Σχέδιο αποσυμφόρησης της Κρήτης από μετανάστες: Μεταφέρονται σε δομές στην ενδοχώρα, προβληματισμός και ανησυχία στο νησί

Σε εφαρμογή βρίσκεται το σχέδιο αποσυμφόρησης της Κρήτης, μετά τις πρόσφατες μαζικές αφίξεις μεταναστών κυρίως από τη Βόρεια Αφρική, με μεταφορές προς την ηπειρωτική Ελλάδα να πραγματοποιούνται σταδιακά.

Το πρωί της Παρασκευής, δύο πλοία γραμμής έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά, μεταφέροντας μετανάστες που είχαν φιλοξενηθεί προσωρινά στο νησί. Η άφιξη έγινε στην πύλη Ε3, παρουσία στελεχών του Λιμενικού Σώματος και δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το πρώτο πλοίο, προερχόμενο από τα Χανιά, κατέπλευσε περίπου στις 06:00 το πρωί, μεταφέροντας 94 μετανάστες, οι οποίοι παρελήφθησαν από δύο πούλμαν. Λίγο αργότερα ακολούθησε και το δεύτερο πλοίο, το «Αστερίων 2» από το Ηράκλειο, στο οποίο επέβαιναν οι υπόλοιποι μετανάστες – η παραλαβή τους έγινε με ένα πούλμαν.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι υπόλοιποι μετανάστες πρόκειται να μεταφερθούν σε υφιστάμενες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως τα ΚΥΤ Μαλακάσας, Διαβατών και Φυλακίου Έβρου, καθώς και στην ελεγχόμενη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Σιντικής.

Η διαδικασία συνεχίζεται με στόχο τη σταδιακή αποσυμφόρηση του νησιού, καθώς εκατοντάδες άτομα παραμένουν στον εκθεσιακό χώρο της Αγυιάς, εν αναμονή μεταφοράς τους.

Περίπου 750 μετανάστες παραμένουν στην Αγυιά – Σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για προσωρινή δομή ταυτοποίησης και φιλοξενίας

Σε καθεστώς αναμονής και έντασης παραμένουν περίπου 750 μετανάστες στον εκθεσιακό χώρο της Αγιάς Χανίων, με τις μεταφορές προς την ηπειρωτική Ελλάδα να εξελίσσονται σταδιακά. Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος Ευτυχία Πενηνταράκη, 100 άτομα αναχώρησαν το προηγούμενο βράδυ, όμως η αγωνία παραμένει για όσους περιμένουν τη σειρά τους να απομακρυνθούν.

«Σηκώνονται συνεχώς να ρωτήσουν τους λιμενικούς πότε θα φύγουν», περιγράφει η ρεπόρτερ, εξηγώντας πως η επικοινωνία είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς μόνο δύο άτομα λειτουργούν ως μεταφραστές για εκατοντάδες ανθρώπους. Παρά τη γενική ψυχραιμία, καταγράφονται εκρήξεις έντασης, όπως όταν 40 νεαροί άνδρες σηκώθηκαν ταυτόχρονα ζητώντας βοήθεια.

Στο νησί επικρατεί προβληματισμός και ανησυχία, τόσο για τις υπάρχουσες συνθήκες όσο και για τον σχεδιασμό δημιουργίας κλειστής δομής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για δομή προσωρινής κράτησης και ταυτοποίησης όσων φθάνουν στα Χανιά, ωστόσο η κοινωνία εμφανίζεται διχασμένη.

Δύο συλλαλητήρια είναι προγραμματισμένα για σήμερα, στις 18:00 υπέρ των μεταναστών στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και στις 20:00 κατά της παρουσίας τους. Όπως αναφέρθηκε, φορείς του τουρισμού έχουν εκφράσει επίσημα την αντίθεσή τους στη δημιουργία της δομής, επικαλούμενοι αρνητικές συνέπειες για τον τοπικό τουρισμό.

Οι ροές προς το νησί έχουν μειωθεί τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που επικρατούν στην περιοχή. «Με κύμα πάνω από ένα μέτρο, δεν βγαίνουν βάρκες», εξήγησαν λιμενικοί. Ωστόσο, υπάρχει έντονος φόβος για νέο κύμα αφίξεων μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες, ειδικά με μεγάλα αλιευτικά σκάφη που έχουν στο παρελθόν μεταφέρει εκατοντάδες άτομα.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και η ανησυχία παραμένει για όλα: τις ροές, τη διαχείριση, τη χωρητικότητα της νέας δομής και τη χρονική διάρκεια παραμονής των μεταναστών», τόνισε η δημοσιογράφος, μεταφέροντας το κλίμα από την περιοχή.

Ψηφίστηκε η αναστολή ασύλου για μετανάστες από Βόρεια Αφρική

Υπενθυμίζεται πως με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για την τρίμηνη αναστολή της εξέτασης αιτήσεων ασύλου για όσους εισέρχονται παρατύπως στην Ελλάδα από τη Βόρεια Αφρική μέσω θαλάσσης. Το μέτρο, που αφορά κυρίως τις μαζικές αφίξεις μεταναστών στην Κρήτη, αποτελεί μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης για τη θωράκιση των συνόρων και την αποσυμφόρηση των νησιών.

Η τροπολογία ψηφίστηκε με 177 ψήφους υπέρ από τη Νέα Δημοκρατία, την Ελληνική Λύση, αλλά και ανεξάρτητους βουλευτές. Κατά ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ παρών δήλωσαν το ΠΑΣΟΚ και η Νίκη (με εξαίρεση τον Νίκο Βρεττό που καταψήφισε). Απώντες από την ψηφοφορία ήταν οι Αντώνης Σαμαράς και Μάριος Σαλμάς.

Σκληρή πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή

Η συζήτηση εξελίχθηκε σε μετωπική σύγκρουση, με την κυβέρνηση να τονίζει ότι «τέλος το παραμύθι με τις μωρομάνες» και ότι η χώρα έχει και θα υπερασπιστεί τα σύνορά της. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτή η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχουμε σύνορα και επικράτεια και θα την προστατεύσουμε», τόνισε αρμόδιος υπουργός, Θάνος Πλεύρης, αναφερόμενος στους 507 μετανάστες που εισήλθαν πρόσφατα, εκ των οποίων 495 ήταν άνδρες και μόλις 16 γυναίκες.

Το ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική, ζητώντας άμεση αξιολόγηση των αιτημάτων ασύλου και επαναπατρισμό των μεταναστών, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακού τύπου χειρισμούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση επιδίδεται σε προσπάθεια αποπροσανατολισμού, ενώ βουλευτής του ανέφερε: «Μέχρι τώρα το άσυλο το δίνατε με το σταγονόμετρο – ούτε το 1% δεν το λάμβανε».

Αιχμηρή ήταν και η κριτική της Πλεύσης Ελευθερίας, που έκανε λόγο για: «Τροπολογία στίγμα στη Δημοκρατία»
και χαρακτήρισε το μέτρο «κατάπτυστο», καθώς «αναστέλλει το δικαίωμα στη διεθνή προστασία».

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας

Νωρίτερα, η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η Πλεύση Ελευθερίας απορρίφθηκε από την πλειοψηφία. Στην ψηφοφορία υπέρ της ένστασης τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας και ΠΑΣΟΚ, το οποίο κράτησε “παρών” στην τελική ψήφιση της τροπολογίας, γεγονός που σχολιάστηκε από την κυβέρνηση:

«Έδειξε πλήρη σύγχυση, ψήφισε υπέρ της αντισυνταγματικότητας αλλά δήλωσε παρών στην τροπολογία. Το απόλυτο βέρτιγκο», σχολίασε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Πηγή: ertnews.gr

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή