Κυριακή, 14 Απριλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Πρόταση εισαγγελέα για Πέτρο Φιλιππίδη: Ενοχος για τις δύο απόπειρες βιασμού, αθώος για τον βιασμό

Μοιραστείτε το

Την ενοχή του Πέτρου Φιλιππίδη για τις δύο καταγγελλόμενες απόπειρες βιασμού και την αθώωσή του για τον καταγγελλόμενο κατ’ εξακολούθηση βιασμό, πρότεινε η Εισαγγελέας στο ΜΟΔ όπου εκδικάζεται η υπόθεση του ηθοποιού.

Η κυρία Εισαγγελέας πρότεινε να αθωωθεί ο ηθοποιός, λόγω αμφιβολιών που εξέφρασε για την αξιοπιστία της πρώτης καταγγέλλουσας ηθοποιού, ενώ για τις δύο απόπειρες βιασμού η εισαγγελική λειτουργός απεφάνθη ότι βάσει των στοιχείων, τις έχει πραγματοποιήσει και ζήτησε την καταδίκη του.

Αναλυτικά, στην αγόρευσή της η κυρία Εισαγγελέας είπε για την καταγγέλλουσα τον βιασμό της από τον ηθοποιό: «Εκτιμώντας όλο το αποδεικτικό υλικό αδυνατώ να καταλήξω στο τι ακριβώς συνέβη. Εχω αμφιβολίες. Μπορεί να συνέβησαν τα γεγονότα όπως τα λέει η καταγγέλλουσα στο δικαστήριο, αλλά το δικαστήριο δεν μπορεί να καταδικάσει με αμφιβολίες. Οι διαφοροποιήσεις στις καταθέσεις της πρώτης καταγγέλλουσας δεν είναι λεπτομέρειες. Υπάρχουν αμφιβολίες για το τι ακριβώς συνέβη», σημείωσε η εισαγγελική λειτουργός προτείνοντας την αθώωση του Φιλιππίδη από την βαρύτερη των κατηγοριών που αντιμετώπιζε.

Τι ποινή προβλέπεται για την απόπειρα βιασμού σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα

Μετά το 2019, το νομοθετικό πλαίσιο άλλαξε ξανά το 2021 και έγινε πιο αυστηρός. Για παράδειγμα, ο βιασμός με τον παλιό νόμο τιμωρούνταν με απλή κάθειρξη δηλαδή 5-15 χρόνια, ενώ πλέον με τον νέο νόμο τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη, δηλαδή από 18 χρόνια και πάνω. Επιπλέον, ο θύτης αφού καταδικαστεί μπορεί να κάνει αίτημα αποφυλάκισης πλέον μετά από 15 έτη και πάνω περίπου. Αυτό άλλαξε με τον νόμο του 2021.

Πριν, προϋπόθεση ήταν να έχεις εκτίσει τα 3/5 της ποινής σου ενώ με το νέο νόμο πρέπει να έχεις εκτίσει τα 4/5 της ποινής.

Τι ορίζει ο Νόμος

Βιασμός

144. Όποιος έρχεται σε παράνομη συνουσία διά κολπικής, πρωκτικής ή στοματικής διείσδυσης του πέους στο σώμα άλλου προσώπου, χωρίς τη συναίνεσή του ή με συναίνεση η οποία δόθηκε υπό το κράτος βίας, απειλής ή φόβου είναι ένοχος κακουργήματος που καλείται βιασμός και υπόκειται στην ποινή φυλάκισης διά βίου.

Απόπειρα βιασμού

146. Όποιος αποπειράται βιασμό, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση δέκα χρόνων.

Σεξουαλική κακοποίηση διά διείσδυσης

146Α. Όποιος προβαίνει σε οποιαδήποτε κολπική, πρωκτική ή στοματική διείσδυση σεξουαλικής φύσεως στο σώμα άλλου προσώπου με οποιοδήποτε μέρος του σώματος ή αντικείμενο, χωρίς τη συναίνεσή του ή με συναίνεση η οποία δόθηκε υπό το κράτος βίας, απειλής ή φόβου είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται στην ποινή της φυλάκισης διά βίου.

Απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης διά διείσδυσης

146Β. Όποιος αποπειράται σεξουαλική κακοποίηση διά διείσδυσης είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται στην ποινή της φυλάκισης διά βίου.

Εξαναγκασμός σε διάπραξη βιασμού

146Γ. Όποιος εξαναγκάζει άλλον με τη χρήση βίας, απειλής ή φόβου σε διάπραξη βιασμού εναντίον τρίτου προσώπου είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται στην ποινή της φυλάκισης διά βίου.

Εξαναγκασμός σε σεξουαλική κακοποίηση διά διείσδυσης

146Δ. Όποιος εξαναγκάζει άλλον με τη χρήση βίας, απειλής ή φόβου σε διάπραξη σεξουαλικής κακοποίησης διά διείσδυσης εναντίον τρίτου προσώπου είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται στην ποινή της φυλάκισης διά βίου.

Εξαναγκασμός σε διάπραξη συνουσίας ή άλλων πράξεων σεξουαλικού χαρακτήρα

146Ε. Όποιος εξαναγκάζει άλλον με τη χρήση βίας, απειλής ή φόβου σε διάπραξη συνουσίας ή άλλων πράξεων σεξουαλικού χαρακτήρα είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δέκα (10) έτη.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.