Στη Βουλή οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ – Με τροπολογία Σταϊκούρα δρομολογούνται απολύσεις και παύση λειτουργίας

Ραντεβού έξω από τη Βουλή έδωσαν σήμερα Τρίτη 14/06 οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, καθώς, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη προσφυγή τους κατά των ομαδικών απολύσεων, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία με την οποία εξουσιοδοτείται ο ειδικός διαχειριστής της μεταλλουργίας να προχωρήσει στην απόλυση και αποζημίωση του συνόλου των εργαζομένων της μεταλλουργίας.

Η τροπολογία «οδηγεί σε πέντε μήνες το πολύ και τον τελευταίο εργαζόμενο της ΛΑΡΚΟ από την άμεση αεργία, στην μακροχρόνια ανεργία, κλέβει τον μόχθο μιας ζωής και μαραζώνει τον τόπο μας», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

Η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ προβλέπει:

  • Τη δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προχωρήσει στην απόλυση και των 1.060 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και στον προσδιορισμό των αποζημιώσεών τους που θα καλυφθούν από το Δημόσιο.
  • Τη δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προβεί στη σύναψη μηνιαίων ή διμηνιαίων συμβάσεων ορισμένου χρόνου όσο συνεχίζεται η ειδική διαχείριση και για διάστημα μέχρι πέντε μηνών. Οι δαπάνες πάλι θα καλυφθούν από το Δημόσιο.
  • Την ένταξη των απολυόμενων της ΛΑΡΚΟ άνω των 55 ετών σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης, συγχρηματοδοτούμενα ή από εθνικούς πόρους, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέχρι τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για τη λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος και για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα επτά χρόνια.
  • Την κατάρτιση ειδικών προγραμμάτων στήριξης για ευάλωτους απολυόμενους που δεν εντάσσονται στην παραπάνω κατηγορία, με χρηματοδότηση από πόρους του «Ευρωπαϊκού Ταμείου Παγκοσμιοποίησης για απολυμένους».
  • Το σχέδιο αυτό έχει εξ αρχής απορριφθεί από τους εργαζόμενους, που γι’ αυτό άλλωστε έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, ενώ έχουν καταθέσει προτάσεις για ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ με πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Το κυβερνητικό σχέδιο μαζικής απόλυσης επανέρχεται τώρα τελεσιγραφικά, τόσο ως κυνικός εκβιασμός προς τους εργαζόμενους, όσο και ως εξαπάτηση του δικαστηρίου, που την ερχόμενη Παρασκευή, 17 Ιουνίου θα βρεθεί προ τετελεσμένων, εφόσον η τροπολογία έχει ψηφιστεί.

Εν τω μεταξύ, στο μέτωπο της πώλησης της ΛΑΡΚΟ, με τους παράλληλους διαγωνισμούς από ΤΑΙΠΕΔ και Ειδική Διαχείριση, η κυβέρνηση τηρεί σιγή ασυρμάτου, καθώς η τελευταία εκ παρατάσεως προθεσμία, στις 5 Ιουνίου, πέρασε χωρίς την παραμικρή πληροφορία για το αν ο μοναδικός ενδιαφερόμενος, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ –AD Holdings κατέθεσε δεσμευτική προσφορά.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή