Τετάρτη, 30 Απριλίου 2025

Σαντορίνη: Πάνω από 555 σεισμοί μέσα σε 7 ημέρες – LIVE όλες οι εξελίξεις

Μεγάλη ανησυχία στη Σαντορίνη για την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών. Τουρίστες φεύγουν άρον άρον, η ΕΜΑΚ είναι ήδη στο νησί. Σε ένα 48ωρο έχουν σημειωθεί πάνω από 200 σεισμοί. Η σεισμική ακολουθία παρατηρείται μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Τρεις νέοι σεισμοί μετά τα 4,6 Ρίχτερ στην Αμοργό

Λίγη ώρα μετά τη δόνηση των 4,6 Ρίχτερ στην Αμοργό, στις 19:44, καταγράφηκαν μέσα σε 20 λεπτά άλλες τρεις δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναφέρει ότι είχαμε δόνηση 3,7 βαθμών στις 19:52, 2,7 βαθμών στις 20:09 και, δύο λεπτά αργότερα άλλη μία 3,4 βαθμών.

Δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος: Εξοικειωμένοι οι κάτοικοι της Σαντορίνης με τους σεισμούς

 

Ακόμα ένας σεισμός στα ανοιχτά της Αμοργού

Σεισμός 4,6 Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 3/2 ανοιχτά της Αμοργού.

Ειδικότερα, ο σεισμός έγινε λίγο πριν τις 19:45 της Δευτέρας (3/2) στη θαλάσσια περιοχή 18 Χλμ. Νότια Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Σημειώνεται πως νωρίτερα, η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού έδινε το επίκεντρο της δόνησης 63 Χλμ. Δυτικά Βορειοδυτικά της Ολύμπου Καρπάθου, ωστόσο τελικώς αυτό διορθώθηκε.

«Η δραστηριότητα περιορίζεται κοντά στην Αμοργό, συνεπώς αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο, γιατί η Σαντορίνη είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και τρωτή σε σχέση πάντα με την Αμοργό. Η Αμοργός έχει βραχώδεις σχηματισμούς, έχει λίγα κτίρια, δεν έχουμε μεγάλη έκταση, συνεπώς δεν ανησυχούμε, εάν τα επίκεντρα αυτά ήταν κοντά στην Σαντορίνη, η Σαντορίνη χαρακτηρίζεται από τους εντελώς αντίθετους παράγοντες και παραμέτρους», είχε δηλώσει νωρίτερα στην ΕΡΤ ο Ευθύμης Λέκκας.

Σεισμός 4,6 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 19.44 περίπου 18 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Πανοραμικές εικόνες από τις ουρές των ΙΧ προς το λιμάνι της Σαντορίνης

Νέα σεισμική δόνηση 3,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού

Νέα σεισμική δόνηση 3,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 18.07 περίπου 25 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Αμοργού, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Βίντεο: Υποχωρούν τα νερά στα παράλια της Τουρκίας

Υποχωρούν τα νερά από τα παράλια της Τουρκίας με πολλούς να συνδέουν το φαινόμενο με τη «σεισμική καταιγίδας στη Σαντορίνη. Τα βίντεο, που δημοσιεύει η ομάδα στο Facebook Meteo Hellas, είναι από το Αϊβαλί και τη Σμύρνη.

Τα σημεία που προβάλλονται ήταν έως και προχθές καλυμμένα από νερό.

Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο: Συνολικά πάνω από 555 σεισμοί από τις 28 Ιανουαρίου στην περιοχή

Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο από τις 28 Ιανουαρίου, το νησί της Σαντορίνης παρουσίασε σημαντική αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας.

«Έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 555 σεισμοί μεγέθους έως 5 βαθμών. Οι σεισμοί αυτοί συγκεντρώνονται περίπου 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης» αναφέρει χαρακτηριστικά παρουσιάζοντας γράφημα των σεισμών.

Πώς να προστατευθείτε από τους σεισμούς – Δείτε το βίντεο της Πολιτικής Προστασίας

Να μην πανικοβληθεί ο κόσμος, δεν θα δούμε σεισμό σαν του 1956

«Η σεισμική δραστηριότητα η οποία εξελίσσεται πλέον κοντά στην Αμοργό θα διαρκέσει από μερικές ημέρες έως εβδομάδες, διατηρώντας τα ίδια μεγέθη. Θέλει χιλιάδες χρόνια για να γεμίσει το ρήγμα. Δεν θα δώσει σεισμούς μεγάλων μεγεθών. Μπορεί να δούμε μεγέθη μεγαλύτερα από 5 Ρίχτερ. Να μην πανικοβληθεί ο κόσμος, δεν θα δούμε σεισμό σαν του 1956» τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Mega ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

Για το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός τσουνάμι, είπε πως είναι υπαρκτό, αλλά θα είναι μικρό.

Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις του:

Νέος σεισμός 4,2 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού

Νέα σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13.52 ανοιχτά της Αμοργού, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

amorgos-seismos4

Πάνω από 500 σεισμοί στις Κυκλάδες από τις 24 Ιανουαρίου

Πάνω από 500 σεισμοί έχουν καταγραφεί από τις 24 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, όπως δήλωσε στο Action24 ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Βασίλης Καραστάθης.

Ερωτηθείς ποιο είναι το όριο αντοχής, πότε δηλαδή μπορεί να γίνει επικίνδυνη η κατάσταση, ο κ. Καραστάθης ανέφερε ότι υπάρχει ένα καλό νέο, ότι η ακολουθία, όπως είναι αυτή τη στιγμή στην εξέλιξή της, απομακρύνεται από το νησί της Σαντορίνης προς βορειοανατολικά.

Πάντως, όπως είπε, με την εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής διατηρείται η επιφυλακή. Ο κ. Καραστάθης ανέφερε επίσης ότι τέτοιες ακολουθίες υπάρχουν, ωστόσο, η ένταση και η συχνότητα μεγάλων σεισμών είναι σπάνιο φαινόμενο.

 

Πέντε σεισμοί πάνω από 3,5 Ρίχτερ σε μια ώρα – Στους 4,4 βαθμούς η τελευταία ισχυρή δόνηση ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Βρισκόμαστε σε προσεισμική ακολουθία, υπαρκτό το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού

 

Κλειστά τα σχολεία σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό έως την Παρασκευή – Τι αποφάσισε η επιτροπή των σεισμολόγων

Λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου σήμερα το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:

1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.
2. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού είναι ιδιαίτερα αυξημένη, με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4.9).
3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
4. Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.

β. Οι πολίτες θα πρέπει:
– να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
– να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
– να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
– να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
– να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
– να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 08:00. Σε ότι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Πρόεδρος ΣΕΕΝ: Καμία διαφοροποίηση στις τιμές των ακτοπλοϊκών λόγω της αυξημένης κίνησης στη Σαντορίνη

Kανένα μέλος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας δεν έχει προβεί σε αύξηση της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων με αφορμή την αυξημένη κίνηση στο λιμάνι της Σαντορίνης, λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Διονύσης Θεοδωράτος, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι, σε συνέχεια της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στο νησί της Σαντορίνης, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου, βρίσκονται δίπλα στους κατοίκους του νησιού, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις ακόμα και με έκτακτα δρομολόγια.

Επισημαίνει ότι κανένα μέλος του συνδέσμου δεν έχει προβεί σε διαφοροποίηση των ναύλων.

Νέος σεισμός 4,2 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού

Νέα σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13.52 ανοιχτά της Αμοργού, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Κικίλιας: Το σύνολο μέτρων που έχουν ληφθεί έως τώρα είναι προληπτικά

Την πλήρη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για την παρακολούθηση του έντονου σεισμικού φαινομένου στην Σαντορίνη επισήμανε ο κ. Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως το σύνολο των μέτρων που έχουν ληφθεί «είναι προληπτικά» ενώ σε άλλο σημείο είπε «Έχω υπάρξει φειδωλός στις τοποθετήσεις για θέματα του υπουργείου και αφορούν κρίσεις. Σε επιχειρησιακό επίπεδο έγιναν αυτές τις ημέρες από την Πολιτική Προστασία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό Σώμα, την τοπική αυτοδιοίκηση και όλους τους φορείς όσα πρέπει στο πεδίο. Συνεδριάζει καθημερινά η επιτροπή εκτίμησης του σεισμικού κινδύνου. Έχουμε εμπιστοσύνη στους επιστήμονες που παρακολουθούν από κοντά όσα συμβαίνουν από την παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα. Σήμερα απαιτήθηκαν και 112 στη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά από μικρές κατολισθήσεις. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο. Το σύνολο μέτρων που έχουν ληφθεί έως τώρα είναι προληπτικά».

Οικονόμου για τις τιμές των εισιτηρίων από τη Σαντορίνη: Θα μηδενίσουμε τις όποιες συμπεριφορές αισχροκέρδειας

Σε έλεγχο της καταγγελλόμενης αύξησης της τιμής των αεροπορικών εισιτηρίων από τη Σαντορίνη προχωρούν τα συναρμόδια υπουργεία σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Βασίλη Οικονόμου.

Εάν υπάρχει αισχροκέρδεια και κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν συγκυριακά (σ.σ. την αυξημένη ζήτηση λόγω σεισμικής δραστηριότητας) για να μπορέσουν να αποκομίσουν παραπάνω κέρδος από ό,τι πρέπει και ο νόμος επιτρέπει, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, είπε ο κ. Οικονόμου, σημειώνοντας ότι «θα έρθουμε και σε μία συνεννόηση και με το υπουργείο Ανάπτυξης (στην αρμοδιότητα του οποίου είναι οι τιμές) για να μπορέσουμε να περιορίσουμε έως να μηδενίσουμε τέτοιου είδους ροπές και συμπεριφορές».

Σχεδόν 200 ευρώ το αεροπορικό εισιτήριο «εξόδου» από τη Σαντορίνη

Γεμάτες αναχωρούν οι πτήσεις από το νησί της Σαντορίνης με τα ελάχιστα αεροπορικά εισιτήρια που απομένουν για σήμερα να κοστολογούνται κατά μέσο όρο στα 200 ευρώ.

Οι τιμές έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στους κατοίκους και τους επισκέπτες που επιθυμούν να αποχωρήσουν από το νησί, ενώ οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και τα προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 είναι διαδοχικά.

Ενδεικτικά χρήστης του TikTok, σχολίασε κάτω από ανάρτηση του iEidiseis.gr για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: «200 ευρώ το εισιτήριο. Πολύ καλά τα κάνετε όλα».

Τα ξένα μέσα για τη «σεισμική καταιγίδα» στο Αιγαίο

Το γύρο του κόσμου κάνει ο χορός των ρίχτερ στη Σαντορίνη. Ξένα ΜΜΕ καλύπτουν με εκτενή ρεπορτάζ τις εξελίξεις, ενώ η σεισμική δραστηριότητα στο τρίγωνο της φωτιάς κυριαρχεί και στον τουρκικό Τύπο.

 

Τουλάχιστον 3.000 άτομα έχουν φύγει από τη Σαντορίνη υπό τον φόβο ενός μεγάλου σεισμού

Κάτοικοι και οι επισκέπτες της Σαντορίνης και της Αμοργού εγκαταλείπουν τα νησιά και τα σπίτια τους. Μήνυμα 112 έχει σταλεί σε Σαντορίνη, Ίο, Αμοργό, Θήρα και Ανάφη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τουλάχιστον 3.000 άτομα έχουν φύγει από την Σαντορίνη. Το πρωί έφτασαν σχεδόν γεμάτα τα πλοία στον Πειραιά από όπου αποβιβάστηκαν ολόκληρες οικογένειες.

Σαντορίνη: Σοκαριστικό βίντεο από κατολίσθηση στην Καλντέρα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Σαντορίνη με τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις να συνεχίζονται. Βίντεο ντοκουμέντο καταγράφει τις πρώτες κατολισθήσεις στο νησί.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα εστάλη και μήνυμα από το 112 προειδοποιώντας τους κατοίκους για τον κίνδυνο κατολισθήσεων.

Νέα ισχυρή δόνηση κοντά στην Αμοργό

Νέος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 14:20 το μεσημέρι της Δευτέρας στο Αιγαίο, κοντά στην Αμοργό αυτή τη φορά.

Η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δίνει το μέγεθος του σεισμού στα 4,9 Ρίχτερ, με το επίκεντρο να εντοπίζεται σε θαλάσσια περιοχή στα 19 χιλιόμετρα, νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Το εστιακό βάθος καταγράφεται στα 10 χιλιόμετρα. Είχε προηγηθεί σεισμός 4,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο τα 7 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης.

Σεισμός 4,4 ρίχτερ στην Αστυπάλαια

Συνεχίζονται οι ισχυροί σεισμοί στον θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου, με τον «Εγκέλαδο» αυτή τη φορά να χτυπά θαλάσσια περιοχή κοντά στην Αστυπάλαια.

Ειδικότερα, το μεσημέρι της Δευτέρας σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 4,4 Ρίχτερ, σε θαλάσσια περιοχή 21 χιλιομέτρων βόρεια-βορειοδυτικά του νησιού. Το εστιακό βάθος καταγράφηκε στα 10 χιλιόμετρα.

«Κεραυνοί» Τσελέντη για Σαντορίνη: Σοβαρό θέμα, αλλά μήπως το «σηκώνουν» για να καλύψουν κάτι άλλο;

Αφού υπογραμμίζει τις πιθανότητες για προσεισμική ακολουθία στη Σαντορίνη, ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης αφήνει «καρφιά» για τρομοκράτηση του κόσμου στον απόηχο των Τεμπών.

Δήμαρχος Σαντορίνης: «Έχουμε κάνει μια προετοιμασία σημαντική, έχουμε σχέδιο πολιτικής προστασίας»

Ο Ν. Ζώρζος μίλησε στο Action24 για τις προετοιμασίες στο νησί και το σχέδιο πολιτικής προστασίας.

 

Με αεροπλάνα και βαπόρια επιστρέφουν οι τουρίστες από Σαντορίνη – «Ουρές για ένα εισιτήριο αναχώρησης»

Όπου φύγει φύγει κάτοικοι και τουρίστες. Πλήθος κόσμου στα πρακτορεία για ένα εισιτήριο «εξόδου», είτε με αεροπλάνο, είτε με πλοίο.

 

Κάτοικος Σαντορίνης: «Οι περισσότεροι που γνωρίζω θα εγκαταλείψουν το νησί»

Κάτοικοι και επισκέπτες εγκαταλείπουν τον νησί φοβούμενοι για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη.

«Στο νησί υπάρχουν και οι δύο απόψεις. Υπάρχουν και αυτοί που λένε ότι δεν είναι τόσο σοβαρά πράγματα. Κυρίως οι πιο μεγάλης ηλικίας άνθρωποι», ανέφερε κάτοικος του νησιού, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η ανησυχία εντείνεται.

«Οι περισσότεροι που γνωρίζω θα εγκαταλείψουν ή έχουν εγκαταλείψει ήδη το νησί. Γίνονται μεγάλοι σεισμοί και το νησί είναι υπερφορτωμένο».

Συνολικά 13 πτήσεις έχουν φύγει από το πρωί από τη Σαντορίνη.

 

Βρετανία: Ταξιδιωτική οδηγία μετά τους σεισμούς σε Σαντορίνη και Αμοργό

Προτρέπουν τους ταξιδιώτες να είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις αεροπορικές εταιρείες.

 

Μητσοτάκης: Οι νησιώτες να είναι ψύχραιμοι

Ερωτηθείς για τη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης, σε συνέχεια και της χθεσινής σύσκεψης για το θέμα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός σημείωσε:

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα έντονο φαινόμενο – Οι νησιώτες να είναι ψύχραιμοι».

Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει ζητήσει από αρμόδιο υπουργείο να κάνει μια συνολική επιστημονική παρουσίαση των γεωλογικών δεδομένων ώστε όλοι να γνωρίζουν το προς διαχείριση φαινόμενο.

Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Έχουμε να διαχειριστούμε ένα πολύ έντονο γεωλογικό φαινόμενο. Θέλω να ζητήσω από τους νησιώτες μας πρώτα και πάνω απ’όλα να είναι ψύχραιμοι, να ακούνε τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και έχω επίσης ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο εντός των επομένων ημερών να κάνει μια συνολική παρουσίαση, επιστημονική παρουσίαση των γεωλογικών δεδομένων, έτσι ώστε όλοι να γνωρίζουν τι είναι το φαινόμενο το οποίο πρέπει να διαχειριστούμε».

 

112 σε 4 νησιά για ετοιμότητα

Το νέο μήνυμα του 112 έχει αποδέκτες τους κατοίκους της Ίου, της Αμοργού, της Σαντορίνης και της Ανάφης.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή των νήσων Ίου, Αμοργού, Θήρας & Ανάφης. Παραμείνετε σε ετοιμότητα.»

Κ. Συνολάκης για Σαντορίνη: «Η διάρκεια του φαινομένου μπορεί να κρατήσει μέχρι ένα χρόνο»

Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών μίλησε στο Action24 για τους σεισμούς στη Σαντορίνη, υπογραμμίζοντας πως «η διάρκεια του φαινομένου μπορεί να κρατήσει μέχρι ένα χρόνο».

 

«Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί» – Στον Guardian οι σεισμοί της Σαντορίνης

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη κάνει τον γύρο του κόσμου. Ο Guardian με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του παρουσιάζει τις εξελίξεις. «Η Ελλάδα στέλνει σωστικά συνεργεία στη Σαντορίνη εν μέσω φόβων για μεγάλο σεισμό», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος

«Μετά τον φόβο ενός μεγαλύτερου σεισμού που θα μπορούσε να προκαλέσει τσουνάμι, οι πολίτες προειδοποιήθηκαν να αποφεύγουν τις ακτές και τα ερειπωμένα κτίρια, να αδειάσουν τις πισίνες και να μην συγκεντρώνονται σε μεγάλες ομάδες σε κλειστούς χώρους. Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα ως προληπτικό μέτρο», αναφέρεται.

«Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί», δήλωσε ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στην ΕΡΤ. «Και γι’ αυτό ακριβώς λαμβάνονται προληπτικά μέτρα, για να περιοριστεί η επίδραση ενός ισχυρότερου σεισμού».

Το άρθρο του Guardian καταλήγει: «Έρευνες έχουν δείξει ότι ο φλοιός κάτω από τη θάλασσα γύρω από τη Σαντορίνη είναι γεμάτος από ρήγματα. Το 1956, το νησί υπέστη εκτεταμένες ζημιές μετά από σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ, ο οποίος προκάλεσε τσουνάμι». «Ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι “όλα είναι πιθανά“, ωστόσο η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα καταγράφηκε “στη θάλασσα, σε σημαντικές αποστάσεις από τα νησιά“, κάτι που είναι “ευτυχές“».

Ήχησε το 112 στη Σαντορίνη

Μήνυμα 112 εστάλη το μεσημέρι της Δευτέρας σε όσους βρίσκονται στη Σαντορίνη λόγω του μπαράζ των σεισμικών δονήσεων που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση τα τελευταία 24ωρα.

Κάτοικοι και επισκέπτες ενημερώνονται για τον κίνδυνο κατολισθήσεων λόγω της σεισμικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτό από τις αρχές αποφασίστηκε η απαγόρευση πρόσβασης σε τρεις περιοχές.

Οι περιοχές είναι:

Αμμούδι
Αρμένη
Παλιό Λιμάνι Φηρών

24ωρη απαγόρευση απόπλου για τα αλιευτικά στη Σαντορίνη

Στην επικαιροποίηση των σχεδίων έκτακτης ανάγκης για την ενημέρωση του κοινού προχωρούν τα τοπικά όργανα Πολιτικής Προστασίας των Δήμων που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας

Τούρκος Καθηγητής προειδοποιεί: Τρεις από τις τέσσερις ενδείξεις για ηφαιστειακή έκρηξη έχουν συμβεί στη Σαντορίνη

Ο Τούρκος καθηγητής της Γεωφυσικής, Όβγκουν Αχμέτ Ερτσάν, πήρε θέση για τις σεισμικές ακολουθίες που συμβαίνουν στη Σαντορίνη, τις τελευταίες μέρες και για τους φόβους που έχουν διατυπωθεί για το ηφαίστειο στο νησί.

Σε ανάρτησή του στο X γράφει: «Στην επιστήμη της Γεωφυσικής, υπάρχουν οι εξής ενδείξεις ηφαιστειακών εκρήξεων:

1. Ρηχός σεισμός και καταιγίδες μικροσεισμών
2. Εκπομπές αερίων
3. Θόρυβοι από το έδαφος
4. Διόγκωση του εδάφους

Στη Σαντορίνη έχουν καταγραφεί τρεις από αυτές τις ενδείξεις. Ωστόσο, ακόμα και αν υπάρχουν αυτές οι ενδείξεις, η έκρηξη μπορεί να μην συμβεί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να καθυστερήσει για μία εβδομάδα, έναν χρόνο ή να μην συμβεί ποτέ. Στη Σαντορίνη έχουν σημειωθεί ηφαιστειακές εκρήξεις τον 16ο αιώνα και το 1600 π.Χ.

Παρόμοιες γεωφυσικές ενδείξεις παρατηρούνται και στην Τουρκία, στα ηφαίστεια Τεντουρέκ και Αραράτ.

Συνεχίζονται οι σεισμοί στην περιοχή

Ακόμη τρεις σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ «ταρακούνησαν» την περιοχή μέσα σε περίπου μισή ώρα. Ο ένας σεισμός είχε μέγεθος 3,6 Ρίχτερ, ο δεύτερος 3,3 και ο πιο πρόσφατος 3,2 Ρίχτερ.

Νέος σεισμός 3,6 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού

Ακόμη ένας σεισμός σημειώθηκε ανοιχτά της Αμοργού. Ο σεισμός είχε μέ4γεθος 3,6 Ρίχτερ και σημειώθηκε 22 χλμ νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και είχε εστιακό βάθος 10,8 χιλιομέτρων

Παπαδόπουλος: «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά – Έχουμε ανέβει πλέον στο επίπεδο σεισμικού κινδύνου»

Σε πλήρη επιφυλακή και οι Δημόσιες Αρχές για τις σεισμικές δονήσεις μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Κλειστά τα σχολεία και ακύρωση εκδηλώσεων. Τι λέει ο Διδάκτωρ Σεισμολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Παναεπιστημίου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Δεκάδες σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ έχουν σημειωθεί το τελευταίο 48ωρο στα ανοιχτά της Σαντορίνης και της Αμοργού, με τον μεγαλύτερο να φτάνει τα 4,5 Ρίχτερ. Οι σεισμοί σημειώνονται σε θαλάσσιο χώρο και έχουν προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους των Κυκλάδων, που νιώθουν τη γη να τρέμει να κάτω από τα πόδια τους.

Οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή και μάλιστα στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την έντονη σεισμική δραστηριότητα.

Λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου την Κυριακή κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή