Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες το χαρτοφυλάκιο έργων της Volterra

Μοιραστείτε το

Μπαράζ ενίσχυσης σε όλα τα μέτωπα για τη ΔΕΗ που ανακοίνωσε, την εξαγορά του  χαρτοφυλακίου αιολικών έργων της Volterra. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, όπως έχει κάνει πλέον ξεκάθαρο η διοίκηση της εταιρείας έχει θέσει ως στόχο να φτάσει σε μερίδιο αγοράς της τάξης του 40% μέχρι το 2026, αναπτύσσοντας 1,5GW έργων μέσα στην επόμενη τριετία. Παράλληλα συνεχίζει τις κατασκευές και μέσω νέων έργων  αναμένεται μέχρι το τέλος του 2022 να ξεπεράσει σε ισχύ τα 500MW.

     

Η ανακοίνωση που επιβεβαίωσε τη μεγάλη συμφωνία, επεσήμανε ότι η Volterra, 100% θυγατρική της ΑΒΑΞ, προέβη σε δεσμευτική συμφωνία για την πώληση της συμμετοχής της σε χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνολικής ισχύος 112MW, στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αγόρασε το 55% των μετοχών της Volterra K-R ΑΕ και της Volterra ΛΥΚΟΒΟΥΝΙ ΑΕ, στις οποίες είναι ήδη μέτοχος σε εκάστη εταιρεία κατά 45% από το 2019.  Η Volterra K-R ΑΕ και η Volterra ΛΥΚΟΒΟΥΝΙ ΑΕ κατέχουν εν λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 69,7MW στην Αιτωλοακαρνανία και τη Βοιωτία. Επίσης, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξαγοράζει το 100% της Ηλιοφάνεια ΑΕ η οποία κατέχει ένα εν λειτουργία φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 2,7 ΜW στη Βοιωτία, καθώς και τις εταιρείες Volterra ΔΟΥΚΑΣ ΑΕ και Volterra ΚΟΥΚΟΥΛΙ ΑΕ που έχουν στην κατοχή τους αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 39,5ΜW, των οποίων η κατασκευή πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα.

Η  συναλλαγή αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης ύψους 133 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε ορισμένες συνήθεις εγκρίσεις, οι οποίες αναμένεται να ληφθούν το προσεχές διάστημα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, δήλωσε ότι “η ΔΕΗ έχει δεσμευτεί να ηγηθεί της ενεργειακής μετάβασης στη χώρα, μέσω του πράσινου μετασχηματισμού του ομίλου. Η συνεχής διεύρυνση του χαρτοφυλακίου μας οδηγεί στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μας. Η σημερινή συμφωνία σηματοδοτεί ένα ακόμη ορόσημο”.

Από τη Volterra, ο  Διευθύνων Σύμβουλος Πάνος Νίκου, δήλωσε σχετικά ότι  “είναι μια συμφωνία  win-win  και αποτελεί υλοποίηση μέρους της στρατηγικής  μας. Η Volterra, από τις πιο παλιές εταιρίες του κλάδου ενέργειας, συνεχίζει την δραστηριότητά της στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας  καθώς και στη χονδρική και λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Βαδίζουμε με συντεταγμένες κινήσεις προς το μέλλον”.

Με τη συναλλαγή η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αποκτά ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ άνω των 110 MW, το οποίο βοηθά και στη σημαντική αύξηση του συνολικού χαρτοφυλακίου της αλλά και στη διαφοροποίηση αυτού με προσθήκη μεγάλου μέρους αιολικών πάρκων. Επιτυγχάνεται διαφοροποίηση κινδύνου του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ με προσθήκη σημαντικής ισχύος αιολικών πάρκων η οποία συμπληρώνει το σημαντικό χαρτοφυλάκιο Φ/Β πάρκων και υδροηλεκτρικών έργων που κατέχει ο Όμιλος. Με τη συμφωνία εξασφαλίζεται η ανάπτυξη και άμεση κατασκευή επιπλέον 40 MW αιολικών πάρκων σε ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές δεδομένων των πληθωριστικών πιέσεων που επικρατούν στην αγορά τη δεδομένη χρονική στιγμή.  Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει ήδη προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 150 εκατ. για την κεφαλαιακή ενίσχυσή της ενόψει της χρηματοδότησης του επιχειρηματικού της σχεδίου.

Η ανάπτυξη δεν σταματά εδώ για την ΔΕΗ, που έχει θέσει υψηλούς στόχους για την επόμενη ημέρα στις ΑΠΕ.  Στις προτεραιότητες της ΔΕΗ περιλαμβάνεται η σύναψη συμφωνίας με εταίρο για ανάπτυξη στην αγορά των offshore αιολικών. Γνώστες της αγοράς επισημαίνουν ότι έχει ήδη ανοίξει κύκλο επαφών και συζητήσεων με αρκετές εταιρείες που πληρούν το προφίλ του συνεργάτη που αναζητά η εταιρεία, δηλαδή να έχει μεγάλο μέγεθος, εμπειρία και τεχνογνωσία γύρω από τον τομέα των offshore αιολικών. Παράλληλα, έμφαση δίνεται και σε πιθανές εξαγορές ή συνεργασίες στα Βαλκάνια. Χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία όπου θεωρείται ότι υπάρχει ελκυστικό περιβάλλον και σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου των ΑΠΕ. Τέλος, προχωρά και η συνεργασία με το γερμανικό ενεργειακό κολοσσό RWE και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους το πρώτο κοινό έργο των δύο εταιρειών, ισχύος 200MW.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.