Ο αντιδήμαρχος Αργυρούπολης, Βασίλης Κρητικός, μίλησε στο ΕΡΤNews για το καινοτόμο πρόγραμμα που εφαρμόζει ο Δήμος σε συνεργασία με άλλους δήμους της περιοχής για την προστασία του Υμηττού από πυρκαγιές.
Από το πυροφυλάκιο της Αργυρούπολης, ο κ. Κρητικός εξήγησε πώς η τεχνολογία συμβάλλει στην πρόληψη των πυρκαγιών. «Εδώ βρίσκεται η καρδιά της Πολιτικής Προστασίας, που συνδυάζει τεχνολογία και ανθρώπινο δυναμικό – την Πολιτική Προστασία του Δήμου μας και τους εθελοντές μας. Συνδυάζουμε τους ανθρώπους με την τεχνολογία για να εστιάσουμε στην πρόληψη, που είναι το κλειδί στην αντιμετώπιση κρίσεων, ειδικά των πυρκαγιών. Από το 2016, με τον Δήμαρχό μας, κ. Κωνσταντάτο, έχουμε αναπτύξει ένα πρότυπο μοντέλο πολιτικής προστασίας. Στόχος μας είναι να πείσουμε το επιτελικό κράτος να δημιουργήσει αντίστοιχα κέντρα σε κάθε Δήμο, ώστε να ενισχύσουμε την πρόληψη που είναι στις αρμοδιότητές μας», δήλωσε.
«Λειτουργούμε συμπληρωματικά στην πολιτική προστασία της χώρας. Είμαστε ένα γρανάζι που γνωρίζει καλύτερα την περιοχή του και γι’ αυτό, με όλες τις δυνάμεις μας και τους εθελοντές μας, εργαζόμαστε σκληρά για να προστατεύσουμε τα δάση μας», πρόσθεσε. Εξηγώντας τη χρήση της τεχνολογίας, τόνισε: «Χρησιμοποιούμε κάμερες τεχνητής νοημοσύνης που σκανάρουν το βουνό μας θερμοκρασιακά και αναλύουν τη θερμοκρασία σε κάθε πίξελ». Συνέχισε, «είναι θερμικές κάμερες τεχνητής νοημοσύνης που αποθηκεύουν τις φυσιολογικές εικόνες και τις συγκρίνουν χιλιάδες φορές το δευτερόλεπτο. Αν εντοπίσουν οποιαδήποτε διαφορά ή απότομη μεταβολή θερμοκρασίας, μας ειδοποιούν, ώστε να ενημερώσουμε την πυροσβεστική και να στείλουμε άμεσα το πυροσβεστικό όχημα, το οποίο στελεχώνεται από ανθρώπους της πολιτικής προστασίας και εθελοντές, για να κατασβέσουμε τη φωτιά γρήγορα».
Ο κ. Κρητικός ανέφερε πως «διαθέτουμε πάνω από 24 θερμικές κάμερες, καλύπτοντας όλη την περιοχή μας, από την Ηλιούπολη μέχρι τη Γλυφάδα. Επιπλέον, με άλλες κάμερες, μπορούμε να εστιάσουμε σε περιοχές όπου υπάρχει υποψία φωτιάς ή έχουμε λάβει αλάρμ. Αυτή η εικόνα μεταφέρεται στο ΕΣΚΕΔΙΚ». Εξήγησε ότι αυτό το μοντέλο έχει συμβάλει στην προστασία του Υμηττού, διατηρώντας τον «αλώβητο μέχρι στιγμής». «Δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν ποτέ περιστατικά ή ότι δεν μπορεί να συμβεί κάτι κακό, αλλά έχουμε κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό από τη τοπική αυτοδιοίκηση για να προστατεύσουμε το βουνό μας. Σκοπός μας δεν είναι μόνο η προστασία του δικού μας βουνού, αλλά μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά», τόνισε.
Υπενθύμισε ότι το drone λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και παρέχει ζωντανή εικόνα στο ΕΣΚΕΔΙΚ. «Το drone αυτό εντόπισε την περσινή φωτιά στη Γλυφάδα άμεσα, γι’ αυτό και ανταποκριθήκαμε πρώτοι», είπε ο κ. Κρητικός. Κατέληξε τονίζοντας ότι «το πιο σημαντικό είναι να μην μας πιάσει η φωτιά στον ύπνο» και πως «είναι ένα πλεονέκτημα της τεχνολογίας σε συνδυασμό με τους ανθρώπους, τους οποίους χρειαζόμαστε για να την υποστηρίξουν, και το αντίστροφο».