας στους αμυντικούς εξοπλισμούς καθώς και τη δημιουργία ενός κρατικού φορέα χάραξης στρατηγικής για την προώθηση των επενδύσεων στον τομέα, ζητεί ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ).

Όπως επεσήμανε χθες, απευθυνόμενος προς εκπροσώπους του Τύπου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2025, ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ, Αναστάσιος Ροζολής, η σύσταση ενός κρατικού φορέα, με τη μορφή είτε γενικής γραμματείας, είτε υφυπουργείου αμυντικών εξοπλισμών, θα προσφέρει την απαραίτητη καθοδήγηση στις εταιρίες του κλάδου ώστε να επενδύσουν με τον πλέον κατάλληλο τρόπο, με πολλαπλασιαστικά οφέλη συνολικά για την ελληνική βιομηχανία και την οικονομία.

Επικαλέστηκε, δε, τόσο το Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού (ΕΜΠΑΕ) ύψους 25 δισ. ευρώ που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση, όσο και τα δεκάδες δισ. ευρώ (150+650 δισ. ευρώ) τα οποία κινητοποιεί η ΕΕ για αμυντικούς εξοπλισμούς, όπως και τα 500 δισ. ευρώ (400 για άμυνα και 100 για υποδομές) που έχει εγκρίνει η Γερμανία, ως σπάνια ευκαιρία αναβίωσης της βιομηχανίας στην Ελλάδα, συνολικά και όχι μόνον του αμυντικού της σκέλους.

Πρόκειται για μία «ιστορική ευκαιρία» σημείωσε ο κ.Ροζολής, καλώντας την κυβέρνηση για τη δημιουργία του παραπάνω φορέα και την στελέχωσή του με νομικούς οι οποίοι θα έχουν εξειδίκευση στις συμβάσεις, με πρόσωπα που θα γνωρίζουν το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, (ΥΠΕΞ), με επιστημονικό προσωπικό, μηχανικούς και άλλους, που θα υποβοηθήσουν την προώθηση της καινοτομίας καθώς, φυσικά και με στρατιωτικούς, οι οποίοι θα γνωρίζουν τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Επίσης ζήτησε θεσμοθέτηση του ποσοστού εγχώριας συμμετοχής στα εξοπλιστικά προγράμματα καθώς και διευκρίνησή του ανά τομέα δραστηριότητας, καθώς, όπως είπε, η συμμετοχή στην ναυπήγηση πλοίων, για παράδειγμα, μπορεί να ανέλθει από το μεταλλικό της σκέλος και μόνον, σε ποσοστό 40% της κατασκευής ενώ η παραγωγή πυραύλων, μπορεί να φέρει διαφορετική ποσόστωση.

Η χώρα μας βρίσκεται ενώπιον μίας ιστορικής ευκαιρίας, η οποία απαντάται περίπου κάθε 50 χρόνια, είπε ο κ.Ροζολής, αναφερόμενος στην επανεκκίνηση των στρατιωτικών εξοπλισμών, ενώ προ 40 ετών, με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, εκτιμάτο ότι έφθασε το τέλος των πολεμικών συρράξεων στην Γηραιά Ήπειρο.

Αναφέρθηκε δε στο παράδειγμα της γείτονος Τουρκίας, η οποία ανέπτυξε, εξαιτίας του εμπάργκο εξοπλισμών που της είχε επιβληθεί, ισχυρή αμυντική βιομηχανία, με εντυπωσιακό εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως αντιστοίχως και του Ισραήλ, δυο κρατών που διαθέτουν αντίστοιχους φορείς χάραξης στρατηγικής του τομέα, υπό την καθοδήγηση των πολιτικών τους ηγεσιών. «Απαιτείται χάραξη στρατηγικής αλλά και κανόνων» που θα διέπουν τις επενδύσεις στον τομέα, είπε ο κ.Ροζολής, κάτι το οποίο εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχθεί ενός εξαμήνου, στον βαθμό που υπάρχει η πολιτική βούληση για αυτό.

Όπως πρόσθεσε, η δυναμική και οι προϋποθέσεις ανάπτυξης του κλάδου καταδεικνύονται και από την αυξημένη συμμετοχή των εταιριών μελών του ΣΕΚΠΥ στην εφετινή DEFEA, που ανήλθε σε 203 έναντι μόλις 140 στην προηγούμενη διοργάνωση, το 2023.

«Σήμερα η Metlen είναι η μόνη εταιρία στον κόσμο που παράγει το σώμα και τμήμα του πύργου των τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης Leopard», είπε ο κ.Ροζολής, όπως και η Sunlight, μπαταρίες υποβρυχίων», καταδεικνύοντας ορισμένες από τις δυνατότητες και τα επιτεύγματα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή