Σε ποιες παραλίες της Αττικής απαγορεύεται η κολύμβηση
Η κολύμβηση στις ακτές της Αττικής είναι για πολλούς συνώνυμη με την ανάσα δροσιάς που χρειάζεται η πόλη τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι θαλάσσιες περιοχές κατάλληλες για μπάνιο, καθώς ορισμένα σημεία δεν πληρούν τα προβλεπόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υδάτων κολύμβησης.
Με εγκύκλιο, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, υπενθυμίζει την απαγόρευση της κολύμβησης σε συγκεκριμένες θαλάσσιες ζώνες της Περιφέρειας Αττικής, με ξεκάθαρο στόχο: την προστασία της δημόσιας υγείας.
Η απαγόρευση δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Αντίθετα, λειτουργεί προληπτικά, ώστε να περιοριστεί η έκθεση των λουομένων σε πιθανούς μικροβιολογικούς και χημικούς κινδύνους, ιδίως σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνται λιμάνια, ναυπηγεία ή υπάρχουν εκβολές αγωγών ομβρίων και λυμάτων. Παράλληλα, τονίζεται ότι η σχετική απόφαση είναι «δυναμική» και μπορεί να τροποποιείται ανάλογα με τις συνθήκες που διαμορφώνονται στις ακτές κολύμβησης και τα αποτελέσματα των ελέγχων.
Σε ποιες παραλίες της Αττικής απαγορεύεται η κολύμβηση
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η κολύμβηση απαγορεύεται στις παρακάτω περιοχές, οι οποίες είτε σχετίζονται με λιμενικές/βιομηχανικές δραστηριότητες είτε βρίσκονται κοντά σε πιθανές πηγές ρύπανσης:
Λιμάνια, ναυπηγεία και ζώνες αγκυροβολίας
– Σε όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία και διαλυτήρια πλοίων.
– Σε όλη την περιοχή από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι και το Πέραμα.
– Σε όλη την περιοχή Σκαραμαγκά μέχρι και την παραλία Ασπροπύργου.
Οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται από αυξημένη ναυτιλιακή κίνηση και βιομηχανική δραστηριότητα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα των νερών και την ασφάλεια των λουομένων.
Ειδικά σημεία στον Πειραιά και πέριξ
– Στα Λιμάνια Σκαφάκι, Σταυρού της Ακτής Θεμιστοκλέους, στο λιμανάκι της Σχολής Δοκίμων και σε ακτίνα 100 μέτρων εκατέρωθεν του Κέντρου MIRAMARE.
– Στην περιοχή από το βόρειο άκρο Μικρολίμανου μέχρι και την ακτή Ξηροτάγαρου (όριο μαρίνας).
Πρόκειται για τμήματα με έντονη λιμενική/μαρινακή χρήση, όπου η κολύμβηση μπορεί να είναι επικίνδυνη τόσο λόγω ποιότητας νερού όσο και λόγω αυξημένης κυκλοφορίας σκαφών.
Παράκτιες ζώνες με ρέματα και αγωγούς
– Στο αριστερό σημείο της ακτής «ΕΔΕΜ», πλησίον του εστιατορίου «ΕΔΕΜ», καθώς και 100 μέτρα εκατέρωθεν των εκβολών του ρέματος Πικροδάφνης.
– Σε ζώνη 50 μέτρων εκατέρωθεν των στομίων εκβολής όλων των αγωγών ομβρίων.
– Σε ζώνη 200 μέτρων εκατέρωθεν των στομίων εκβολής των αγωγών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού λυμάτων και κάθε άλλης παρόμοιας εκβολής, σύμφωνα με τις νομαρχιακές αποφάσεις καθορισμού αποδέκτη, όπου τοποθετούνται τοπικές απαγορευτικές πινακίδες ή προτείνεται σχετική σήμανση από τις τοπικές υγειονομικές αρχές.
Τα σημεία αυτά απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, επειδή μετά από βροχοπτώσεις ή σε περιόδους αυξημένων απορροών είναι πιθανό να μεταφέρονται ρύποι στη θάλασσα.
Λαύριο και ανατολική Αττική
– Στην περιοχή των Ναυπηγείων και του λιμένος όρμου Λαυρίου μέχρι τη ΔΕΗ, με εξαίρεση την περιοχή που αρχίζει από την ακτή Χέλμη και συνεχίζεται μέχρι την περιοχή Θωρικού (Ακτή Θεάτρου).
– Στη Ραφήνα, σε όλο το μήκος της εξωτερικής πλευράς του προσήνεμου μώλου του λιμανιού.
– Σε ζώνη 200 μέτρων από τα σημεία εκβολής των αγωγών των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού στις περιοχές Νέας Μάκρης και Μαραθώνα, και ειδικότερα στις κατασκηνώσεις ΘΑΛΑ και στις κατασκηνώσεις Αεροπορίας-ΘΑΑ. Στην απαγόρευση δεν περιλαμβάνεται η ακτή κολύμβησης του ΚΕΔΑ/Ζ.
– Στην περιοχή του Ασωπού ποταμού, 200 μέτρα εκατέρωθεν της εκβολής του.
Ειδικά στις περιοχές κοντά σε εκβολές, ο κανόνας της απόστασης (50μ. ή 200μ., ανάλογα με το είδος της εκβολής) λειτουργεί ως σαφής οδηγός για την ασφάλεια των λουομένων.
Τι προβλέπεται για τη σήμανση και τον έλεγχο των ακτών
Η εγκύκλιος δίνει έμφαση στον συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών. Οι Διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου των Περιφερειακών Ενοτήτων της Αττικής καλούνται να συνεργαστούν με:
– τους εκπροσώπους των ΟΤΑ,
– τις αρμόδιες Λιμενικές Αρχές,
– και τους αντίστοιχους φορείς/οργανισμούς όπου απαιτείται,
ώστε να εφαρμόζονται έγκαιρα τα αναγκαία προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα από τους υπόχρεους, μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες και στο πλαίσιο των υγειονομικών διατάξεων.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στους βασικούς όρους υγιεινής στις οργανωμένες ακτές: αποδυτήρια, αποχωρητήρια, ντους, δοχεία συλλογής απορριμμάτων και γενικότερα υποδομές που συμβάλλουν τόσο στην άνεση όσο και στην υγειονομική ασφάλεια.
Παράλληλα, για τις περιπτώσεις που μια ακτή κρίνεται ακατάλληλη, υπογραμμίζεται η ανάγκη άμεσης και ευκρινής σήμανσης. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει την ευθύνη να τοποθετεί απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κρίθηκαν μη ασφαλή για κολύμβηση, αφού ενημερωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι Λιμενικές Αρχές, από την πλευρά τους, καλούνται να επιτηρούν τα σημεία, ώστε οι πινακίδες να τοποθετούνται σωστά και να μην καταστρέφονται ή απομακρύνονται.
Γιατί η απόφαση είναι «δυναμική»
Η ποιότητα των νερών κολύμβησης δεν είναι στατική. Μπορεί να επηρεαστεί από καιρικά φαινόμενα, εποχική επιβάρυνση, τεχνικές βλάβες, αυξημένες απορροές ή νέες πηγές ρύπανσης. Γι’ αυτό υπενθυμίζεται η ανάγκη εντατικοποίησης:
– του συστηματικού δειγματοληπτικού ελέγχου των υδάτων κολύμβησης,
– και της παρακολούθησης πιθανών πηγών ρύπανσης (όπως εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων).
Στόχος είναι η εξυγίανση του περιβάλλοντος και, πάνω απ’ όλα, η διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης