Στη φυλακή οδηγείται η γνωστή επιχειρηματίας Μαρίνα Ελευθερουδάκη

Η επιχειρηματίας Μαρίνα Ελευθερουδάκη που συνελήφθη χθες για ακάλυπτες επιταγές θα οδηγηθεί στο σωφρονιστικό κατάστημα Ελαιώνα Θηβών προκειμένου να εκτίσει την ποινή της.

Συγκεκριμένα, η 64χρονη συνελήφθη χτες το μεσημέρι στο Παλαιό Ψυχικό, την ώρα που διέσχιζε την οδό Διαμαντοπούλου.

Αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής την παρακολουθούσαν επί ημέρες, μέχρι να προχωρήσουν στη σύλληψή της, καθώς σε βάρος της εκκρεμούσε ένταλμα για 22 ανεκτέλεστες καταδικαστικές αποφάσεις για αδικήματα, όπως: Παράβαση της νομοθεσίας περί επιταγών, μη καταβολή εργατικών εισφορών με συνολική ποινή φυλάκισης 24 έτη και 11 μήνες και συνολική χρηματική ποινή 38.800 ευρώ.

Σύμφωνα με τα ενημερωτικά σημειώματα της αστυνομίας: «Η ανωτέρω συλληφθείσα τυγχάνει επιχειρηματίας (αναφέρεται το αντικείμενο) στην περιοχή των Αθηνών εξέδιδε κατ’ εξακολούθηση ακάλυπτες επιταγές προς εξόφληση οικονομικών υποχρεώσεων της εν λόγω επιχείρησης, δεν κατέβαλλε έγκαιρα τις δεδουλευμένες αποδοχές των υπαλλήλων καθώς και τις προβλεπόμενες εργοδοτικές εισφορές στους ασφαλιστικούς φορείς ΙΚΑ και εισφορές ασφάλισης των εργαζομένων».

Η αρχή και η «ένδοξη» πορεία

Στην πορεία της, η οικογένεια Ελευθερουδάκη έζησε ένδοξες εποχές, κυριαρχώντας στην αγορά, ωστόσο η συνέχεια ήταν αρνητική, αναγκάζοντας αρχικά στον περιορισμό του δικτύου καταστημάτων και τελικά στο λουκέτο του τελευταίου εμβληματικού «σημείου αναφοράς», επί της οδού Πανεπιστημίου. Ήταν πριν από σχεδόν έξι χρόνια, στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, όταν έκλεισε αυτό το τελευταίο κατάστημα του Ελευθερουδάκη, «παγιδεύοντας» πίσω από τα ρολά μια ιστορία 118 χρόνων -από το 1898, που ο Κωνσταντίνος Ελευθερουδάκης έβαλε τον θεμέλιο λίθο της ομώνυμης επιχείρησης.

Ο Κωνσταντίνος Ελευθερουδάκης αρχικά ήταν εργαζόμενος και μετά συνεταίρος στο διεθνές βιβλιοπωλείο Μπεκ και Μπαρτ της οδού Μητροπόλεως. Από το 1918 άνοιξε το πρώτο δικό του κατάστημα στην πλατεία Συντάγματος, γωνία Σταδίου και Καραγεώργη Σερβίας που εξελίχθηκε σε έναν πραγματικό ναό του βιβλίου. «Έλαμπε ολόκληρο, γινόταν ένας κόσμος πέρα από τον κόσμο» όπως έγραψε κάποτε ο Άγγελος Τερζάκης για το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο της Αθήνας.

Ο Κ. Ελευθερουδάκης συνέθεσε την πρωτοποριακή για την εποχή της και όχι μόνο, 24τόμη ελληνική εγκυκλοπαίδεια και ο γιος του Γιώργος ανέπτυξε την μηχανογράφηση της εταιρείας και ιδιαίτερα το επιστημονικό και ξενόγλωσσο τμήμα της.

Το 1962 το βιβλιοπωλείο μεταφέρθηκε στην οδό Νίκης, όπου παρέμεινε για περισσότερα από 30 χρόνια. Με τον πρόωρο θάνατο του Γιώργου Ελευθερουδάκη, η γυναίκα του Βιργινία ανέλαβε τα ηνία και υπήρξε άξια συνεχιστής του έργου του ιδρύοντας το πρώτο υποκατάστημα στον Πύργο Αθηνών και βάζοντας με αυτόν τον τρόπο τα θεμέλια για την μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας μέσω αλυσίδας τουλάχιστον 16 καταστημάτων σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης κ.ά.

Το 1995 ήταν ένα έτος-σταθμός, με την τολμηρή απόφαση για τη δημιουργία του πρώτου οκταώροφου βιβλιοπωλείου στην Ελλάδα -επί της Πανεπιστημίου- συνολικής επιφάνειας 2.300 τ.μ., που είχε τα πάντα, «δικαιώνοντας» το επαναλαμβανόμενο motto πολλών δεκαετιών των πελατών, ότι «μόνο στον Ελευθερουδάκη θα μπορέσω να το βρω».

Η οικονομική κρίση

Όταν η χώρα μπήκε στην οικονομική κρίση η επιχείρηση, έχοντας περάσει στα χέρια της τρίτης γενιάς της οικογένειας, με τη Σοφίκα και τη Μαρίνα Ελευθερουδάκη στο «τιμόνι», βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Άρχισαν τα λουκέτα σε καταστήματα στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως του Πύργου των Αθηνών, της Γλυφάδας, της Κηφισιάς, της Μυκόνου.

Το εγχείρημα με το flagship store της Πανεπιστημίου κράτησε με μεγάλες δυσκολίες μέχρι το 2011, για να ακολουθήσει η αναζήτηση νέας στέγης. Ήδη σε εκείνη τη χρήση ο κύκλος εργασιών είχε μειωθεί στα 9,5 εκατ. ευρώ από 14,5 εκατ. ευρώ το 2010, -δηλαδή κατά 5 εκατ. ευρώ σε ένα χρόνο-, με τις ζημίες να αυξάνονται (στα 3,4 εκατ. ευρώ) και τις υποχρεώσεις να ξεπερνούν τα 21 εκατ. ευρώ.

Η μετακόμιση που έγινε το 2013, -και πάλι στην Πανεπιστημίου-, έμελλε να είναι και η τελευταία καθώς η παρατεταμένη και βαθιά ύφεση, σε συνδυασμό με τη χαριστική βολή των capital controls δεν επέτρεψαν τη διατήρηση ούτε αυτού του «ύστατου οχυρού». Ακολουθώντας έτσι την τύχη άλλων μεγάλων ονομάτων του χώρου, όπως η «Εστία», ο «Παπασωτηρίου», ο «Φλωράς».

Πριν πέσουν τα ρολά όσον αφορά τα φυσικά καταστήματα, η οικογένεια Ελευθερουδάκη έστειλε το δικό της αποχαιρετιστήριο μήνυμα: «Κλείνουμε το βιβλιοπωλείο μας και σκεφτόμαστε “έξω από το κουτί”, συμμετέχουμε στο διεθνή προβληματισμό με θέμα το βιβλίο και προετοιμαζόμαστε για το επόμενο μας “βιβλιοπωλείο”, αλλά αρνούμαστε να το κάνουμε, όσο δεν υπάρχει θετικό και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή