Προβληματισμοί για το πλήθος των εισακτέων στα Τμήματα Μαθηματικών της χώρας

 

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) θεσμοθετήθηκε τον Ιανουάριο του 2021 και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις τον Ιούνιο του 2021. Ο αριθμός των εισακτέων από γενικές εισιτήριες εξετάσεις στο Τμήμα Μαθηματικών του Α.Π.Θ. ήταν πριν την ΕΒΕ σταθερά πάνω από 150 φοιτητές.

Το Τμήμα Μαθηματικών του Α.Π.Θ. έθεσε (μαζί με το αντίστοιχο τμήμα του ΕΚΠΑ αλλά και το ΕΜΠ) τον υψηλότερο συντελεστή βαρύτητας 1.2.

Από τότε ο αριθμός των εισακτέων από εισιτήριες εξετάσεις ήταν 93 (2021-2022), 78 (2022-2023), 59 (2023-2024), 52 (2024-2025) ενώ φέτος ανέβηκε στους 70 φοιτητές (90% εισακτέων από ΓΕΛ) λόγω του ότι ο συντελεστής βαρύτητας μειώθηκε στο 1.15.

Συνεπώς η ΕΒΕ παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων.

Να σημειώσω εδώ ότι πάντα πρέπει να βλέπουμε την πλήρωση όλων των κενών σε συνδυασμό την ΕΒΕ.

Για παράδειγμα το Τμήμα Μαθηματικών της Πάτρας δεν είχε καθόλου κενά στον αριθμό των εισακτέων έχοντας ως συντελεστή βαρύτητας το 0.8.

Προσωπικά είμαι ευχαριστημένος για το Τμήμα μου που πήρε 70 εισακτέους από τους 80 που ζήσε από το Υπουργείο και από τους οποίους το 93% είχε ως 1η-3η προτίμηση το Τμήμα μας, που σημαίνει ότι θέλουν να σπουδάσουν αποκλειστικά μαθηματικά.

Είναι θετικό μέτρο η ΕΒΕ ;

Ως μέτρο κατά την γνώμη μου είναι θετική η ΕΒΕ διότι βοηθά τα Τμήματα να ρυθμίσουν τον αριθμό εισακτέων τους.

Πριν την ΕΒΕ το Τμήμα κάθε χρόνο ζητούσε από το Υπουργείο Παιδείας της εκάστοτε Κυβέρνησης συγκεκριμένο αριθμό εισακτέων.

Συνήθως η πρόταση αυτή δεν έβρισκε ανταπόκριση (λόγω πολιτικών επιλογών) και πάντα ο αριθμός εισακτέων ήταν μεγαλύτερος από όσους ζητούσε το Τμήμα.

Το Τμήμα μας για παράδειγμα ζητάει σταθερά κάθε χρόνο 80 εισακτέους φοιτητές. Το Υπουργείο Παιδείας προτείνει 120 θέσεις εισακτέων και τελικά μέσω της ΕΒΕ φέτος πήραμε 70 άτομα (90% από ημερήσια ΓΕΛ).

Αν το Υπουργείο Παιδείας έκανε δεκτές τις προτάσεις των Τμημάτων, τότε δεν θα ήταν απαραίτητη η ΕΒΕ.

Τι είναι αρνητικό σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων ;

Το αρνητικό είναι η ανομοιομορφία στον πληθυσμό των εισακτέων λόγω των εισακτέων από λοιπές κατηγορίες.

Το 2023-2024 το Τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ είχε 59 φοιτητές από Γενικές Εισιτήριες Εξετάσεις και το σύνολο των εισακτέων (λόγω προσθήκης από λοιπές κατηγορίες) ήταν 102.

To 2024-2025 είχαμε 46 εισακτέους με το 90% από ΓΕΛ και τελικά βρεθήκαμε με 92 φοιτητές. Καταλαβαίνουμε ότι όλοι αυτοί οι φοιτητές δεν μπήκαν με τα ίδια προσόντα και τα αποτελέσματα φαίνονται στην διάρκεια των μαθημάτων αλλά και στον ρυθμό αποφοίτησης.

Φυσικά και θα πρέπει να υπάρχει μια κοινωνική πολιτική, αλλά θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε το ποσοστό των λοιπών κατηγοριών να μην ξεπερνάει ένα καθορισμένο ποσοστό σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων.

Οι εισακτέοι που θα εισέλθουν με χαμηλά μόρια συνήθως θα ξεπεράσουν το όριο των 6 χρόνων φοίτησης και άρα σύμφωνα με τον νόμο θα πρέπει να διαγραφούν.

Τι άλλο παίζει ρόλο στον αριθμό των εισακτέων ;

Σημαντικό ρόλο παίζει το κύρος του Πανεπιστημίου π.χ. η κατάταξη που έχει διεθνώς. Για παράδειγμα το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ και το ΕΜΠ είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια στις υψηλότερες διεθνείς κατατάξεις από όλα τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας.

Είναι Πανεπιστήμια με υψηλή παράδοση και υπερτερούν σε υποδομές και υψηλής στάθμης διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό.

Η τοποθεσία του Τμήματος παίζει επίσης καταλυτικό ρόλο. Σήμερα όλοι οι Έλληνες έχουν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια π.χ. υψηλά ενοίκια και κόστος ζωής.

Συνεπώς θα σκεφτούν οι γονείς πόσο μακριά θα στείλουν το παιδί τους να σπουδάσει.

Ως αποτέλεσμα οι Αθηναίοι θα προτιμήσουν την Αθήνα στις επιλογές τους, ενώ όσοι είναι γύρω και μέσα από την Θεσσαλονίκη θα προτιμήσουν την Θεσσαλονίκη.

Για παράδειγμα στο Τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ το 37% των σπουδαστών είναι από Θεσσαλονίκη.

Ως αποτέλεσμα το Τμήμα μας έχει να επιλέξει ανάμεσα σε έναν μεγάλο πληθυσμό υποψήφιων και άρα θα έχει πάντα καλύτερες επιλογές (υψηλότερες βάσεις) από απομακρυσμένες περιοχές όπως η Σάμος για παράδειγμα που βρέθηκε να έχει φέτος 5 εισακτέους (90% από ημερήσια ΓΕΛ).

Παρόμοια φαινόμενα θα συμβαίνουν με το ΕΚΠΑ κοκ.

Πολύ σημαντικό για εμένα προσωπικά είναι το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος και οι κατευθύνσεις που δίνει για το μέλλον των φοιτητών του.

Πριν πολλά χρόνια στα Τμήματα Μαθηματικών δίδασκαν μόνο Θεωρητικά Μαθηματικά.

Στην συνέχεια λόγων των εξελίξεων στον χώρο των υπολογιστών και στο περιβάλλον εργασίας δημιουργήθηκαν νέες έδρες όπως για παράδειγμα στην Στατιστική και Επιχειρησιακή Έρευνα αλλά και στον Τομέα των Υπολογιστών.

Ήρθαν νέοι καθηγητές, προστέθηκαν νέα μαθήματα, δημιουργήθηκαν κατευθύνσεις.

Τα μαθηματικά γνωρίζουμε ότι ανέκαθεν έπαιζαν βασικό ρόλο σε όλες τις επιστήμες.

Σήμερα ζούμε τον αιώνα των δεδομένων και της επεξεργασίας τους.

Τα Τμήματα Μαθηματικών θα πρέπει να κρατήσουν τον βασικό τους ρόλο δίνοντας τις βασικές θεωρητικές δομές που είναι απαραίτητες για έναν Μαθηματικό αλλά να του προσφέρουν και κατάλληλα εργαλεία ώστε να έρθει πιο κοντά στο ανταγωνιστικό περιβάλλον εργασίας που θα κληθεί να αντιμετωπίσει αύριο παίρνοντας το πτυχίο του.

Δεν προορίζονται όλοι οι απόφοιτοι για ακαδημαϊκή καριέρα στα Μαθηματικά.

Σίγουρα ο πτυχιούχος Μαθηματικός θα έχει τις αναλυτικές ικανότητες που δεν θα έχει άλλος συνυποψήφιος στην αγορά εργασίας αλλά θα πρέπει να ακολουθεί και το κλίμα των εποχών.

Η συνεργασία Πληροφορικής και Μαθηματικών πιστεύω θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις επόμενες χρονιές αλλά και γενικά η σύνδεση των Μαθηματικών με τις ανάγκες τις κοινωνίας. Πρέπει να δούμε και λίγο πέρα από τις γνωστές διεξόδους του Πτυχιούχου στην Β/θμια Εκπαίδευση.

Παρατηρεί κανείς ότι η ΣΕΜΦΕ του ΕΜΠ έχει καλυμμένες πάντα τις θέσεις των εισακτέων και έχει την υψηλότερη ΕΒΕ.

Είναι Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Δίνει πτυχίο και master μαζί.

Στην Κρήτη παρατηρούμε ότι το Τμήμα των Μαθηματικών έχει δύο κατευθύνσεις.

Αυτή με τα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά κάλυψε όλους τους εισακτέους σε αντίθεση με την άλλη που είναι στα Μαθηματικά.

Οι μαθητές της Γ΄Λυκείου με την καλύτερη επίδοση στα Μαθηματικά προτιμούν τα Πολυτεχνεία. Για ποιον λόγο ; Για την επαγγελματική αποκατάσταση.

Το κλειδί λοιπόν (το λέω εντελώς προσωπικά) είναι η αλλαγή του προσανατολισμού των Τμημάτων Μαθηματικών με στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων τους.

Αυτό μπορεί να γίνει με την δημιουργία κατευθύνσεων που θα πιστοποιούν τις ειδικεύσεις που θα παίρνουν οι φοιτητές ή και με την συνεργασία Τμημάτων για την χορήγηση πτυχίου που θα έχει συγκεκριμένη ειδικότητα που έχει ανάγκη η κοινωνία σήμερα π.χ. σε όρους αγγλικούς major στα Μαθηματικά και minor στην Πληροφορική θα οδηγούσε σε ένα πτυχίο σε Μαθηματικά και Πληροφορική ή Επιστήμη των Δεδομένων.

Παρόμοια παραδείγματα θα μπορούσαμε να έχουμε με οικονομικά Τμήματα κ.α. Με τους υπάρχοντες νόμους κάτι τέτοιο είναι δυνατό και εύκολο να γίνει.

Η διεπιστημονική αυτή εστίαση θα μπορούσε να γίνει και σε μεταπτυχιακό επίπεδο μέσω πολυάριθμων διατμηματικών και διιδρυματικών συνεργασιών.

Αν αυτός είναι ένας στόχος για ένα Τμήμα, τότε αυτό θέλει μια εσωτερική στρατηγική για την επίτευξη του (προσωπικό, προγράμματα σπουδών κλπ).

Η αγάπη για τα Μαθηματικά αποτελεί την κινητήρια δύναμη για την επιλογή ενός Τμήματος Μαθηματικών, μια επιλογή που σπάνια απογοητεύει.

Πιστεύω ακράδαντα πως όσοι αγαπούν τα Μαθηματικά θα διατηρούν πάντα το μεράκι να τα σπουδάσουν, καθώς οι επαγγελματικές τους διέξοδοι είναι πολλαπλές. Ωστόσο, αυτές οι ευκαιρίες πρέπει να είναι σαφώς ορατές τόσο μέσω των προσφερόμενων κατευθύνσεων των Τμημάτων όσο και από τη στενή τους συνεργασία με την αγορά εργασίας.

Για τον λόγο αυτό, τα Τμήματα Μαθηματικών οφείλουν να εξελιχθούν και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός ταχέως μεταβαλλόμενου τεχνολογικού τοπίου, υπερβαίνοντας τα παραδοσιακά τους όρια και αγκαλιάζοντας διεπιστημονικά και εφαρμοσμένα πεδία.

Πηγή:https://www.esos.gr/

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή