Σε καμία περίπτωση, όπως είπε, αυτό δεν οφείλεται στις εταιρείες τυποποίησης ελαιόλαδου, οι οποίες αγοράζουν από τους προηγούμενους κρίκους και διαχειρίζονται τις προμήθειές τους σταδιακά και ανάλογα με τη ζήτηση.
Με ποια μέτρα θα μπορούσε να γίνει πιο φτηνό το ελαιόλαδο
«Δεν είναι πολλοί αυτοί που είχαν αυτές τις ποσότητες, την προνοητικότητα ή την τύχη, να κρατάνε 20 – 30 τόνους ελαιολάδου, που σημαίνει σχεδόν μια περιουσία στις αποθήκες τους», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ δήλωσε ότι «η αγορά είναι αυτή η οποία διαμορφώνει την κατάσταση που είναι παγκόσμια».
Όπως εξήγησε υπάρχουν ορισμένες λύσεις αλλά δεν είναι εύκολες. «Θα μπορούσε να επιτραπεί η εισαγωγή από τρίτες χώρες, θα μπορούσε να απαγορευτεί η εξαγωγή χύμα (λαδιού) προς άλλες χώρες, θα μπορούσε να απαγορευτεί η εξαγωγή… Κάποιοι λένε να μπει διατίμηση. Πάλι, δεν είναι ένα μέτρο το οποίο μπορεί κάτι να κάνει», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Υποστήριξε μάλιστα ότι εκτός από τους ελέγχους σε ό,τι αφορά τις τιμές πώλησης, «είναι ανάγκη να έχουμε τον νου μας -και οι αρμόδιοι ελεγκτικοί φορείς- σε διαρκείς ελέγχους για τη διακίνηση ανώνυμου ελαιόλαδου».
Ο κ. Οικονόμου έκανε παράκληση, τέλος, να μην υποστεί ζημιά το εθνικό μας προϊόν, ζητώντας από τους καταναλωτές να παραμείνουν πιστοί στο ποιοτικό ελληνικό ελαιόλαδο και να μη στραφούν σε άλλα φυτικά έλαια. Θέλοντας να υποστηρίξει τον κλάδο της τυποποίησης ελαιόλαδου, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ υποστήριξε ότι δεν είναι τόσο μεγάλη η ανατίμηση στο λάδι που σημειώθηκε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αρκεί να κόψουμε έναν καφέ τον μήνα και θα ισοσκελίσουμε αυτή την αύξηση».